zuzycie oleju
- jacekxjr78
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2005
- Województwo: K-małopolskie
zuzycie oleju
czy ktos mi moze powiedziec jak wyglada u was zuzycie oleju? jakie jest zuzycie pod obciazeniem i bez . dzieki wszystkim za pomoc
Zużycie oleju 200cmm/1000 przy takim silniku, to nie tragedia. Jak wychla koło litra to jest się czym martwić ( z uwagi na cenę oleju
) Wymiana co 6000 km, dotyczy najgorszego dopuszczonego przez producenta oleju, ale jak się jest np w trasie. gdzie nie ma możliwości wymiany, to i po 10 000 km ( na nowoczesnym oleju) nic sie silnikowi nie stanie. A olej syntetyczny,w sprawnym silniku, w porównaniu z mineralnym prawie nie zmienia parametrów nawet przy bardzo dużych przebiegach. Ja staram się trzymać tych 6000, ale jak się sezon kończy i mam nabite 8000, to nie panikuję, zresztą olej można nabrać na śrubokręt i sobie obejrzeć ( mój jest zawsze prześwitujący i nie ma sadzy ) a oleju dolewam ~0,3 litra między wymianami.

- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
hubertm pisze:W instrukcji jest co 6 tyś natomiast wymiana filtra olejowego zapisane jest co 12 tyś... dziwne....
To wyglada mniej wiecej tak jakby się wykąpać i z powrotem załozyc na siebie zasrane gacie

P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
- hubertm
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP19
- Województwo: W-mazowieckie
- Kontaktowanie:
artur pisze:hubertm pisze:W instrukcji jest co 6 tyś natomiast wymiana filtra olejowego zapisane jest co 12 tyś... dziwne....
To wyglada mniej wiecej tak jakby się wykąpać i z powrotem załozyc na siebie zasrane gacie
masz rację - ale ja zawsze zakładam czyste..moto też ubieram zawsze po całości

hubertm
- ptysiornia
- Model i rocznik moto.: Tiger 900 Rally Aragon
- Kontaktowanie:
Re: zuzycie oleju
Moja XJR '07 nie bierze od wymiany do wymiany (przebieg ~15 000 km), poprzednia XJR 1200 '97 jadła max 500 ml na 6 000 km i to przy jeździe powiedzmy..... hmmm raczej nie taksówkarskiej
Malutki, który ją kupił eksploatuje ją bardziej rozsądnie i z tego co wiem, nie dolewa.

Malutki, który ją kupił eksploatuje ją bardziej rozsądnie i z tego co wiem, nie dolewa.
ptyś
Oj, grzmi! Będzie burza!
Oj, grzmi! Będzie burza!
- ptysiornia
- Model i rocznik moto.: Tiger 900 Rally Aragon
- Kontaktowanie:
A tak wracając do tematu to w instrukcji dla RP 02 jest co 6 tys a w RP06 co 10 tys km
i filtr co druga wymiana.
Z resztą tabela przeglądów dla rp02 jest tak napisana ze nic z niej nie wynika na dobrą sprawę tzn. np kiedy wymienic a kiedy czyścic filtr powietrza, świece itp trzeba ocenić samemu.w tabeli dla rp06 jest to jednoznaczne.
Z resztą tabela przeglądów dla rp02 jest tak napisana ze nic z niej nie wynika na dobrą sprawę tzn. np kiedy wymienic a kiedy czyścic filtr powietrza, świece itp trzeba ocenić samemu.w tabeli dla rp06 jest to jednoznaczne.
- hubertm
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP19
- Kontaktowanie:
troll.23 pisze:właśnie zauważyłem, że mam przejechane od ostatniej wymiany 7500 km. Dolewałem niedawno 0,2 L.
Pewnie wcześniej miałem wymienić całość.
Jak zrobiłes 7500 km zamiast 6000 km to się nie martw. Nic na pewno się nie stało. Po prostu jedź wymien :-0
[ Dodano: 2010-09-11, 08:46 ]
witia78 pisze:A tak wracając do tematu to w instrukcji dla RP 02 jest co 6 tys a w RP06 co 10 tys km
i tak dokładnie jest - w RP02 wymieniam co 6 tys a w RP19 (wtryskowa) co 10 tys. filtr jednak wymieniam przy każdej wymianie. wolę miec spokój....

hubertm
- Piotr_MC_85
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2009
- Województwo: D-dolnośląskie
hubertm pisze: w RP19 (wtryskowa) co 10 tys

ja mam w manualu co 6, a filtr 12 tkm
[ Dodano: 2010-09-12, 13:58 ]
A tak w ogóle to ja mam inny manual niż na portalu i to w pdf to mógłbym wrzucić
[ Dodano: 2010-09-12, 14:12 ]
jednak nie, dobrze hubert pisałeś, coś mi się pomerdało wymiana co 10 filter 20
artur pisze:To wyglada mniej wiecej tak jakby się wykąpać i z powrotem załozyc na siebie zasrane gacie
Może to i tak wygląda, ale choćby nie wiem co to i tak zawze nieco tego starego oleju zostanie w silniku, więc nie ma się tym co specjalnie przejmować, chocaż wymiana filtra przy każdej wymianie oleju nie pociąga za sobą jakichś specjalnych dodatkowych kosztów. Ja zresztA też zawsze ak robię.
Zużycie oleju w granicach 200-300 ccm na 1000km to normalka, w końcu to olejak. Dopiero jeśli zużycie przekroczy 500ccm na 1000km można zacząć się martwić i szukać części do wymiany (np uszczelniaczy zaworowych).
Wróć do „Układ napędowy szeroko pojęty - silnik, sprzęgło, skrzynia.”