Pierwszy bieg
- virtu
- Model i rocznik moto.: FJR 2007
- Województwo: G-pomorskie
Pierwszy bieg
Mam kejsa.
-Yamaha XJR 1300 2003 RP06(chyba);
Po dłuższej jeździe (2h), miałem problem z wbiciem biegu nr 1.
Sytułeszon wygląda tak:
Dohamowuję, redukuję do 1 i jest ok, ruszam z 1;
Dohamowuję, redukuję do luzu - nie mogę wbić 1 bez majtania motocyklem.
Dohamowuje, z 1 wrzucam na luz, chcę z powrotem na 1 i znowu muszę majtać motocyklem.
Podjechałem pod garaż - zatrzymałem się, testuję - luz->1 , luz -> 1 wszystko gra.
czy coś z powyższego da się wywnioskować oprócz tego że nie znam się na mechanice?
BTW ile w najczarniejszym ze scenariuszy kosztuje remont skrzyni biegów.
-Yamaha XJR 1300 2003 RP06(chyba);
Po dłuższej jeździe (2h), miałem problem z wbiciem biegu nr 1.
Sytułeszon wygląda tak:
Dohamowuję, redukuję do 1 i jest ok, ruszam z 1;
Dohamowuję, redukuję do luzu - nie mogę wbić 1 bez majtania motocyklem.
Dohamowuje, z 1 wrzucam na luz, chcę z powrotem na 1 i znowu muszę majtać motocyklem.
Podjechałem pod garaż - zatrzymałem się, testuję - luz->1 , luz -> 1 wszystko gra.
czy coś z powyższego da się wywnioskować oprócz tego że nie znam się na mechanice?
BTW ile w najczarniejszym ze scenariuszy kosztuje remont skrzyni biegów.
Tomek z Gdańska
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Pierwszy bieg
Wypij piwo, zobacz, ile i jaki masz płyn hamulcowy w zbiorniczku od sprzęgła- mało, dużo?. A może wolne obroty za wysokie są?
- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
Re: Pierwszy bieg
Raczej nie ma tu mowy o remoncie skrzyni biegów. zaczynamy od rzeczy najprostszych. Jak pisze Zdzichu. Zacznij od piwa.
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
- mariuszdg
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '07, SPEED TRIPLE R94
- Województwo: S-śląskie
- Kontaktowanie:
Pierwszy bieg
Na jedynce się nie jeździ. To jest bieg do ruszania z miejsca. Wbijasz go tylko po wcześniejszym zatrzymaniu.
"Kto drogi prostuje ten w lesie nocuje..."
- virtu
Pierwszy bieg
Macie rację, zacznę od piwa.
Przeczytałem większość internetów i obejrzałem większość YT o technice jazdy. Naprawdę, muszę być wyjątkowym osłem bo NIGDZIE nie przewidziano, żeby napisać, powiedzieć, sfilmować , że nie redukuje się dojeżdżając do miejsca zatrzymania do biegu 1 w sensie, nie porusza się na biegu 1 w dohamowaniu (bez wciśniętego sprzęgła). Dzięki Mariuszdg. Moja skrzynia biegów też Tobie dziękuję.
Przeczytałem większość internetów i obejrzałem większość YT o technice jazdy. Naprawdę, muszę być wyjątkowym osłem bo NIGDZIE nie przewidziano, żeby napisać, powiedzieć, sfilmować , że nie redukuje się dojeżdżając do miejsca zatrzymania do biegu 1 w sensie, nie porusza się na biegu 1 w dohamowaniu (bez wciśniętego sprzęgła). Dzięki Mariuszdg. Moja skrzynia biegów też Tobie dziękuję.
Tomek z Gdańska
Pierwszy bieg
czasem jak nie chce na ppostoju wejść jedynka (mam tak) to wystarczy lekko puścić sprzęgło i wskoczy
- Holender
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
- Województwo: K-małopolskie
Pierwszy bieg
A tak ogólnie (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś) to powymieniaj wszystko co jest do wymiany (płyny, filtry, oleje) i wyreguluj to co jest do regulacji, a unikniesz sporej części niespodziewajek 

And any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.
A shelter from pigs on the wing.
Pierwszy bieg
virtu pisze:Przeczytałem większość internetów i obejrzałem większość YT o technice jazdy. Naprawdę, muszę być wyjątkowym osłem bo NIGDZIE nie przewidziano, żeby napisać, powiedzieć, sfilmować , że nie redukuje się dojeżdżając do miejsca zatrzymania do biegu 1 w sensie, nie porusza się na biegu 1 w dohamowaniu (bez wciśniętego sprzęgła). Dzięki Mariuszdg. Moja skrzynia biegów też Tobie dziękuję.
Ale np przy hamowaniu awaryjnym, zanim się zatrzymasz do zera, należy mieć wbitą jedynkę i luknąć w lusterko (na wypadek gdyby ktoś za nami nie hamowal tak samo skutecznie jak my...np ciężarówka ) . Przynajmniej tak mnie uczyli.
- mariuszdg
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '07, SPEED TRIPLE R94
- Województwo: S-śląskie
- Kontaktowanie:
Pierwszy bieg
jak ktoś hamuje awaryjnie z 20km/h to może i tak.
Spróbuj wbić 1 przy 100km/h i puśćić sprzęgło.
ps reklamacji nie przyjmójemy

"Kto drogi prostuje ten w lesie nocuje..."
- piontek
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: B-podlaskie
- Kontaktowanie:
Mi jedynka się wbija podczas jazdy bez problemu (choć czasem jest z tego powodu problem).
Może trochę klamkę podciągnij - za dużo luzu w luzie i nie wysprzęgla? Ale z płynu brakiem lub potrzebą wymiany bym się zapoznał.
Oczywiście zacznij od płynu podstawowego jaki zalecił Artur.
Może trochę klamkę podciągnij - za dużo luzu w luzie i nie wysprzęgla? Ale z płynu brakiem lub potrzebą wymiany bym się zapoznał.
Oczywiście zacznij od płynu podstawowego jaki zalecił Artur.
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
Pierwszy bieg
W kłowej skrzyni wałki muszą się obracać przy zmianie biegu co by kły zaskoczyły 

Pierwszy bieg
mariuszdg pisze:jak ktoś hamuje awaryjnie z 20km/h to może i tak.
Przez 'hamowanie awaryjne' rozumiem hamowanie do zera.
- pioro
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2013
- Województwo: Z-zachodniopomorskie
Pierwszy bieg
skuler pisze:Przez 'hamowanie awaryjne' rozumiem hamowanie do zera.
A ja ... nagłe, raptowne, wymuszone jakimś niespodziewanym zdarzeniem ... i nie koniecznie do zera .... choć ja się nie znam ...
Kiedyś się ogarnę, ale jeszcze nie czas na takie wybryki.
Ja też. Powtarzam co mi pokazywali na szkoleniu 'Bezpieczne dwa kółka'. (swoją drogą Pióro jak bywasz w Szczecinie to polecam) Anyways - myślę że nawyk zrzucania biegu przy każdym naglym hamowaniu bedzie dobry jeśli okaże się ze po dohamowaniu trzeba z jakiejś opresji uciec.
Pierwszy bieg
A mnie uczyli, że jak jest awaryjne hamowanie to za nic na świecie nie wciskać sprzęgła tylko pozwolić silnikowi hamować przez co zwiększa się skuteczność hamowania. A że zgaśnie ? No to zgaśnie.
Inna sprawa przy hamowaniu, w którym spodziewamy się że prędkość nie spadnie do 0 i będzie trzeba szybko uciekać - wtedy nie wiem
Druga sprawa, że przy prędkości 20km/h wrzucić jedynkę to nawet w samochodzie ciężko/nie da się bez zgrzytu (bo na siłę to i wsteczny by pewnie się raz udało).
Inna sprawa przy hamowaniu, w którym spodziewamy się że prędkość nie spadnie do 0 i będzie trzeba szybko uciekać - wtedy nie wiem

Druga sprawa, że przy prędkości 20km/h wrzucić jedynkę to nawet w samochodzie ciężko/nie da się bez zgrzytu (bo na siłę to i wsteczny by pewnie się raz udało).
Pierwszy bieg
Lisu pisze:A mnie uczyli, że jak jest awaryjne hamowanie to za nic na świecie nie wciskać sprzęgła tylko pozwolić silnikowi hamować przez co zwiększa się skuteczność hamowania. A że zgaśnie ? No to zgaśnie.
Na egzaminie kat A przy tym manewrze (hamowanie awaryjne) nie może zgasnac. W egzaminie na puszkę może.
Ostatnio zmieniony sobota, 18 lipca 2015, 00:49 przez skuler, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pegaz
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2001
Pierwszy bieg
[quote="Lisu"]A mnie uczyli, że jak jest awaryjne hamowanie to za nic na świecie nie wciskać sprzęgła tylko pozwolić silnikowi hamować przez co zwiększa się skuteczność hamowania. A że zgaśnie ? No to zgaśnie.
Zgaśnie, ale wcześniej zablokuje tylne koło i może skończyć się to glebą, a wtedy hamowanie jest tylko przez tarcie tego co leży. Wolę hamować do skutku na oponach:)
Moja jedynka niestety da się włączyć podczas redukowania, koszmarne wrażenie podczas wchodzenia w ostry zakręt, nieprzyjemnie ucieka tylne koło.
Zgaśnie, ale wcześniej zablokuje tylne koło i może skończyć się to glebą, a wtedy hamowanie jest tylko przez tarcie tego co leży. Wolę hamować do skutku na oponach:)
Moja jedynka niestety da się włączyć podczas redukowania, koszmarne wrażenie podczas wchodzenia w ostry zakręt, nieprzyjemnie ucieka tylne koło.
Pierwszy bieg
Coś w tym jest co piszesz 
Dzisiaj sprawdziłem w czasie jazdy, u mnie też jedynka bez problemu wchodzi przy prędkości ok 20km/h.

Dzisiaj sprawdziłem w czasie jazdy, u mnie też jedynka bez problemu wchodzi przy prędkości ok 20km/h.
- virtu
Pierwszy bieg
No i gra.
Diagnoza - za duże ciśnienie w bani kierownika.
Rozwiązanie:
- na wszystko jest sporo czasu - na wrzucenie jedynki też;
- patent Bitelsa ze sprzęgłem działa ale potrzebuje go coraz mniej:D
Pomaga wiedza, z którego biegu się redukuje w momencie rozpoczęcia hamowania tak, żeby skończyć na 2 lub luzie.
Jeszcze muszę sporo poćwiczyć płynne wbijanie biegów ale przynajmniej już przy tym "myślę".
Piwo też było, ale po...
Diagnoza - za duże ciśnienie w bani kierownika.
Rozwiązanie:
- na wszystko jest sporo czasu - na wrzucenie jedynki też;
- patent Bitelsa ze sprzęgłem działa ale potrzebuje go coraz mniej:D
Pomaga wiedza, z którego biegu się redukuje w momencie rozpoczęcia hamowania tak, żeby skończyć na 2 lub luzie.
Jeszcze muszę sporo poćwiczyć płynne wbijanie biegów ale przynajmniej już przy tym "myślę".
Piwo też było, ale po...
Tomek z Gdańska
- piontek
- Kontaktowanie:
Ma niczym nie uzasadnione wrażenie, że Ci pomogliśmy...
...wyczuć sens tego towarzystwa na forum.
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
- virtu
piontek pisze:Ma niczym nie uzasadnione wrażenie, że Ci pomogliśmy...
Wbrew pozorom, opary absurdu bardzo pomagają w osiągnięciu zdroworozsądkowej równowagi.
Mój ogólny wniosek, do którego dzięki Wam dojszedłem:
- moto to nie sprzęt medyczny - nie wszystko musi działać cicho, być wyregulowane na milimetry -> ma być głośno, trząść + wiatr na klatę, reszta to drobiazgi..;
- Piwo jest podstawowym i nieodzownym elementem stosowania mechaniki pojazdowej.
Dzięki!
Tomek z Gdańska
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
virtu pisze:
- moto to nie sprzęt medyczny - nie wszystko musi działać cicho, być wyregulowane na milimetry -> ma być głośno, trząść + wiatr na klatę, reszta to drobiazgi..
...Można...

- piontek
- Kontaktowanie:
Ten człowiek jest zbyt idealny. To na pewno bot google!
Przejrzeli nas...
Przejrzeli nas...
- virtu
Pierwszy bieg
za wyjątkiem boota Google. Musiałbym popularnego ostatnio mocarza zapodać, żeby w to uwierzyć;)
Tomek z Gdańska
Wróć do „Układ napędowy szeroko pojęty - silnik, sprzęgło, skrzynia.”