...słabe strony XJR...
- Koniu
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: N-warmińsko-mazurskie
- Kontaktowanie:
Tak jak koledzy pisali, wysprzęglik, dopilnować regulacji zaworów żeby mniej cykały, ciśnienia i poziomu oleju w lagach i nie będzie opony ząbkować. No i serwisować zgodnie z przebiegiem i nie dołożysz do niej.
Chciałem się zapytać po co zmieniać częściej olej mając sprężyny progresywne? To tylko sprężyna inaczej niż normalna zwinięta. Nie żadnego ma wpływu na szybsze zużycie oleju. Jakbyś tuningował silnik dawał do niego turbośkę, planowanie garów czy głowicy, kute korbowody i wzmocniony wał to może byłby sens częstszych wymian oleju i dawanie go lepszego gatunkowo niż fabryczny.
Chciałem się zapytać po co zmieniać częściej olej mając sprężyny progresywne? To tylko sprężyna inaczej niż normalna zwinięta. Nie żadnego ma wpływu na szybsze zużycie oleju. Jakbyś tuningował silnik dawał do niego turbośkę, planowanie garów czy głowicy, kute korbowody i wzmocniony wał to może byłby sens częstszych wymian oleju i dawanie go lepszego gatunkowo niż fabryczny.
A Kunia znasz ?
Mój tel. 692 486 517
Mój tel. 692 486 517
- hubertm
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP19
- Województwo: W-mazowieckie
- Kontaktowanie:
nie ja sobie wymyśliłem tylko Twój "ulubiony" mechanik Kotlet
Ostatnio zmieniony środa, 3 lutego 2010, 08:58 przez hubertm, łącznie zmieniany 1 raz.
hubertm
- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
mechanicy sa od tego zeby ich klienci czesto do nich wracali. Czasem nawet kawe zrobią. Po plecach poklepią itd itp
Ostatnio zmieniony środa, 3 lutego 2010, 08:59 przez artur, łącznie zmieniany 1 raz.
- hubertm
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP19
- Województwo: W-mazowieckie
- Kontaktowanie:
artur pisze:hubertm pisze:nie ja sobie wymyśliłem tylko Twój "ulubiony" mechanik Kotlet
mechanicy sa od tego zeby ich klienci czesto do nich wracali. Czasem nawet kawe zrobią. Po plecach poklepią itd itp
.. no ja już nie wracam tam...
[ Dodano: 2010-02-02, 16:59 ]
balth pisze:hubertm pisze:nie ja sobie wymyśliłem tylko Twój "ulubiony" mechanik Kotlet
to muszę kolegę kulinarnego zahaczyć o wytłumaczenie tegoż zjawiska...
zahacz, zahacz.... niech wytłumaczy
hubertm
Ramzes pisze:Pytanko jak u was z tulejami gumowymi w Ohilnsach ?? popękane u góry, a w dolnych guma odchodzi od oczka w którym jest zalana ??. Dzieje się wam coś takiego ??
U mnie popękały raz , przy transporcie na przyczepie i zbyt chyba mocnym ściągnięciu tyłu pasami, a drugi raz przy zbyt intensywnej jeździe przeładowanym moto w 2 osoby po trudnym dla niego terenie. W efekcie , mam je w d... i są takie paskudne, nie ruszam.
- Ramzes
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2004
- Województwo: T-świętokrzyskie
- Kontaktowanie:
Dla informacji tuleje do amortyzatora tył, koszt 40 zl za szt. cena taka sam, góra jak i dół. www.ptm.pl. Dla porównania salon yamaha tuleja górna 70 zl.
"Fucking Busters"
Takie tam z okazji urodzin http://youtu.be/9NcXJWgP7JI
Czesc druga http://youtu.be/qUHE0FrbHfw
Takie tam z okazji urodzin http://youtu.be/9NcXJWgP7JI
Czesc druga http://youtu.be/qUHE0FrbHfw
-
- Model i rocznik moto.: XJR
- Województwo: Z-zachodniopomorskie
Witam
Na chwilą obecną wady jakie zauważyłem motocykla moim zdaniem to:
Za szybkie zużycie opon ( ale to wybaczalne ze względu na masę )
za szybkie zużycie paliwa ( niestety)
brak owiewki daje o sobie znać ( ale to nie wada tylko typ motocykla . Naked.)
Spalanie oleju ( jak sie ją ostro pogoni )
zbyt miękkie zawieszenie ( nawet z OHLINSAMI )
i najważniejsze po rozgrzaniu to cholerne cykanie tymi zaworami ( na razie nie potrafie tego ogarnąć)
ale i tak jest ok i jest lepsza od większości plastików itd.Prawdziwa klasa CIĘŻKA
pozdro
Na chwilą obecną wady jakie zauważyłem motocykla moim zdaniem to:
Za szybkie zużycie opon ( ale to wybaczalne ze względu na masę )
za szybkie zużycie paliwa ( niestety)
brak owiewki daje o sobie znać ( ale to nie wada tylko typ motocykla . Naked.)
Spalanie oleju ( jak sie ją ostro pogoni )
zbyt miękkie zawieszenie ( nawet z OHLINSAMI )
i najważniejsze po rozgrzaniu to cholerne cykanie tymi zaworami ( na razie nie potrafie tego ogarnąć)
ale i tak jest ok i jest lepsza od większości plastików itd.Prawdziwa klasa CIĘŻKA
pozdro
- mariuszdg
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '07, SPEED TRIPLE R94
- Województwo: S-śląskie
- Kontaktowanie:
SławekMilow pisze: A więc ciastowata xjr nie ma wad, Howk
Ale ja to bez R1 wiedziałem Ale dzięki za życzenia. Może kiedyś nabędę jakiegoś sporta, ale to pewnie już na starość, jak mi więcej trzeba będzie leżeć niż siedzieć Pozdro
[ Dodano: 2010-04-22, 21:32 ]
suzigsx1 pisze:Niewątpliwie słabą stroną XJR-Y jest brak możliwości kupienia używanego lewego wydechu
Lewy wydech! A co to takiego
"Kto drogi prostuje ten w lesie nocuje..."
- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
WojtaS pisze:za szybkie zużycie paliwa ( niestety)
a jakie powinno być ? Bo są takie co palą 5,5 na trasie ! Moja Babcia 6,2 i myślę że za fun z jazdy to nie jest minus.
WojtaS pisze: najważniejsze po rozgrzaniu to cholerne cykanie tymi zaworami
ale to przecież jest olejak i myślę że to cykanie to dalsza część fun. No chyba że jest głośniejsze od wydechów ( oddławionych) To wtedy jest problem !
[ Dodano: 2010-04-22, 22:58 ]
Jaqbik pisze:To coś co mają prawdziwe motocykle
Po prostu - motocykle !
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie