Postautor: Jubiler » poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 23:38
Wady i zalety. Zależy jak spojrzeć i do czego porównywać, każdy motor ma swoje przeznaczenie i tam demonstruje swoje braki. XJR to współczesna impresja na temat UJM i jako taki twór w/g mnie jest tworem doskonałym. Ten superbike w latach '70 biłby na głowę każdy wyprodukowany wtedy pojazd szosowy i to pod każdym względem.
Jeśli porównywać nasze moto do współczesnych nakedów, np BMW K1300 R, to XJR od strony technicznej jest gorsza we wszystkim. Jedyną zaletą "merytoryczną" jest cena zakupu i ilość dostępnych części używanych w doskonałych cenach.
Ale kto u diabła kupuje XJR, jeśli nie miłośnicy przepięknej linii UJM ( tu yamaha przebiła wszystkich), połączonej z więcej niż poprawna techniką, zadowalającym zachowaniem na drodze i bardzo udanym połączeniem streetfightera i turystyka.
ps moja po mieście pali ~6,5 - 7,5 , a w trasie 7200km, w dwie osoby + bagaż w tym trochę Alp i autobhanów zmieściłem się w 5,9. Uważam, że to niewiele, ale w trasie jadę zawsze na luzie, oglądam pasące się krowy i innych tubylców i wcale mi nie zależy, żeby jak najszybciej dotrzeć "do celu", bo celem jest sama jazda.