Witam panowie , właśnie zaczynam nową przygodę z motocyklami po kilkunastoletniej przerwie a że stałem się szczęśliwym nabywcą xjr to cieszy mnie bardzo że jest takie forum poświęcone właśnie temu modelowi. W sumie moto kupiłem we wrześniu a zalogowałem się już jakiś czas temu , ale dotychczas tylko czytałem forum jednak gdy zaczołem prace przy krówce mam kilka zagadnień.
Dobrałem się do przedniego zawieszenia w celu zobaczenia stanu oleju i sprężyn i tu miła niespodzianka prawdopodobnie ktoś już zainstalował sprężyny progresywne bo zwoje ku górze się mocno zagęszczają, Jednak niepokoi mnie poziom oleju po wyjęciu springów i złożeniu na maxa lagi w lewej jest poziom 158mm a w prawej 168mm czy to aby nie za dużo wydaje mi się że gdzie tu na forum było napisane 124mm.
I drugie moje pytanie to czy mogł bym sobie założyć korki do lag że wstępną regulacją napięcia wstępnego od modelu 1300SP bo teraz mam zwykłe korki bez żadnej regulacji?
Korki lag , i kilka innych zagadnień.
- Flanker
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 SP 1999
- Województwo: O-opolskie
Re: Korki lag , i kilka innych zagadnień.
Korki z regulacją pewnie możesz założyć. Problem może być z właściwym poziomem oleju, każdy producent sprężyn ma do tego osobną procedurę. Wiesz jakie masz sprężyny?
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
Właśnie wczoraj też o tym przeczytałem i prawdopodobnie u mnie powinno być coś około 170mm bo tak miał jeden z kolegów który dostał instrukcję jak je montować i ile oleju nalać. Przy czym w jego instrukcji było 170mm i olej w20 ale wydaje mi się że będzie za gęsty. Ja bym zastosował w15 , wymienił korki na te z regulacją ,więc napięcie wstępne sobie wyreguluje tylko czy korki będą pasować może być gwint inny albo średnica lagi ?
- andzik
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 1997/2001
- Województwo: D-dolnośląskie
Korki pasują.
- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
andzik jak zwykle w dwóch żołnierskich słowach zakończył dyskusję
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
- Jabol
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 1999
- Województwo: T-świętokrzyskie
- Kontaktowanie:
W 1200 chyba lagi miały średnicę 41mm, w XJR 1300 43mm. Trzeba zatem sprawdzić czy korki pasują.
- andzik
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 1997/2001
- Województwo: D-dolnośląskie
Ja założyłem z 2001r 1300 do 1997r 1200.
Czyli koreczki zamówione , a co z tym olejem dać w15 nie za mało będzie na 170mm , kurcze może zadzwonię do poprzedniego właściciela i spytam miał ją 9lat może coś podpowie.