xjr 1300 problem po postoju 2 miesięcznym
xjr 1300 problem po postoju 2 miesięcznym
Motor mam już kilka lat nigdy nie sprawiał problemów. Po postoju około 2 miesięcy po odpaleniu chodzi tylko na ssaniu jak podkręcę manetkę dusi się na niższych obrotach i zero mocy jak wrzucę bieg to nawet nie ruszy... Przed postojem ( w garażu ocieplanym było wszystko OK) dwa lata temu robiłem synchronizację gaźników a rok temu wymieniałem świece. Teraz odkręciłem te dwie skrajne świece (do tych dalszych trzeba bak podnieść) nie są zalane. Zostawiłem motor na 30 minut na ssaniu żeby może teoretyczną wodę w baku wypalił - też zero poprawy. Macie pomysły co robić???
Czyli co miałbym zrobić żeby na przyczepie nie jechać do mechanika? filtr powietrza czyściutki i przed tym postojem silnik działał jak "w zegarku" myślałem czy by świec nie zmienić pomimo że mają przebieg z 500km Jest taka możliwość że te 2 pod bakiem by się zalały??? a te zewnętrzne tj. 1 i 4 są suchutkie??? mam NGK DPR8EA-9
Próbowałem kręcić kranikiem z RES na PRI i ON. Bez zmian jak próbuję odkręcić manetkę szybko to od razu gaśnie, żeby nie gasł to muszę powolutku i chodzi jak Wartburg:) pomimo ssania obroty bardzo niskie rzędu 900. Jak się rozgrzeje wchodzi na 1100, zauważyłem że jak motor ściągnę ze stopki bocznej do pionu obroty wzrastają natomiast nie rozwiązuje to problemu, poziom oleju jest ok. Gary chodzą cztery bo sprawdzałem że 4 kolektory ciepłe... myślę jeszcze o tych świecach...
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Może za długo na ssaniu trzymasz i zalewasz świece
. Zrób tak- odpal motóra, niech pochodzi chwilę na ssaniu, wbij bieg i jedź ze ssaniem jakiś tam odcinek- z kilometra czy coś w tym stylu. W tym czasie operuj gazem tak do 4k/min. Zaś zamknij ssanie i ognia.
Albo przypchało Ci odpowietrzanie baku i ledwo co wachy leci. Wtedy otwórz wlew paliwa i obserwuj.

Albo przypchało Ci odpowietrzanie baku i ledwo co wachy leci. Wtedy otwórz wlew paliwa i obserwuj.
- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
Jeżeli wcześniej silnik chodził jak w zegarku a po 2 miesięcznym postoju nie chodzi to przyczyna jest w 2 miesiącach podczas których coś się wydarzyło. No bo przecież na postoju nie mógł stracić regulacji. Jak reaguje na postawienie na stope bocznej to ja bym spuścił to coś co masz w komorach pływaków bo wydaje mi się że tam nie ma paliwa a woda. Ten zabieg to 1 piwo czasu.
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
http://allegro.pl/srodek-do-czyszczenia ... 02600.html
można spróbować bez wyciągania. czasem pomoże. wiem co mówię latam enduro
można spróbować bez wyciągania. czasem pomoże. wiem co mówię latam enduro
Wróć do „Układ napędowy szeroko pojęty - silnik, sprzęgło, skrzynia.”