Stukające zegary
- Martinez
- Model i rocznik moto.: XJR1300 1999
- Województwo: N-warmińsko-mazurskie
Stukające zegary
Witamm,
Jak wpadam sobie z prędkością radosną z asfaltu na bruk albo inne doły, to tłuką mi zegary o (chyba) półkę; oblukałem mocowania - niby wszystko całe jest i poskręcane na fest. Ten typ tak ma, czy może trzeba coś poprawić, wymienić ?
Jak wpadam sobie z prędkością radosną z asfaltu na bruk albo inne doły, to tłuką mi zegary o (chyba) półkę; oblukałem mocowania - niby wszystko całe jest i poskręcane na fest. Ten typ tak ma, czy może trzeba coś poprawić, wymienić ?
-
- Model i rocznik moto.: RP02
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Re: Stukające zegary
Jesteś pewny, że to zegary? a kluczy ile masz przypiętych do kluczyka zapłonowego?
zegary powinny być osadzone na gumkach, które tłumią drgania.
zegary powinny być osadzone na gumkach, które tłumią drgania.
- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
Łożyska główki ramy
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
-
Artur sam jesteś Łożysko 
gdyby miał tak luźne łożysko żeby zegary stukały to by się wypierdolił na pierwszym zakręcie

gdyby miał tak luźne łożysko żeby zegary stukały to by się wypierdolił na pierwszym zakręcie
- pioro
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2013
- Województwo: Z-zachodniopomorskie
Stukające zegary
GhostDog pisze: ... to by się wypierdolił na pierwszym zakręcie
a w najlepszy przypadku wywrócił ...
Kiedyś się ogarnę, ale jeszcze nie czas na takie wybryki.
- Martinez
Stukające zegary
Łożyska spoko, to ewidentnie zegary. Jak się ściąga kubki z zegarów ?
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Kontaktowanie:
Stukające zegary
Odkręca?
- Flanker
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 SP 1999
- Województwo: O-opolskie
Stukające zegary
Martinez pisze:Łożyska spoko, to ewidentnie zegary. Jak się ściąga kubki z zegarów ?
Każdy kubek ma od spodu śrubkę, odkręć ją i tyle. Pamiętaj o zdjęciu pokrętła od zerowania licznika. W środku pokrętła maleńka śrubka na wkrętak krzyżowy.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
-
sprawdź stelaż cały(czy jak tam zwał)
- Martinez
Stukające zegary
Ta śrubka od pokrętła to siedzi w jego osi ? Bo jak tak, to jej nie ma, a raczej ma upitolony łeb...
- Flanker
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 SP 1999
- Województwo: O-opolskie
Stukające zegary
Martinez pisze:Ta śrubka od pokrętła to siedzi w jego osi ? Bo jak tak, to jej nie ma, a raczej ma upitolony łeb...
Tak, śrubka siedzi w osi. Poświeć latarką, może jest tylko zajebana jakimś brudem. To naprawdę mała śrubka.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
- Wulu
- Model i rocznik moto.: Xjr 1300 2001 rp06
- Województwo: K-małopolskie
Martinez pisze:Ta śrubka od pokrętła to siedzi w jego osi ? Bo jak tak, to jej nie ma, a raczej ma upitolony łeb...
W osi. Jak upitolona, to nic nie trzyma pokrętła i trzeba delikatnie wyciągnąć z zegara. Śróbka jest naprawdę mała. Zerknij jeszcze raz.
Sorry, Flanker był szybszy.
- artur
GhostDog pisze:Artur sam jesteś Łożysko
Ja nie twierdzę bo się znam. Po prostu parę lat stukało mi niedokręcone odpowiednio łożysko w właśnie takich momentach jak opisuje kolega. Poza tym kolega nie twierdzi że to zegary bo użył słowa "chyba".
Z lekko odkręconym łożyskiem nie wypierdolisz się na żadnym zakręcie. Po prostu będzie stukało - na przejazdach kolejowych, bruku itp.
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
artur pisze:....Z lekko odkręconym łożyskiem nie wypierdolisz się na żadnym zakręcie. Po prostu będzie stukało - na przejazdach kolejowych, bruku itp.
Znam takiego, co się wyłożył, zakręt nie był wielki, za to luz łożyska już tak, ładny łuk w lewo i go poniosło. Wiedział, że musi dokręcić, pojechał i się wyp..., ale szczęśliwie przeżył.
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
Stukające zegary
Stukać też może zawieszenie .
Najprostszą metodą jest rozebrać i złożyć ,wtedy będzie wiadomo
Najprostszą metodą jest rozebrać i złożyć ,wtedy będzie wiadomo
- artur
Zdzislaw pisze:artur pisze:....Z lekko odkręconym łożyskiem nie wypierdolisz się na żadnym zakręcie. Po prostu będzie stukało - na przejazdach kolejowych, bruku itp.
Znam takiego, co się wyłożył, zakręt nie był wielki, za to luz łożyska już tak, ładny łuk w lewo i go poniosło. Wiedział, że musi dokręcić, pojechał i się wyp..., ale szczęśliwie przeżył.
Wypierdolić na zakręcie można się z dziesiątków innych przyczyn. Ja nie piszę o wielkim luzie ale takim co pozwala na stukanie.
- Martinez
Stukające zegary
No to mam nad czym myśleć...
Hmm - łożysko ? No nie wiem, kierownik chodzi dość ciężko, nawet lekko popuszczałem po zakupie nakrętkę; przy okazji jakiś młotek dokręcał przecinakiem i nakrętka jest obdziabana, co niemiłosiernie wkurwia moje poczucie estetyki - da się gdzieś pewnie dokupić nową ?
Zawieszenie ? Może... faktycznie, jak sobie przypomnę, to ten stuk jest chyba za głośny jak na same zegary. A co się wymienia w zawieszeniu (oprócz oleju) ?
Jeszcze jedna sprawa przy okazji - jak jadę sobie, to kiera jest delikatnie skręcona; tylne koło w wahaczu równiutko, prowadzi się dobrze, w zakrętach też raczej spoko.
Mogą lagi w półkach krzywo siedzieć ?
Czasami ma wrażenie, jakby delikatnie "myszkowała", nie wiem jak to opisać - np. jadę sobie prosto, ale nie idzie jak po strunie tylko od czasu do czasu tak jakby trzeba się przekładać z jednej strony na drugą. Na myśl przychodzi mi łożyskowanie wahacza tylnego albo łożyska kół ?
Wybaczcie te pytania, ale odkąd wziąłem z nią ślub, jest tylko ONA
Zima taka długa, a do ideału trza dojść:D
Hmm - łożysko ? No nie wiem, kierownik chodzi dość ciężko, nawet lekko popuszczałem po zakupie nakrętkę; przy okazji jakiś młotek dokręcał przecinakiem i nakrętka jest obdziabana, co niemiłosiernie wkurwia moje poczucie estetyki - da się gdzieś pewnie dokupić nową ?
Zawieszenie ? Może... faktycznie, jak sobie przypomnę, to ten stuk jest chyba za głośny jak na same zegary. A co się wymienia w zawieszeniu (oprócz oleju) ?
Jeszcze jedna sprawa przy okazji - jak jadę sobie, to kiera jest delikatnie skręcona; tylne koło w wahaczu równiutko, prowadzi się dobrze, w zakrętach też raczej spoko.
Czasami ma wrażenie, jakby delikatnie "myszkowała", nie wiem jak to opisać - np. jadę sobie prosto, ale nie idzie jak po strunie tylko od czasu do czasu tak jakby trzeba się przekładać z jednej strony na drugą. Na myśl przychodzi mi łożyskowanie wahacza tylnego albo łożyska kół ?
Wybaczcie te pytania, ale odkąd wziąłem z nią ślub, jest tylko ONA

Zima taka długa, a do ideału trza dojść:D
- artur
Stukające zegary
Martinez pisze:No to mam nad czym myśleć...
Hmm - łożysko ? No nie wiem, kierownik chodzi dość ciężko, nawet lekko popuszczałem po zakupie nakrętkę
Popuszczałeś nakrętkę.
Tak - mogą lagi w polkach krzywo siedzieć.
Masz robotę. Dasz radę.
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
artur pisze:Zdzislaw pisze:artur pisze:....Z lekko odkręconym łożyskiem nie wypierdolisz się na żadnym zakręcie. Po prostu będzie stukało - na przejazdach kolejowych, bruku itp.
Wypierdolić na zakręcie można się z dziesiątków innych przyczyn. Ja nie piszę o wielkim luzie ale takim co pozwala na stukanie.
I tym oto optymistycznym akcentem zakończmy dyskusję o wyjebywaniu się w zakręcie.
Martinez, przejrzyj cały przód. Skoro twierdzisz, że motór coś pływa, kiera krzywo stoi itp. Ale najpierw sprawdź na ile dokręcone są zaworki na górze lag. Może tak być, że ni ma już w lagach oliwy, albo jest mało, do tego breja woda nie olej i przez to może Ci dobijać zawias.
Jak sprawdzić przód, łożysko główki itp., jest opisane nie tylko na forum.
Postaw motóra na centralce, obciąż tył, żeby przód się uniósł, chwyć za golenie na dole i poruszaj nimi przód tył. Jak są luzy przód-tył, to szukasz dalej. Jeżeli kiera od lewej do prawej idzie z oporem, a na środku masz uczucie, że coś haczy- łożysko główki do wymiany. Jeżeli idzie luźno, ale nie za duży luz to ok. Generalnie masz jak to napisałeś całą zimę, opanujesz temat do wiosny.
- Martinez
Stukające zegary
Śnieg ma padać, to chyba skończę sezon i jutro rozkręcam.
A tak kończąc ten miły wieczór zawracania dupy, to - oczywiście - czytałem wątki, ale może jakieś nowe namiary na dostawcę płytek zaworowych ?
Kupiłem filtr, świece, uszczelki i inne pierdoły do pieca, nawet waku kupiłem i colortune, zacznę oczywiście od luzów. Jutro ciuchcia na kołki, kanapę wysyłam do obszywania i zaczynam rozbierać silnik. Zobaczę od razu jak tam łańcuszek żyje rozrządu.
A tak kończąc ten miły wieczór zawracania dupy, to - oczywiście - czytałem wątki, ale może jakieś nowe namiary na dostawcę płytek zaworowych ?
Kupiłem filtr, świece, uszczelki i inne pierdoły do pieca, nawet waku kupiłem i colortune, zacznę oczywiście od luzów. Jutro ciuchcia na kołki, kanapę wysyłam do obszywania i zaczynam rozbierać silnik. Zobaczę od razu jak tam łańcuszek żyje rozrządu.
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Stukające zegary
Ja kupiłem u nich-> http://allegro.pl/show_user.php?uid=9514574 . W tym roku z braku laku szlifowałem.
- Martinez
Stukające zegary
Rozumiem, że kupowałeś te od forda ?
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Stukające zegary
Tak. Jest nawet temat o tym zagadnieniu, tam było dokładnie wytłumaczone co i jak.
- Martinez
Wychodzi na to, że to były wydarte tulejki - zmiana tulejek, uszczelniaczy i oleju i przestało stukać - Farba czteropak 
A tak się chciało latać, że jebnęliśmy z Gienkiem całą zawiechę w dwie godziny

A tak się chciało latać, że jebnęliśmy z Gienkiem całą zawiechę w dwie godziny

- Piotr_MC_85
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2009
- Województwo: D-dolnośląskie
Gratulacje szybkiej i skutecznej operacji. 

- marcin_z
- Model i rocznik moto.: XJR1300 2001
- Województwo: W-mazowieckie
U mnie też odgłosy dochody jakby zegary były zbyt luźne jak jadę po dziurach i co też szukać winnego w lagach?
o2o to jest to 

- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Albo łożysko główki ramy.
- Holender
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
- Województwo: K-małopolskie
Albo klocki hamulcowe.