No nie wierzę, nikt nie jeździł z dzieciakiem? Syn ma 3 lata i kurtkę już dla niego mam, teraz trzeba jakiś kask zakupić na krótkie przejażdżki bocznymi drogami. Uprzedzając pytania: "Nie za mały żeby jeździć" odpowiem : raczej nie już 1,5 roku po polnych dróżkach śmigamy WSKą co prawda bez kasków, ale to polne dróżki i prędkość mała 20-30 km/h. Przeszperałem trochę prawo o ruchu drogowym i dolnych ograniczeń wiekowych nie znalazłem, poza dwoma uwagami, które brzmią mniej więcej: Kierujący motocyklem, przewożący pasażera do lat 7 musi to robić w sposób, aby mógł zapanować nad jego zachowaniem - czyli krótko mówiąc z przodu. Druga sprawa to ograniczenie prędkości do 40 km/h i to by było na tyle.
Zależy mi na opiniach rodziców użytkowników tych że minikasków lub kto co tam konkretnego w temacie wie.
Kask dla dziecka
Moderator: balth
- Piotr_MC_85
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2009
- Województwo: D-dolnośląskie
- Jaqbik
- Model i rocznik moto.: QTM
- Województwo: P-wielkopolskie
Re: Kask dla dziecka
Zobacz w kaskach enduro dla dzieci. Te powinny być najlżejsze. U mnie się sprawdza, ale syn sam jeździ 

"...kiedy czuję pęd powietrza i w kolejny zakręt składam się..."
- JAREK
- Administrator
- Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
- Województwo: E-łódzkie
- Kontaktowanie:
Integral XS jest do kupienia w razie co.
http://charytatywni.allegro.pl/kask-agv ... a-i3454103
http://charytatywni.allegro.pl/kask-agv ... a-i3454103
- Piotr_MC_85
Kask dla dziecka
Jaqbik pisze:Zobacz w kaskach enduro dla dzieci. Te powinny być najlżejsze. U mnie się sprawdza, ale syn sam jeździ
Czasem się przejedzie jak pisałem, a sam pewnie w przyszłym roku też zacznie, jak mu motór kupię. Się poszpera.
Bardziej chodziło o opinie, bo szukać to każdy wie gdzie.
- Flanker
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 SP 1999
- Województwo: O-opolskie
Kask dla dziecka
Dla dzieci 7 i 8 lat używam dziecięcego kasku endurowego i gogli. Daje to radę. Problem pojawia się jak dziecko zasypia.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
- Piotrek
- Model i rocznik moto.: RP02 Blue Black
- Województwo: W-mazowieckie
Kiedyś, zimową porą (chyba z nudów szperając w necie) nabyłem na wyprzedaży jakiś starszy model PROBIKER w rozmiarze XS i pięknym kolorze metalic Blue, nawet nie myśląc o dziecku a po prostu, żeby mieć drugi kask jak coś ktoś, może się przyda. Okazał się idealny dla dziecka 10-12 lat. Teraz widzę, że są takie https://www.moto-akcesoria.pl/integraln ... unior.html myślę, że ciekawa i wystarczająca opcja.
Pozdrawiam, Piotrek
- Piotr_MC_85
Kask dla dziecka
Dzięki za porady,
Gorzej jak siedzi z tyłu, dla tego do min.7 lat musi siedzieć z przodu, na WSK wiele razy kilka km na śpiocha łobuza wiozłem, także luz w końcu sprzęgło niezbędne tylko do ruszania.
Flanker pisze: Problem pojawia się jak dziecko zasypia.
Gorzej jak siedzi z tyłu, dla tego do min.7 lat musi siedzieć z przodu, na WSK wiele razy kilka km na śpiocha łobuza wiozłem, także luz w końcu sprzęgło niezbędne tylko do ruszania.

- Flanker
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 SP 1999
- Województwo: O-opolskie
Kask dla dziecka
Piotr_MC_85 pisze:Dzięki za porady,Flanker pisze: Problem pojawia się jak dziecko zasypia.
W tym rzecz, mnie dzieciak zasnął z tyłu. Kilka km od domu. Dobrze, że ci z tyłu trąbili i jorgnąłem się o co chodzi.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
- Piotr_MC_85
Kask dla dziecka
Flanker pisze:W tym rzecz, mnie dzieciak zasnął z tyłu. Kilka km od domu. Dobrze, że ci z tyłu trąbili i jorgnąłem się o co chodzi.