eksploatacja
eksploatacja
Z racji tego, że w sieci można znaleźć dużo porozrzucanych informacji na temat eksploatacji XJR proponuję, dla celów informacyjno statystycznych nieco je uśrednić w jednym temacie, i spisać bez wodolejstwa pewne informacje w punktach:
I określić mniej więcej styl jazdy
II jakiego napędu używacie i na ile km wystarcza
III jakich opon używacie i na ile km wystarczają
IV spalanie min/max/średnie
Jeśli komuś przyjdzie do głowy dodać jakiś punkt to też byłoby fajnie
- hubertm
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP19
- Województwo: W-mazowieckie
- Kontaktowanie:
I styl umiarkowany - przeloty 120-140 km/h max do 160 km/h
II napęd na razie oryginalny. sprzęt 2007r i z przebiegiem 29 tyś. Wyczuwalne szarpnięcia. zębatki ok, bo długi w weekend sprawdzał, łancuch nierównomiernie rozciągnięty. Do konca sezonu dojeżdżę.
III Opony Michelin Pilot Road2 - na razie zrobiłem ok. 15 tyś, do końca sezonu dojeżdżę spokojnie, wiec bedzie pewnie jakieś 20 tys. Na wcześniejszym moto na PR2 zrobiłem 19 tyś km i tylko dlatego zmieniłe, poniewaz przednia opona wyząbkowała się, gdyż spóźniłem się z wymiana oleju w lagach.
IV olej - do tej pory Motul 300v Factory 10 w 40, od tego sezonu Motul 5100 10w 40.
II napęd na razie oryginalny. sprzęt 2007r i z przebiegiem 29 tyś. Wyczuwalne szarpnięcia. zębatki ok, bo długi w weekend sprawdzał, łancuch nierównomiernie rozciągnięty. Do konca sezonu dojeżdżę.
III Opony Michelin Pilot Road2 - na razie zrobiłem ok. 15 tyś, do końca sezonu dojeżdżę spokojnie, wiec bedzie pewnie jakieś 20 tys. Na wcześniejszym moto na PR2 zrobiłem 19 tyś km i tylko dlatego zmieniłe, poniewaz przednia opona wyząbkowała się, gdyż spóźniłem się z wymiana oleju w lagach.
IV olej - do tej pory Motul 300v Factory 10 w 40, od tego sezonu Motul 5100 10w 40.
hubertm
- balth
- Model i rocznik moto.: K1300R15
1 mniej więcej styl...
2 mniej więcej na ile napęd wystarcza...
3 mniej więcej na ile km gumy wystarczają...
4 mniej więcej spalanie.....
co chcesz uzyskać przez taki wątek? mniej więcej... coś? ale tak mniej, czy więcej?
może zacznij od czytania istniejących wątków:
2 o napędzie np. http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=1727
3 o oponach np. http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=45
4 o spalaniu np. http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=60
1 o stylu.... a po co to komu?
duuużo czytania.....
2 mniej więcej na ile napęd wystarcza...
3 mniej więcej na ile km gumy wystarczają...
4 mniej więcej spalanie.....
co chcesz uzyskać przez taki wątek? mniej więcej... coś? ale tak mniej, czy więcej?

może zacznij od czytania istniejących wątków:
2 o napędzie np. http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=1727
3 o oponach np. http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=45
4 o spalaniu np. http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=60
1 o stylu.... a po co to komu?

duuużo czytania.....

bye
balth
balth
Drogi Balthcie, proszę przeczytać uważnie post to wtedy będziesz wiedział po co te informacje, a jeśli nie potrafisz odpowiedzieć na moje proste pytania to poco komentujesz?
Zgadzam się, czytania mnóstwo, wątki ciekawe, ale np spośród różnorodności wyboru opon chyba lepiej wiedzieć jakie się sprawdzają i na których najlepiej się śmiga, a nie testować oponki z Koziej Wólki które po sezonie się rozpadną.
Celem postu jest optymalne dobranie napędu i opon do motocykla na podstawie prostej statystyki doświadczeniu forumowiczów i tyle
Zgadzam się, czytania mnóstwo, wątki ciekawe, ale np spośród różnorodności wyboru opon chyba lepiej wiedzieć jakie się sprawdzają i na których najlepiej się śmiga, a nie testować oponki z Koziej Wólki które po sezonie się rozpadną.
Celem postu jest optymalne dobranie napędu i opon do motocykla na podstawie prostej statystyki doświadczeniu forumowiczów i tyle
- balth
- Model i rocznik moto.: K1300R15
erykdrwall pisze:Drogi Balthcie, proszę przeczytać uważnie post to wtedy będziesz wiedział po co te informacje,
po to, aby mniej więcej otrzymać coś.

chyba.
piontek, popraw mnie, plz

starałem się przekazać ci ideę, której chyba nie zatrybiłeś: nie otrzymasz pożądanego przez siebie efektu.

to będzie następny megawątek o stu milionach stron udowadniający różnorodność użytkowników tego forum.
erykdrwall pisze: a jeśli nie potrafisz odpowiedzieć na moje proste pytania to poco komentujesz?
ponieważ można wykazać się pewną inicjatywą, zebrać te informacje, które już są na tym forum i zapytać konkretnie spodziewając się podobnej odpowiedzi.
pewnie, nie trzeba, sami napiszą....

erykdrwall pisze:Zgadzam się, czytania mnóstwo, wątki ciekawe, ale np spośród różnorodności wyboru opon chyba lepiej wiedzieć jakie się sprawdzają i na których najlepiej się śmiga, a nie testować oponki z Koziej Wólki które po sezonie się rozpadną.
wystarczy przeczytać. vide mój poprzedni akapit

erykdrwall pisze:Celem postu jest optymalne dobranie napędu i opon do motocykla na podstawie prostej statystyki doświadczeniu forumowiczów i tyle
a jak myślisz, dlaczego wskazane wątki są takie długie?

mam propozycję, która przyniesie ci chwałę i nie tylko me wieczne uwielbienie: zrób tą statystykę, materiały już są

ps. i używaj emotikonów, będzie przyjemniej.

ps2. i przyjedź na eurofest, będzie łatwiej się dogadać. przynajmniej z rana.
ps3. ...e.....zapomniałem.... a, już wiem: no offence, ofkorz.
bye
balth
balth
- mariuszdg
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '07, SPEED TRIPLE R94
- Województwo: S-śląskie
- Kontaktowanie:
Właśnie, przyjedź na Eurofest
co do tematu to też uważam, że troszkę jest bez sensu, bo ja już nie pamiętam jakie miałem wszystkie opony w tym moto, a wiem, że na bieżąco pisałem co o których myślę i da się to odnaleźć w specjalistycznych topicach

co do tematu to też uważam, że troszkę jest bez sensu, bo ja już nie pamiętam jakie miałem wszystkie opony w tym moto, a wiem, że na bieżąco pisałem co o których myślę i da się to odnaleźć w specjalistycznych topicach

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 maja 2012, 21:13 przez mariuszdg, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto drogi prostuje ten w lesie nocuje..."
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Re: eksploatacja
erykdrwall pisze:Z racji tego, że w sieci można znaleźć dużo porozrzucanych informacji na temat eksploatacji XJR proponuję, dla celów informacyjno statystycznych nieco je uśrednić w jednym temacie, i spisać bez wodolejstwa pewne informacje w punktach:
No więc: A.D. 1: styl jazdy hmm zależy jaki dzień tygodnia i ile na moto nie siedziałem, ale przeważnie taki:
Ogień z rury, przód do góry,m trzymaj się ramy bo zapierdalamy

A.D.2 : Zębaty Suna i łańcuch Dida ZVMX nieudygiwacz niezłocony.
A.D. 3:PR2, jak narazie ze 3kkm czy nawet 4 zrobione i jeszcze som

A.D. 4: Temat rzeka- od 6 do 15L/100km.. Na Shell Vi poweren ostatnio szłem jak burza, spaliło ile wlałem ale drogie paliwo... denaturat taniej wyjdzie

- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
I - styl jazdy mniej a nawet więcej defensywny
II - nie wiem jaki. Taki złoty po bokach
III - używane metzelery nie wiem na ile starczą
IV - min zbiornik na 260km , max zbiornik na 210 km. średnio zbiornik na 235 km do rezerwy
II - nie wiem jaki. Taki złoty po bokach
III - używane metzelery nie wiem na ile starczą
IV - min zbiornik na 260km , max zbiornik na 210 km. średnio zbiornik na 235 km do rezerwy
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
No to dobra, wg tego co wyczytałem najlepiej sprawdzają się opony Michelin Pilot Road 2, powinny wytrzymać jakieś 10-15 kkm (-3kkm na ostrą jazdę +3kkm na spokojna)
Spalanie:
min 4,77 średnie min 6,09
max 13,5 średnie max 8,8
czyli średnio 7,5 ale zaokrągliłbym do 8l/100
Jednak nadal nie wiem zbyt dużo o napędzie, ale dzięki Hubertmowi teoretycznie można liczyć na te 30kkm
Za zaproszenie dziękuję, ale może w przyszłym roku się uda, a w międzyczasie mogę siąść przed forum i wasze zdrowie
A może by tak odwiedziny w Tyskim browarze?? (mam blisko
)
Spalanie:
min 4,77 średnie min 6,09
max 13,5 średnie max 8,8
czyli średnio 7,5 ale zaokrągliłbym do 8l/100
Jednak nadal nie wiem zbyt dużo o napędzie, ale dzięki Hubertmowi teoretycznie można liczyć na te 30kkm
Za zaproszenie dziękuję, ale może w przyszłym roku się uda, a w międzyczasie mogę siąść przed forum i wasze zdrowie

A może by tak odwiedziny w Tyskim browarze?? (mam blisko

Ostatnio zmieniony wtorek, 22 maja 2012, 13:47 przez erykdrwall, łącznie zmieniany 1 raz.
po 1. Styl jazdy w zależności od nastroju i warunków - cieszy szeroki zakres możliwości oferowany przez Xjrkę
po 2. Podobnie jak przedpiszcy
po 3. Nowe Pirelli Angel ST po 2 kkm rewelka , najlepsze gumy jakie miałem - oby na długo wystarczały
po 4. przy "cipowatej" jeździe zbiornik na ok 270 , przy " radosnej" 220-235 do rezerwy
po 2. Podobnie jak przedpiszcy
po 3. Nowe Pirelli Angel ST po 2 kkm rewelka , najlepsze gumy jakie miałem - oby na długo wystarczały
po 4. przy "cipowatej" jeździe zbiornik na ok 270 , przy " radosnej" 220-235 do rezerwy
- ostry
- Model i rocznik moto.: RP2 '00
- Województwo: D-dolnośląskie
Nie wiem czy o spalaniu można pisać "średnio..."
Jak będziesz jechał średnio, to średnio spali, a jak będziesz jechał... inaczej to spali... odpowiednio
W tamtym roku na autostradzie do Łapina "siorbnęła" mi 14
, ale Ci co jechali pamietają jakie były warunki i jaką "przelotową" mieliśmy
Co do spalania - [shadow=red]spali tyle ile wlejesz...[/shadow]
Jak będziesz jechał średnio, to średnio spali, a jak będziesz jechał... inaczej to spali... odpowiednio

W tamtym roku na autostradzie do Łapina "siorbnęła" mi 14

Co do spalania - [shadow=red]spali tyle ile wlejesz...[/shadow]
- piontek
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: B-podlaskie
- Kontaktowanie:
No tu się ubawiłem po pachy. Szkoda, że mam sraczkę, bo bym się ubawił bardziej!erykdrwall pisze:Drogi Balthcie, (...) , a jeśli nie potrafisz odpowiedzieć na moje proste pytania to poco komentujesz?
Ale w zasadzie, to o jakąś ankietkę można się pokusić. I sprawdzić relacje pomiędzy wynikami. Poproszę mojej pierwszej żony o wykonanie czegoś takiego - ciekawe jak uargumentuje swój wniosek, że jestem jeb..ęty.
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487