Stopka boczna
- Joker
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 SP -2001
- Województwo: E-łódzkie
Stopka boczna
Witam,
Mam temat odnośnie zależności: stopka boczna a odpalenie/jazda na moto.
Moja XJR aby odpalić musi mieć złożoną stopkę boczną, co jest denerwujące bo po wystawieniu z garażu nie mogę jej zostawić na bocznej i np zamknąć garaż bo zgaśnie.
Wg. serwisówki na rozłożonej powinno odpalić, a jedynie po wrzuceniu biegu powinno zgasić moto.
W poprzednich motorkach, mogłem normalnie odpalić, pozostawić na bocznej, a gasiło maszynę w momencie gdy chciałem ruszyć z otwartą kosą.
Tu mam:
stopka rozłożona= nie odpali, nieważne czy luz/ bieg/ wciśnięte sprzęgło
moto pracuje na luzie=> rozłożenie stopki gasi maszyne
Kostkę przy czujniku przy stopce poczyściłem ale brak efektu.
Jak to jest u was ?
Mam temat odnośnie zależności: stopka boczna a odpalenie/jazda na moto.
Moja XJR aby odpalić musi mieć złożoną stopkę boczną, co jest denerwujące bo po wystawieniu z garażu nie mogę jej zostawić na bocznej i np zamknąć garaż bo zgaśnie.
Wg. serwisówki na rozłożonej powinno odpalić, a jedynie po wrzuceniu biegu powinno zgasić moto.
W poprzednich motorkach, mogłem normalnie odpalić, pozostawić na bocznej, a gasiło maszynę w momencie gdy chciałem ruszyć z otwartą kosą.
Tu mam:
stopka rozłożona= nie odpali, nieważne czy luz/ bieg/ wciśnięte sprzęgło
moto pracuje na luzie=> rozłożenie stopki gasi maszyne
Kostkę przy czujniku przy stopce poczyściłem ale brak efektu.
Jak to jest u was ?
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Re: Stopka boczna
Sprawdź czujnik klamki sprzęgła.
Obrotomierz chodzi normalnie? Nie pokazuje błędów przy przekręceniu kluczyków na on i włączeniu zapłonu bez odpalania?
Czujnik/kontrolka luzu dziala normalnie?
Obrotomierz chodzi normalnie? Nie pokazuje błędów przy przekręceniu kluczyków na on i włączeniu zapłonu bez odpalania?
Czujnik/kontrolka luzu dziala normalnie?
- mryc
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '03 RP06 Extreme Yello
Coś nie tak połączone, powinno być tak jak domniemujesz
Yello "Fly" Submarine
665664515
665664515
- Joker
Obrotomierz pracuje ok, jeśli chodzi o błędy to chyba za stara wersja, bo on jeszcze na gaźnikach z 2001r.
Jeśli chodzi o czujnik klamki to jest połączony z czujnikiem przy stopce ?
kontrolka luzu działa dobrze
Jeśli chodzi o czujnik klamki to jest połączony z czujnikiem przy stopce ?
kontrolka luzu działa dobrze
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Moja też 2001, a potrafiła przemówić gdzie ja mniej wiecej boli
. Klamka i kosa idą jak pamiętam na jednym układzie, do tego czujnik luzu jest jeszcze. Jeżeli występuje jakaś bolączką na nim, to obrotomierz skacze do jakiejś wartości po włączeniu stacyjki i czerwonego przyciska z prawej strony kieroka.

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 18:21 przez Zdzislaw, łącznie zmieniany 1 raz.
- Joker
Hmm to jutro (jak brzuch po świętach pozwoli sie zgiąć
) to posprawdzam i dam znac co z tego z wyszło 

- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
W serwisowe jest to dobrze opisane.
- Joker
Dziś spojrzałem i tak:
Odpalam moto, gasze go poprzez rozlożenie stopki bocznej i obrotomierz skacze do 2 tys obrotów i tam staje, wciskam sprzegło spada na dół. dzieje sie tak niej więcej co drugi /trzeci raz, więc to by wskazywło na błąd jakby jakiś.
Kolejne pytanie to czy pod czujnikiem od sprzegła do kostki powinny dochodzic 2 czy 3 przewody ??
w tym plastikowym gniezdzie mam 3 styki, a na wtyczce są 2 przewody i tylko dwa styki zewnętrzne, ( po środku puste)
Mógłby ktoś sprawdzić jak ma u siebie, boję sie czy aby kabla jednego nie brakuje ??
Odpalam moto, gasze go poprzez rozlożenie stopki bocznej i obrotomierz skacze do 2 tys obrotów i tam staje, wciskam sprzegło spada na dół. dzieje sie tak niej więcej co drugi /trzeci raz, więc to by wskazywło na błąd jakby jakiś.
Kolejne pytanie to czy pod czujnikiem od sprzegła do kostki powinny dochodzic 2 czy 3 przewody ??

w tym plastikowym gniezdzie mam 3 styki, a na wtyczce są 2 przewody i tylko dwa styki zewnętrzne, ( po środku puste)

Mógłby ktoś sprawdzić jak ma u siebie, boję sie czy aby kabla jednego nie brakuje ??
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Są tam dwa przewody. Czyli masz problem po stronie czujnika sprzęgła albo coś innego. Spróuj zmostkowac wtyczkę, co idzie do tego czujnika i zobacz co będzie się działo.
- Joker
Omijając czujnik sprzegła, można rozłożyć stopke i nie zgaśnie.
Przeczyściłem styki i czujnik w środku i teraz po założeniu z powrotem efekt jest taki:
na wciśniętym sprzęgle moge rozłożyć stopke i nie zgasi, ale mimo że jest na luzie to po puszczeniu sprzegła rozłożona stopka go zgasi.
Może tu być, że mototr widzi tak jakby cały czas był bieg wrzucony ?
Lampka od luzu swieci i działa ok podczas jazdy.
Jakiś czujnik luzu jest jeszcze ? gdzie go szukać ?
Przeczyściłem styki i czujnik w środku i teraz po założeniu z powrotem efekt jest taki:
na wciśniętym sprzęgle moge rozłożyć stopke i nie zgasi, ale mimo że jest na luzie to po puszczeniu sprzegła rozłożona stopka go zgasi.
Może tu być, że mototr widzi tak jakby cały czas był bieg wrzucony ?
Lampka od luzu swieci i działa ok podczas jazdy.
Jakiś czujnik luzu jest jeszcze ? gdzie go szukać ?
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Czujnik luzu jest pod zębatka zdawcza. Musisz szukać że schematem w ręku. Pstyczek czerwony on/off, czujniki a na końcu stacyjka i jej połączenia.
- Joker
dobrałem sie do chyba tego czujnika, rozumiem ze jest to to co zaznaczylem w kołku ??
ta plastikowa zaślepka miała juz troche wyrobione jakby rowki ale po przeczyszczeniu, i ponownym złozeniu nic nie pomogło.
Wiec czujniki stopki, sprzegła i ten sprawdzone , wyczyszczone, czyli mozliwe miejsce błedu to stacyjka ??
Wiecie który schemat tego bedzie ??
I jeszcze pytanie, czy jesli rozepne czujnik pod klamka sprzegła i tam kabelkiem zmostkuje,( a wtedy wszystko działa) to moge tak jeździć chwilowo?? nic nie popsuje bardziej ??

ta plastikowa zaślepka miała juz troche wyrobione jakby rowki ale po przeczyszczeniu, i ponownym złozeniu nic nie pomogło.

Wiec czujniki stopki, sprzegła i ten sprawdzone , wyczyszczone, czyli mozliwe miejsce błedu to stacyjka ??
I jeszcze pytanie, czy jesli rozepne czujnik pod klamka sprzegła i tam kabelkiem zmostkuje,( a wtedy wszystko działa) to moge tak jeździć chwilowo?? nic nie popsuje bardziej ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Można jeździć że zmostkowanym. Zaznaczone kółkiem na zdjęciu to jest ten czujnik.
Twój przypadek przypomina mój, tyle, że u mnie wszystko działało, kręciło silnikiem, a nie było iskry na świecach. Poszukam mój temat, napisałem w nim parę dni temu, co było przyczyną na 99,9℅ , a również szukałem po całej instalacji.
Twój przypadek przypomina mój, tyle, że u mnie wszystko działało, kręciło silnikiem, a nie było iskry na świecach. Poszukam mój temat, napisałem w nim parę dni temu, co było przyczyną na 99,9℅ , a również szukałem po całej instalacji.
- Joker
widzę ze u ciebie pomogło rozebranie i wyczyszczenie stacyjki, a to mi sie wydaje grubsza robota.
- Markus
- Model i rocznik moto.: Xjr 1999 była :(
- Województwo: S-śląskie
Joker mam taki sam problem z rozłożoną kosą, tyle że na sprzęgle wyłącznik nie działa.
Kiedyś to ogarnę jak tylko znajdę dzień wolnego
Kiedyś to ogarnę jak tylko znajdę dzień wolnego

Był Etz-250, VS-800, VL1500 i ciągle się ucze śmigać.
- mryc
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '03 RP06 Extreme Yello
Joker pisze:dobrałem sie do chyba tego czujnika, rozumiem ze jest to to co zaznaczylem w kołku ??![]()
Łoł, tak zjechanego napędu dawno już nie widziałem
Yello "Fly" Submarine
665664515
665664515
- Joker
Zeby mają jeszcze płaskie konce, tak tylko na zdjeciu wygląda 

Wróć do „Rama i części obudowy.”