Neotec 3

Opinie o posiadanych kaskach.

Moderator: balth

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Kontaktowanie:

Neotec 3

Postautor: Zdzislaw » sobota, 13 czerwca 2026, 21:42

Są tu posiadacze Neoteca 3?
Jak wrażenia po przesiadce z innych kasków?
Może ktoś napisać coś od siebie? Bo testy testami, wiadomo, najlepszy jest taki i sraki, a życie swoje :)

Coś z interkomów oprócz Sena SLR 3 tam pasuje w środek? Ewentualnie czy idzie gdzieś to chujostwo kupić taniej jak 1400 czy nawet 1200zł :evil: ?

Awatar użytkownika
Maciejka
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2005
Województwo: P-wielkopolskie

Re: Neotec 3

Postautor: Maciejka » niedziela, 14 czerwca 2026, 13:26

Neotec 3 ma wszystko co powinien mieć kask tej klasy.
Przesiadłem się z Schubertha C4 pro więc wiele różnic nie zauważam.

C4 jest nieznacznie cichszy ale szybka chodzi luźniej. Wentylacja w obu na podobnym poziomie czyli wicher aż miło. Neotec ma lepsze głośniki i wszystko jest jakby minimalnie lepiej spasowane.

Dosyć istotna jest rozmiarówka. Między kaskami jest pół rozmiaru różnicy więc polecam przymierzyć przed zakupem. Obie wyściółki rozbijają się po ok 1000km (w moim przypadku) i oczywiście można dokupić wyściółki w różnych rozmiarach do różnych skorup.

Generalnie oba świetne - o zmianie zdecydowała przymiarka Neoteca, który po prostu lepiej leży na mojej głowie.

Co do ceny to trzeba polować na promocje. Na black friday w defenderze było wszystko bez vatu, więc przy większych zakupach widać sporą różnicę.

Awatar użytkownika
Tomson
Model i rocznik moto.: Yamaha xjr 1300 turbo
Województwo: W-mazowieckie

Postautor: Tomson » niedziela, 14 czerwca 2026, 16:31

Nie wiem czym się różni neotec 2 od 3, bo mam 2, ale 2 nie polecam. W huk kasy i okazuje się, że po dłuższej jeździe uciska uszy, głośny z lewej strony no i najgorsze przecieka szybką, nie da się wyregulować. Od wewnątrz zbiera mi się woda na szybce w czasie deszczu. Do bani. Wyrzucone pieniądze.
Może 3 od 2 jest lepsza.

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Kontaktowanie:

Postautor: Zdzislaw » niedziela, 14 czerwca 2026, 19:11

Tomson, no też właśnie o to pytałem z 2 czy 3 lata temu jak do N2 się przymierzałem. Bo były komentarze odnośnie takich egzemplarzy.

Przymierzałem też kilka dni temu w RRmoto Schuberty C5, i inne wszystko co na półce było szczękowe i integralne, no i jak za ostatnim razem jakościowo na moje N3 była lepsza. C5 szczęka większe luzy, szybka tak jak Maciejka napisał o C4... Lka za małą o wiele, a XL latał jak żyd po pustym sklepie.

W przypadku Shoeia Lka zrobiła się przyciasnawa bo przytyłem :P, a XLka idealna.

Ale wziąłem HJC RPHA 91 i kurde wlazł na dynie bardzo głęboko, aż mnie zastanawiać zaczęło, czy może HJC wybrać, to jednak po obejrzeniu dogłębnym Wszystkich stanęło na tym na foto :) .

Wczoraj zrobiłem jego oblot no i widzę a raczej słyszę, i wiem już o czym mówią ludzie mający szczeki. Ale nie przecieka nic, bo kilka minut w deszczu też się trafiło i na razie jest chyba ok.

W RRmoto z kominiarką Seca za 80zł skasowali 3100zł, cena na stronie 3300+80 kondon na łeb.

Co do Interkomu znalazłem za 1200zł w sklepie na Litwie, chyba oddział Intercarsu, więc się jedna da taniej kupić, ale niestety do Polski nie wysyłają.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Tomson
Model i rocznik moto.: Yamaha xjr 1300 turbo
Województwo: W-mazowieckie

Postautor: Tomson » poniedziałek, 15 czerwca 2026, 06:01

Oby dobrze służył.

Wróć do „Kaski.”