Sprężyny progresywne.
Sprężyny progresywne.
Witam. Jestem dopiero w fazie poznawanie tego motonga (Xjr 1300 sp). Moje pytanie brzmi. Jak się zachowuje taki motocykl na zawieszeniu progresywnym, jeżeli chodzi o pokonywanie małych nierówności? Jechałem ostatnio A4 z Wrocławia na Legnicę. Jest to betonówka, płyty. Prędkość około 140 km/h. Czułem dokładnie każde łączenie płyt. Zamiast tłumić na miękko zawias przekazywał mi każdy strzał na kierownicę. Kolega jechał za mną na cbr xx i mówił, że nie czuł tego aż tak mocno. Wydaje mi się , że mam coś nie tak z tłumieniem. Siadając na niego przód się lekko ugina, ale jak "poskacze" po nim bardzo mało pracuje, prawie w ogóle. Na hamulcu buja się raczej dobrze. Nie ukrywam, że mam chwilowo wlany olej ATF z przekładni automatycznych (sprawdzony w innych motocyklach przeze mnie). Możecie mnie wyśmiać z tego powodu, ale ten olej leje się np wg. serwisówki do Cbr 1100 xx jak i do Cbr 1000f. Zawiechy podobne. Ma on zbliżoną gęstość do oleju 10W. Wlane było wg manual 137mm do lustra, później zmniejszyłem pod progres 150mm do lustra. Nie miałem do czynienie z tym sprzętem na oryginalnych sprężynach. Jakieś pomysły?
- Holender
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
- Województwo: K-małopolskie
Re: Sprężyny progresywne.
Uśmiechnij się do posiadacza innej XJR-y i porównaj pracę zawieszenia. To, co koledze nie przeszkadzało, Tobie może się wydawać trudne do zaakceptowania. Jak masz ustawione napięcie wstępne? Może nie zaszkodzi trochę poluzować sprężyny?
And any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.
A shelter from pigs on the wing.
Śruby od napięcia wstępnego poluzowane na maxa.
Czy ktoś jest stąd z okolic Zielonej Góry , albo Poznania? Powiat Nowy Tomyśl?
Czy ktoś jest stąd z okolic Zielonej Góry , albo Poznania? Powiat Nowy Tomyśl?
- Tomson
- Model i rocznik moto.: Yamaha xjr 1300 turbo
- Województwo: W-mazowieckie
Mecia, poszukaj na naszym forum trochę, bo były już tematy o sprężynach i zawieszeniu.
- ołr
- Model i rocznik moto.: XJR1300 2007
- Województwo: G-pomorskie
Przymierzam się do wymiany sprężyn na progresywne. W sklepie Wilbersa natknąłem się na taką uwagę "original preload bushings must be reduced 5mm!". Czy ktoś wie o co chodzi???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- UkaszS2
- Model i rocznik moto.: czerwone SP 2001
- Województwo: D-dolnośląskie
- Kontaktowanie:
To chyba o nr 34 chodzi
https://yama-sklep.pl/oryginalne-czesci ... spf-viewer
https://yama-sklep.pl/oryginalne-czesci ... spf-viewer
nr tel. 516 75432 osiem
- ołr
- Model i rocznik moto.: XJR1300 2007
- Województwo: G-pomorskie