wymiana opon - problem
Napęd jest nowy. ( shima była i na starym i na nowym) jakby ktoś myślał że to może od felernego nowego napędu.
Teraz moto jest na serwisie.
wymieniam sprężyny na progresywne i będziemy oglądać czy jest różnica.
Nie nie wpierdzieliłem się w żadną dziurę
Jeśli okaże się , że nie pomogło i dalej shimuje to super pomysł;-) chętnie poproszę o pomoc Gliwice;-)
Dam znać po weekendzie;-)
Dzięki koledzy
Teraz moto jest na serwisie.
wymieniam sprężyny na progresywne i będziemy oglądać czy jest różnica.
Nie nie wpierdzieliłem się w żadną dziurę
Jeśli okaże się , że nie pomogło i dalej shimuje to super pomysł;-) chętnie poproszę o pomoc Gliwice;-)
Dam znać po weekendzie;-)
Dzięki koledzy
- Unfamiliar
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2007
- Województwo: S-śląskie
- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
Problem jest prosty z tego co czytam. Przednie koło. Tzn nie wiem co z nim ale guma (nie ma znaczenia że próbowałeś na używce) wyważenie albo łozyska, ponieważ tylko te rzeczy mogą się zepsuć przy wymianie detki.
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
Przy swojej xjr sam dłubie, proste czynności oleje, filtry, laćki itp,
Jak miałem problem z przodem do podjechałem do gościa z Bielska-Białej Motosfera 33 821 81 19, prostował lagi, półki itp.
Możemy się spiknąć u mnie na warsztacie Zawada koło Pyskowic, ewentualnie moge przyjechać do Katowic motongiem, i przerzucimy kełko na Brynowie.
Jak miałem problem z przodem do podjechałem do gościa z Bielska-Białej Motosfera 33 821 81 19, prostował lagi, półki itp.
Możemy się spiknąć u mnie na warsztacie Zawada koło Pyskowic, ewentualnie moge przyjechać do Katowic motongiem, i przerzucimy kełko na Brynowie.
- ivo
- Model i rocznik moto.: GSX 1400
- Województwo: D-dolnośląskie
Właśnie.Gadałem dzisiaj z fachowcem od opon i wspomniał coś o tak zwanej optymalizacji ogumienia.Polega ona na optymalnym ustawieniu(obróceniu) opony względem felgi.Czasem kropka na oponie o której pisali wyżej koledzy nie wystarczy.Powiedział,że felga jak i opona nie są nigdy idealnie okrągłe,a maszyna do wyważania tego nie wyłapuje.artur pisze:Problem jest prosty z tego co czytam. Przednie koło. Tzn nie wiem co z nim ale guma (nie ma znaczenia że próbowałeś na używce) wyważenie albo łozyska, ponieważ tylko te rzeczy mogą się zepsuć przy wymianie detki.
J....ć stare baby 

- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
ivo pisze:artur pisze:...Czasem kropka na oponie o której pisali wyżej koledzy nie wystarczy.Powiedział,że felga jak i opona nie są nigdy idealnie okrągłe,a maszyna do wyważania tego nie wyłapuje.
Ciekawa teza. Kumpel w VZR1800 przerabiał ten problem. Okazało się, że nowa opona była bublem kupionym na motobajzlu w Łodzi. 5kkm i zrobiła się jajowata. Pomogła wymiana na nową. Również miał shimmy, niewiadomego pochodzenia a motór kupiony jako nowy, bezglebny.
No i to mi jeszcze chodzi po głowie.
Kupie inną nową
chociaż ta która mam to podobno top best gites najlepsza z dobrych.
nie pamiętam jaka to
Michelin pilot road chyba. ale dokładnie powiem jak odbiore moto
jakas 2 składnikowa
miekka po bokach a twarda w srodku
jakos tak
wiedziałem , żeby nie kombinować tylko metzellera kupic
Kupie inną nową
chociaż ta która mam to podobno top best gites najlepsza z dobrych.
nie pamiętam jaka to
Michelin pilot road chyba. ale dokładnie powiem jak odbiore moto
jakas 2 składnikowa
jakos tak
- Holender
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
- Województwo: K-małopolskie
bukigliwice pisze:uuuuuuuu, serio?? tego nie przemyslałem, Ty Holender71 z tego co pamiętam przerabiałeś temat kółka do swojego.
Przerabiałem. RP10 i RP19 mają takie same kółka, starsze już zupełnie inne.
Dodok, spróbuj znaleźć kogoś w okolicy na RP 06 i zamieńcie koła, sporo ludzi na Śląsku ma lokomotywki

And any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.
A shelter from pigs on the wing.
- Piotr_MC_85
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2009
- Województwo: D-dolnośląskie
dodok pisze:Michelin pilot road chyba. ale dokładnie powiem jak odbiore moto
jakas 2 składnikowa
jakos tak
Nie wydaję mi się aby to była wina opony, chyba że miała wadę fabryczną. Równie dobrze mogłeś kupić metzelera z wadą fabryczną i też nie było by ok. Na PR2 bez mała połowa forum jeździ i nikt nie narzeka.