Jakie narzędzia?
- korbek
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2008
- Województwo: S-śląskie
Jakie narzędzia?
Przeglądając warsztatowe tematy na forum i blog Bigosa, w myśl zasady że samemu zrobi się najlepiej, podpaliłem się na samodzielne serwisowanie XJR (z naciskiem na silnik i gaźniki, bo tego unikałem jak ognia). A więc jest miejsce do prac, trochę wiedzy i chęć dalszego chłonięcia, ale narzędzi poza starymi i poprzebieranymi brak. I tu moja prośba o polecenie zestawu narzędziowego wystarczającego do prac przy naszych moto oraz innych niezbędnych narzędzi (np.: klucz dynamometryczny o jakim zakresie momentów). Przydadzą się również inne ciekawostki ułatwiające pracę (coś w stylu Valve Shim Tool) 

- korbek
Z reguły przeglądam serwisówkę w razie awarii. Na allegro znalazłem 2 zestawy: Yato 3884 (http://allegro.pl/gratis-zestaw-narzedz ... 33854.html) i 3888 (http://allegro.pl/gratis-zestaw-narzedz ... 88041.html). Jest to przerost nad treścią którego nie wykorzystam przy XJR i szukać czegoś uboższego czy jednak skusić się na któryś z tych zestawów?
- balth
- Model i rocznik moto.: K1300R15
- Województwo: W-mazowieckie
stary, ty nie chcesz kupić gratów pod xjr tylko zestaw narządów, którymi również będziesz grzebał w moto. mała różnica, ale oznacza, że napinasz się na coś większego niż tylko "wystarczające do xjr".
zaraz pobudzimy tutaj paru takich: farba, koniu, zdzisław, bigos czego wy tam używacie? jakieś specjalne zacięcie do narządów czy byle co?
PS. z narządami mechanicznymi (choć wybitnie niewprawny jestem) mam styczność a propos prowadzenia przez starego serwisu samochodowego. on dojrzał x lat temu do kupowania hazetów, stanleyów i podobnych marek. kupowanie dużej ilości tanich narzędzi nie opłacało się. ja mam jakiś tam zestaw kluczy stanley'a którym obganiam wszystko co muszę
jak na razie nie udało mi się żadnego uszkodzić.

zaraz pobudzimy tutaj paru takich: farba, koniu, zdzisław, bigos czego wy tam używacie? jakieś specjalne zacięcie do narządów czy byle co?
PS. z narządami mechanicznymi (choć wybitnie niewprawny jestem) mam styczność a propos prowadzenia przez starego serwisu samochodowego. on dojrzał x lat temu do kupowania hazetów, stanleyów i podobnych marek. kupowanie dużej ilości tanich narzędzi nie opłacało się. ja mam jakiś tam zestaw kluczy stanley'a którym obganiam wszystko co muszę

bye
balth
balth
-
- Model i rocznik moto.: RP02
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
nasadki: 12, 13, 14, 24, 27
płaskie: 8,10,12
dobry krzyżak
dobre pokrętło 1/2"
dwie przedłużki-długa i krótka
T-40 thorx
komplet dobrych imbusów
może być klucz dynamometryczny choć nie koniecznie-trza dokręcać mocno ale z uczuciem
coś jeszcze?
czteropak a jak ktoś lubi to widziałem ostatnio w Tesco 12-pak żubra
a-ha zapominałbym: nasadka 8 dłuuga(pokrywa zębatki) i 32(chyba) do przedniej zębatki
płaskie: 8,10,12
dobry krzyżak
dobre pokrętło 1/2"
dwie przedłużki-długa i krótka
T-40 thorx
komplet dobrych imbusów
może być klucz dynamometryczny choć nie koniecznie-trza dokręcać mocno ale z uczuciem
coś jeszcze?
czteropak a jak ktoś lubi to widziałem ostatnio w Tesco 12-pak żubra

a-ha zapominałbym: nasadka 8 dłuuga(pokrywa zębatki) i 32(chyba) do przedniej zębatki
- korbek
Czyli lepiej zwrócić uwagę na uboższy zestaw lepszej marki, ale wystarczający do XJR
Znalazłem taki: http://allegro.pl/klucze-nasadowe-stanl ... 10121.html Do tego zaopatrzyć się w klucze płaskie, dynamometryczny już mam i powinno wystarczyć, a pozostałe braki wyjdą w praniu i uzupełni się na bierząco..

- ostry
- Model i rocznik moto.: RP2 '00
- Województwo: D-dolnośląskie
JAREK pisze:...Do własnego użytku to raczej nie opłaca sie kupowac narzędzi profi bo są strasznie drogie.
Powiem szczerze - ja wprost przeciwnie

Jak sobie mam coś kupić, to porzadne i markowe, dlatego że chce kupić raz i mam nadzieję że posłuży dłuuuugo mi i jeszcze mojemu synowi...
Natomiast co do narzedzi dedykowanych do XJR - na ostatnich stronach serwisówki jest pełny spis, łącznie ze djęciami wszystkich kluczy i narzedzi wykorzystywanych do naprawy moto
Mój obecny zestaw narzędzi jeżeli ci to pomoże:
Zestaw kluczy nasadowych Ferax 6 - 30 (bodajże) posiada końcówki przegubowe, przedłużenia grzechotki w 2 rozmiarach ogólnie taki w sam raz dałem 170zł, taki zestaw to konieczność nie odczujesz, że coś ci nie jest potrzebne
Klucz dynamometryczny Yato (elektroniczny) bez tego nawet nie ma co próbować najlepiej na allegro nabyć fajnie jak jest certyfikat kalibracji jak przy moim. Zakres pomiaru 2-200Nm. Cena koło 600zł
Kombinerki 12zł
Młotek gumowy
Średni młotek zwykły
Klucze płaskie 6 - 24 np. stilo lub coś z castoramy na czym pisze chrome vanadium cena średnio 70 - 140zł
Klucze płasko-oczkowe (opcjonalnie)
Imbusy najlepiej jakiś dobry zestaw też z porządnej stali nie plasteliny
Imbusy Yato zestaw pod grzechotkę (opcjonalnie) ale przyznam, że bywają nieocenione
Torx Secure Yato bo nie ruszysz bez nich amorów.
Dobry zestaw zwykłych długich wkrętaków np. Stilo 35zł
Szczelinomierz BAHCO 50zł
Suwmiarka
Mikrometr (opcjonalnie)
I tym powinieneś wykonać 80% prac bez problemu. Ja poszedłem dalej i zaopatrzyłem się jeszcze w:
Manometry do pomiaru podciśnienia Rothewald
Miernik sprężania w cylindrze Rothewald
Klucz udarowy elektryczny
Shim Tool do wymiany płytek
Zakuwarkę do łańcucha napędowego
Polerkę mimośrodową
Szlifierka kątowa
Szlifierka stołowa
Masa dupereli jak zaciski do węży, imadło, różne dziwne szczypce, nóż porządny, lampki itd.
Zestaw kluczy nasadowych Ferax 6 - 30 (bodajże) posiada końcówki przegubowe, przedłużenia grzechotki w 2 rozmiarach ogólnie taki w sam raz dałem 170zł, taki zestaw to konieczność nie odczujesz, że coś ci nie jest potrzebne
Klucz dynamometryczny Yato (elektroniczny) bez tego nawet nie ma co próbować najlepiej na allegro nabyć fajnie jak jest certyfikat kalibracji jak przy moim. Zakres pomiaru 2-200Nm. Cena koło 600zł
Kombinerki 12zł
Młotek gumowy
Średni młotek zwykły
Klucze płaskie 6 - 24 np. stilo lub coś z castoramy na czym pisze chrome vanadium cena średnio 70 - 140zł
Klucze płasko-oczkowe (opcjonalnie)
Imbusy najlepiej jakiś dobry zestaw też z porządnej stali nie plasteliny
Imbusy Yato zestaw pod grzechotkę (opcjonalnie) ale przyznam, że bywają nieocenione
Torx Secure Yato bo nie ruszysz bez nich amorów.
Dobry zestaw zwykłych długich wkrętaków np. Stilo 35zł
Szczelinomierz BAHCO 50zł
Suwmiarka
Mikrometr (opcjonalnie)
I tym powinieneś wykonać 80% prac bez problemu. Ja poszedłem dalej i zaopatrzyłem się jeszcze w:
Manometry do pomiaru podciśnienia Rothewald
Miernik sprężania w cylindrze Rothewald
Klucz udarowy elektryczny
Shim Tool do wymiany płytek
Zakuwarkę do łańcucha napędowego
Polerkę mimośrodową
Szlifierka kątowa
Szlifierka stołowa
Masa dupereli jak zaciski do węży, imadło, różne dziwne szczypce, nóż porządny, lampki itd.
-
- Model i rocznik moto.: Fazer 600 dobre i to !
- Województwo: E-łódzkie
http://allegro.pl/jonnesway-zestaw-9-kl ... 89034.html
http://allegro.pl/zestaw-kluczy-klucze- ... 41049.html
Używam takich zabawek,do tego zestaw płasko oczkowy stanley i można ogarnąc w podstawowym zakresie auto,moto i dom.
Jesli chodzi o nasadki i grzechotki -są naprawdę ok,gorzej z końcówkami do wkrętaka i torxami z tego kompletu- do dupy.
Nie piszę tu o kombinerkach,wkrętakach itp,bo to już chyba każdy ma.
http://allegro.pl/zestaw-kluczy-klucze- ... 41049.html
Używam takich zabawek,do tego zestaw płasko oczkowy stanley i można ogarnąc w podstawowym zakresie auto,moto i dom.
Jesli chodzi o nasadki i grzechotki -są naprawdę ok,gorzej z końcówkami do wkrętaka i torxami z tego kompletu- do dupy.
Nie piszę tu o kombinerkach,wkrętakach itp,bo to już chyba każdy ma.
człowiek jest tyle wart ile może pomóc drugiemu
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Jakich to "budżetowych" kluczy nie kupisz to i tak po czasie okaże się, że to był błąd.
Kup se szafkę Toptula albo Bety ew. coś z Gedora ale to nie na nasze kieszenie i nie zajmujemy się zarobkowo naprawą sprzętów.....
....Więc kup sobie walizkę co zawiera elementy na 1/2 i 1/4 cala, co nie kupisz to i tak za rok okaże się, że połowę zgubiłeś gdzieś albo rdza zaczęła to wchrzaniać(tanie klucze z gównolitu made in china)
.
Klucze płasko oczkowe, przegubowe i jakie tam chcesz, do wyboru do koloru.
Klucze imbusowe polecam firmy Stahlwille, w robocie mam, używam i są nie do zajechania- twarde jak..... Klik\
2 klucze dynamometryczne- zakres od ok 6- 40Nm oraz drugi od ok. 30/40-120Nm. Tylko nie kupuj gówna za 100zł z allegro co się rozkalibruje po 3 użyciach. Zainwestuj w Toptula ew. Betę jak masz kasę.
Wkrętaki Bety ew. coś z wyższej półki, żebyś nie ku#$@#$ił po 3 użyciach na rozjechanie się końcówek i niszczenie łbów śrub.
Szczelinomierz z listkami od 0,03 mm.
Do tego zestaw bitów - np. coś takiego-->Klik
Szczypce do segerów, kombinerki, ucinaczki, haczyk do zakładania sprężyn itp.
Generalnie kupując narzędzia patrz na to, że będą służyć latami a nawet dzieci Twoich dzieci będą je pewnie używać i nie szczędz na to kasy. Oczywiście w miarę posiadanego budżetu. Dziś kupisz coś, za miesiąc następne narzędzie. Unikaj świecących kluczy z targu u Ruskich itp.
Toya, Yato- Lepsze Yato, jak kupisz dobrze to nie będziesz żałował. Toya to jest szmelc na masową skalę, Yato niby "profi" Toya
.
Także 200-300zł nie starczy, co najwyżej na jakiś zestaw nasadek z grzechotnikiem.
Kup se szafkę Toptula albo Bety ew. coś z Gedora ale to nie na nasze kieszenie i nie zajmujemy się zarobkowo naprawą sprzętów.....
....Więc kup sobie walizkę co zawiera elementy na 1/2 i 1/4 cala, co nie kupisz to i tak za rok okaże się, że połowę zgubiłeś gdzieś albo rdza zaczęła to wchrzaniać(tanie klucze z gównolitu made in china)

Klucze płasko oczkowe, przegubowe i jakie tam chcesz, do wyboru do koloru.
Klucze imbusowe polecam firmy Stahlwille, w robocie mam, używam i są nie do zajechania- twarde jak..... Klik\
2 klucze dynamometryczne- zakres od ok 6- 40Nm oraz drugi od ok. 30/40-120Nm. Tylko nie kupuj gówna za 100zł z allegro co się rozkalibruje po 3 użyciach. Zainwestuj w Toptula ew. Betę jak masz kasę.
Wkrętaki Bety ew. coś z wyższej półki, żebyś nie ku#$@#$ił po 3 użyciach na rozjechanie się końcówek i niszczenie łbów śrub.
Szczelinomierz z listkami od 0,03 mm.
Do tego zestaw bitów - np. coś takiego-->Klik
Szczypce do segerów, kombinerki, ucinaczki, haczyk do zakładania sprężyn itp.
Generalnie kupując narzędzia patrz na to, że będą służyć latami a nawet dzieci Twoich dzieci będą je pewnie używać i nie szczędz na to kasy. Oczywiście w miarę posiadanego budżetu. Dziś kupisz coś, za miesiąc następne narzędzie. Unikaj świecących kluczy z targu u Ruskich itp.
Toya, Yato- Lepsze Yato, jak kupisz dobrze to nie będziesz żałował. Toya to jest szmelc na masową skalę, Yato niby "profi" Toya

Także 200-300zł nie starczy, co najwyżej na jakiś zestaw nasadek z grzechotnikiem.
- korbek
Budżet będzie większy, więc przez zimę zajmę się kompletowaniem całego sprzętu
Niestety na tą chwilę zadowolę się starym kluczem dynamometrycznym i kiedyś doskładam na porządny..
Dziękuję wszystkim za obszerne i konkretne odpowiedzi!
Znalazłem taki zestaw Bety i myślę, że na mój użytek powinien wystarczyć.. http://allegro.pl/beta-zestaw-kluczy-na ... 94508.html

Dziękuję wszystkim za obszerne i konkretne odpowiedzi!

Ostatnio zmieniony piątek, 7 września 2012, 07:39 przez korbek, łącznie zmieniany 1 raz.
- piontek
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: B-podlaskie
- Kontaktowanie:
Toya i Yato. Niby te same literki a pierwsze najwyżej do mebli z Ikei się nadają, a drugie niektórzy polecają do warsztatów.
Złe narzędzie niszczą urządzenia. Mi udało się połamać klucz imbusowy przy odkręcaniu kierownicy. Udałem się do Intercars (dojście cenowe) i kupiłem fachowe. Nawet nie drgnęły przy dokręcaniu. A jak już o IC (lub IM), to właśnie mają "promocję" na narzędzia warsztatowe motocyklowe.
Złe narzędzie niszczą urządzenia. Mi udało się połamać klucz imbusowy przy odkręcaniu kierownicy. Udałem się do Intercars (dojście cenowe) i kupiłem fachowe. Nawet nie drgnęły przy dokręcaniu. A jak już o IC (lub IM), to właśnie mają "promocję" na narzędzia warsztatowe motocyklowe.
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487
pytanie do fachowców taki klucz dynamo będzie ok?zastosowanie domowe,koła,napęd, zbieram sie już do tego lata a zawsze mi mówią po co tak mocno doj...ś?
,czy za tą kase posluży?
http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny ... 54706.html

http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny ... 54706.html
- mariuszdg
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '07, SPEED TRIPLE R94
- Kontaktowanie:
ja proponuję poszukać jakiegoś wyskalowanego do mniejszych momentów (powiedzmy od 0 do 30-40Nm). Osobiście największy problem miałem ze zrywaniem gwintów przy małych siłach. Koło jak dociągniesz to co najwyżej ciężko się będzie odkręcać, a taki filtr oleju to już można zepsuć, nie wspominając np. o świecach żarowych w diesel'ach.
"Kto drogi prostuje ten w lesie nocuje..."
- korbek
Taki "uniwersalny" klucz, zapewne 1/2, przy przykręcaniu z małą siłą nie będzie należał do najwygodniejszych. Ja chyba będę uderzał w taki zestaw:
- http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny ... 70309.html
- http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny ... 66235.html
a kiedyś w razie potrzeby coś większego i będzie komplet
- http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny ... 70309.html
- http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny ... 66235.html
a kiedyś w razie potrzeby coś większego i będzie komplet

- Unfamiliar
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2007