Problem z rozruchem XJR 1200
Problem z rozruchem XJR 1200
Efekt jest taki jak by bendix nie załączał do końca czyli po kilku obrotach silnika słychać jak rozrusznik się rozpina i zaczyna pracować na pusto.
Problem w tym, że po wyjęciu rozrusznika stwierdziłem, że nie ma tam nic co by było bendixem lub spełniało jego funkcję (zębatka jest bezpośrednio na wirniku).
Zęby na rozruszniku jak i na kole wyglądają ok więc nie mam pojęcia co się dzieje.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu to będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Problem w tym, że po wyjęciu rozrusznika stwierdziłem, że nie ma tam nic co by było bendixem lub spełniało jego funkcję (zębatka jest bezpośrednio na wirniku).
Zęby na rozruszniku jak i na kole wyglądają ok więc nie mam pojęcia co się dzieje.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu to będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Witam
Niechce Cie zasmucać ale padło sprzegło rozrusznika.
Naprawa wiąze sie z rozbiórką silnika , czasochłonna i kosztowna zabawa.
naprawa polega na wymianie elementu nr 5 i 6 na zdjeciu.
http://bikepics.com/pictures/1202660/
Mozesz tez ewentualnie spróbować wymienic olej.
Pozdr
Niechce Cie zasmucać ale padło sprzegło rozrusznika.
Naprawa wiąze sie z rozbiórką silnika , czasochłonna i kosztowna zabawa.
naprawa polega na wymianie elementu nr 5 i 6 na zdjeciu.
http://bikepics.com/pictures/1202660/
Mozesz tez ewentualnie spróbować wymienic olej.
Pozdr
Witam
Ganer 1200 czy możesz coś bliżej napisać jak to jest z tym rozrusznikiem, mam ostatnio podobne objawy i przepowiednie o rozkładaniu silnika na częsci pierwsze troszke mnie przerażają, czy nie ma jakiegoś patentu na wymiane uszkodzonych części ?
Franc
[ Dodano: 2008-03-07, 00:36 ]
Czy ktoś coś wie z własnej praktyki na temat rozusznika ?
Franc
Ganer 1200 czy możesz coś bliżej napisać jak to jest z tym rozrusznikiem, mam ostatnio podobne objawy i przepowiednie o rozkładaniu silnika na częsci pierwsze troszke mnie przerażają, czy nie ma jakiegoś patentu na wymiane uszkodzonych części ?
Franc
[ Dodano: 2008-03-07, 00:36 ]
Czy ktoś coś wie z własnej praktyki na temat rozusznika ?
Franc
Witam
Niestety niema innego sposobu naprawy sprzegła rozrusznika .
Własnie sam to przeszedłem
Nalezy wyciagnąć silnik z ramy,wymontować sprzegło,alternator i rozrusznik.
Jest też dobra wiadomosć
głowicy i cylindra nie musimy ruszać.,odkrecamy wszystkie górne sruby trzymające blok razem.
Nastepnie odwracamy silnik do góry kołami,odkrecamy dolne sruby i gotowe.
Po sciągnieciu dolnej czesci mamy wszystko na wierzchu.
Czyli idziemy dalej
wyciągamy skrzynie i oto wreszcie sprzegło rozrusznika
To jest bardzo skrócony opis .
Oczywiscie o serisówce i kluczu dynanometrycznym nie wspominam bo to oczywiste.
Pozdr
Niestety niema innego sposobu naprawy sprzegła rozrusznika .
Własnie sam to przeszedłem

Nalezy wyciagnąć silnik z ramy,wymontować sprzegło,alternator i rozrusznik.
Jest też dobra wiadomosć

Nastepnie odwracamy silnik do góry kołami,odkrecamy dolne sruby i gotowe.
Po sciągnieciu dolnej czesci mamy wszystko na wierzchu.
Czyli idziemy dalej

To jest bardzo skrócony opis .
Oczywiscie o serisówce i kluczu dynanometrycznym nie wspominam bo to oczywiste.
Pozdr
4KG–15517–00 GEAR, IDLER 2 (45T) - 108 EUROS
4KM–15580–00 STARTER CLUTCH OUTER ASSY - 99 EUROS
90387–201L2 COLLAR - 14 EUROS
Numery czesci dotyczą XJRy powyżej 1997.
Ceny z holenderskiego sklepu
http://www.cmsnl.com
Pozdr
4KM–15580–00 STARTER CLUTCH OUTER ASSY - 99 EUROS
90387–201L2 COLLAR - 14 EUROS
Numery czesci dotyczą XJRy powyżej 1997.
Ceny z holenderskiego sklepu
http://www.cmsnl.com
Pozdr
- rkluczyk
- Model i rocznik moto.: Motorynka
- Województwo: P-wielkopolskie
- Kontaktowanie:
Zaczyna sie umnie chyba podobny problem jak opisany wyzej. Z tym ze Marex Motor z Poznania podal mi jeszcze przyjemniejsze ceny :
kolo zebate(4KG155170000) - 125 Eu
sprzeglo rozr.(4KM155800000) - 114 Eu
Moze ktos z kolegow gnebil ten temat i znalazl cos w tanszym wydaniu ?
Dodam jeszcze ze problemy sa tylko przy calkiem zimnym silniku.
kolo zebate(4KG155170000) - 125 Eu
sprzeglo rozr.(4KM155800000) - 114 Eu
Moze ktos z kolegow gnebil ten temat i znalazl cos w tanszym wydaniu ?
Dodam jeszcze ze problemy sa tylko przy calkiem zimnym silniku.
Witam.
Widzę że temat nieco zapomniany, jednak pozwolę sobie odświeżyć...
Jestem w trakcie rozbiórki mojej XJR 1200 z powodu przepuszczania sprzęgła rozrusznika.
I mam pytanie czy ktoś przerabiał zestawy naprawcze sprzęgła rozrusznika. Na e-bayu znalazłem aukcję z takim zestawem, na allegro jest od groma zestawów do wszystkich yamah oprócz naszej
Proszę o wsparcie bo motor rozgrzebany...
Widzę że temat nieco zapomniany, jednak pozwolę sobie odświeżyć...
Jestem w trakcie rozbiórki mojej XJR 1200 z powodu przepuszczania sprzęgła rozrusznika.
I mam pytanie czy ktoś przerabiał zestawy naprawcze sprzęgła rozrusznika. Na e-bayu znalazłem aukcję z takim zestawem, na allegro jest od groma zestawów do wszystkich yamah oprócz naszej

Proszę o wsparcie bo motor rozgrzebany...
Oglądałem wczoraj na forum XJROC fotorelację z rozbiórki silnika i wygląda na to, że trochę z tym roboty. Chyba najtrudniej rozkleic kartery bez uszkodzenia powierzchni. A i muszę pogrzebac w serwisówce i znaleźc momenty dokręcania śrub i nakrętek.
Ale czego nie robi się dla ukochanej...
Ale czego nie robi się dla ukochanej...
Ostatnio zmieniony piątek, 18 stycznia 2013, 21:58 przez yuras, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam. Jeśli można podepnę się do tematu. W mojej RP062 występuje rzecz podobna, lecz ciut inna. Jak moto było rozgrzane, bo nie pracowało tylko krótką chwilę i chciałem znów odpalić, to rozrusznik zakręcił troszeczkę i stanął. I tak kilka razy. W końcu normalnie obrócił i motong zagadał. W domu jeszcze dwie próby - raz się zająknął, a za drugim razem normalnie. Parę godzin później 2 razy bez problemu. Co to może być? Zwarcie w jakiejś pozycji? Przygasania kontrolek nie zauważyłem, ale może to przyczyna jakiego doznałem. Przy okazji, czy wymiana szczotek jest problematyczna?
Odświeżę nieco temat
pojawia mi się podobny problem od jakiegoś czasu, zwykle jest tak że rozrusznik raz sam się przekręci i za drugim razem łapie już normalnie. Jednak dziś aż 3 razy z rzędu przepuścił i już jest to dla mnie niepokojące
dodam że te objawy występują tylko na zimnym silniku. Akumulator dobry i naładowany.
Ktoś ma jakieś serwisówki jak to wygląda, bo te w temacie gdzieś już wyparowały i nigdzie nie mogę znaleźć schematu budowy sprzęgła rozrusznika.
Czy wymiana oleju coś tu pomoże

Ktoś ma jakieś serwisówki jak to wygląda, bo te w temacie gdzieś już wyparowały i nigdzie nie mogę znaleźć schematu budowy sprzęgła rozrusznika.
Czy wymiana oleju coś tu pomoże

Wróć do „Układ napędowy szeroko pojęty - silnik, sprzęgło, skrzynia.”