stan króćców gaźnika rocznik 2002
- kokersi
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: Z-zachodniopomorskie
Mam pytanie do właścicieli rocznika 02 lub podobnych - wymienialiście już króćce w swoich xjr? chodzi o stan gumy i widoczne spękania powierzchni.
XJR najlepszą przyjaciółką 60-latków
- piontek
- Województwo: B-podlaskie
- Kontaktowanie:
Nie wymieniałem. Ale moment ten nadchodzi wielkimi krokami.
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487
- kokersi
- Województwo: Z-zachodniopomorskie
paniki nie ma ale niepokój po rozmowie z mechanikiem. Króćce od 4 lat wyglądają tak samo ale gdyby któryś pękł, to silnik straci kompresję i dostanie lewego powietrza, co może skończyć się powrotem na lawecie.
Myślałem o ich wymianie za rok ale po odpowiedzi kolegi Konia chyba się jeszcze raz zastanowię.
Myślałem o ich wymianie za rok ale po odpowiedzi kolegi Konia chyba się jeszcze raz zastanowię.
XJR najlepszą przyjaciółką 60-latków
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Echo pisze:chodziło o zaburzenie dopływu powietrza, będzie go za dużo ale to zostawmy.
najbardziej zmartwiło mnie, że podróż można skończyć na poboczu. Można je oczywiście wymienić ale święty spokój kosztuje. Jakieś 6 stówek.
Co prawda przy popękanych króćcach, na danym garnku mieszanka się zuboży, ale nie aż w takim stopniu, by zaraz powypalać zawory, czy przegrzać głowicę, przez co dopiero silnik może stracić kompresję. Zanim do tego dojdzie każdy normalnie myślący człowiek zauważy, ze silnik kuleje na obrotach i zobaczy popękane króćce i prawdopodobnie podejmie stosowne działania... no ale żyjemy w kraju młotka, sznurka do snopowiązałki i trytytki, więc wszystko możliwe

.....Trzeba by było być niezłym ignorantem, aby nie zauważyć tego, a wystarczy popsikać plakiem czy dozodorantem po króćcach, w końcu plaka czy deodoranta ma przecież każdy......
Na poboczy w trasie z tego powodu nie skończysz, a jak żal Ci 600zł... no cóż, nikt nie mówił, że będzie tanio

- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
Wypiłem parę piwek - fakt. Czy może ktoś obeznany w temacie zaprzeczyć że króćce tak naprawdę to są rurki metalowe pokryte dla dekoracji jakimś plastikiem który czasem sobie pęka tu i ówdzie? Jeżeli tak to niech sobie pęka ile chce. Jeżeli tak, to temat dotyczący pękających króćców należy przenieść do działu > tuning optyczny< Jeżeli nie, to macie pecha.
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
To raczej rdzeń metalowy robi za zbrojenie, coby podciśnienie nie wessało całego króćca do gara
. Guma gumą, jak we wążu ogrodowym, przeznaczonym do podlewania w ogródku.... w wążu prysznicowym nie masz zbrojenia i cham pęka co jakiś czas, a spiralka ozdobna się wykręca i również pęka.....
Przyjrzyj się na wolnych obrotach jak pulsują owe króćce, sądzisz, że jakby były wykonane w technice rurka powleczona gumą, dla ozdoby, to czy wytrzymały by długo
. Na pytanie odpowiedzcie sobie sami, a tymczasem idzim do zbombionych
.

Przyjrzyj się na wolnych obrotach jak pulsują owe króćce, sądzisz, że jakby były wykonane w technice rurka powleczona gumą, dla ozdoby, to czy wytrzymały by długo

- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Echo pisze:Może jest tak, że od wewnątrz króćca guma jest twarda i wytrzymała dalej jakieś wzmocnienie a na wierzchu miękka, bardziej elastyczna guma, która najszybciej pęka po wierzchu co o niczym nie świadczy jak wspomniał Koniu.
Jak pamiętam odlew gumowy jest jednolity.
Aaaaa.... przejmować zaczynamy się wtedy, gdy nadejdzie ich czas, a nie zawczasu

- piontek
- Województwo: B-podlaskie
- Kontaktowanie:
No i tej koncepcji się trzymam. Jak będzie bieda, to powertape, trytytki i do sklepu po króćce.
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
-
- Model i rocznik moto.: aprilia moto 6.5 & bmw f800gt
- Województwo: W-mazowieckie
nie wiem czy by syfu zaciągnął, raczej lewe powietrze i równo by nie chodził...
natomiast u mnie w 96 roczniku pęknięcia są z zewnątrz, ale żeby zrobiło się na wylot to chyba kolejne 18 lat musi upłynąć... przyglądałem się, wyginałem (przy okazji robienia głowicy miałem je zdjęte) i nie sadze by wcześniej to nastąpiło.
pozdrawiam
mm
natomiast u mnie w 96 roczniku pęknięcia są z zewnątrz, ale żeby zrobiło się na wylot to chyba kolejne 18 lat musi upłynąć... przyglądałem się, wyginałem (przy okazji robienia głowicy miałem je zdjęte) i nie sadze by wcześniej to nastąpiło.
pozdrawiam
mm
- nakano
- Województwo: S-śląskie
Re: stan króćców gaźnika rocznik 2002
przy okazji czyszczenia gaźników zająłem się też tymi nieszczęsnymi króćcami. jak jest napisane pęknięcia są tylko na zewnętrznej stronie i mało prawdopodobne by dotarły do środka. po macaniu wyszło że twardy element z nieznanego mi materiału od strony głowicy jest w wulkanizowany w 2/3 króćca. jedyne narażone miejsce na pęknięcie to tuż za czy jak kto woli przed opaską zaciskową od strony gaźnika.

- qter
- Model i rocznik moto.: Honda CB 1300, Jawa 50 Mustang
- Województwo: E-łódzkie
nie ma paniki jak coś to kup używki można trafić coś fajnego
- nakano
- Województwo: S-śląskie
Re: stan króćców gaźnika rocznik 2002
Panika
jaka panika
no co Ty nie mam zamiaru nic kupować