tuleje koła przedniego
tuleje koła przedniego
Chodzi mi o to że wszystkie śruby ktore zdemontowalem zostaly zalozone a pytanie jest, czy miedzy slimakiem a goleniem powinna być tuleja i jeszcze jedno, z drugiej strony na prawej goleni koła przedniego gdzie wchodzi oska jest tulejka, ma kołnierz wystający, nie wiem czy ten kolnierz powinien byc skierowany w stronę golenia czy uszczelniacza, dodam, iż tulejka ta idealnie pasuje do otworu golenia i wtedy dystans golen-uszczeniacz wynosi ze 3 mm natomiast odwracając 15mm i kolnierz opiera się o golen, nie wiem jak ma byc zalozone to 

- mryc
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '03 RP06 Extreme Yello
- Województwo: E-łódzkie
Koło samo z siebie się nie kręci czy zaciski trzymają tarczę, w takim wypadku masz krzywe lagi. Jak miałem krzywe to pasem ściskałem, centrowałem tarczę wz zaciski i było git. tak czy siak jak masz wszystko dobrze złożone i nie bangla to szukaj krzywizny i tyle niestety .
Yello "Fly" Submarine
665664515
665664515
farba pisze:Albo odwrotnie może są niedobite, (dodatkowa warstwa lakieru)
Sprawdź jeszcze czy między łożyskami a tuleją w kole nie ma luzu.
Wtedy by to miało sens , przeciążone łożyska rozpadną się momentalnie
może tak być, że któreś jest nie dobite
nie ma tam lakieru
ta luźna tuleja w kole między lozyskami, nawet jak ma odrobinę luzu i się rusza miałaby aż taki wplyw, musiałbym jutro zdjąć koło i dobić
łożyska się kręcą bez przeszkód
jak macie jakieś pomysły to dawajcie,bo jestem gotowy zdemontować koło a nawet założyć stare łożyska byle było dobrze,mam czas do jutra,start o 8 rano-Ehingen
- jacekxjr78
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2005
- Województwo: K-małopolskie
- jacekxjr78
- Pegaz
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2001
- Województwo: W-mazowieckie
Podczepię się tutaj.
Zdemontowałem i zamontowałem ponownie koło przednie, nie zmieniałem łożysk. Dokręciłem na maksa śrubę/ośkę i koło ciężko chodzi. Z powyższych postów zrozumiałem, że przesadziłem z dokręceniem. Z tym, że jak rozkręcałem to musiałem się dobrze na kluczu uwiesić. Powinienem poluzować?
Zdemontowałem i zamontowałem ponownie koło przednie, nie zmieniałem łożysk. Dokręciłem na maksa śrubę/ośkę i koło ciężko chodzi. Z powyższych postów zrozumiałem, że przesadziłem z dokręceniem. Z tym, że jak rozkręcałem to musiałem się dobrze na kluczu uwiesić. Powinienem poluzować?
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Pegaz pisze:Podczepię się tutaj.
Jak ukręcisz gwint w ladze, to znaczy, że za mocno było

J/w .
- jacekxjr78
Re: tuleje koła przedniego
no to u mnie ciag dalszy problemow mianowicie przy skreceniu przedniego kola zauwazylem po lewej stronie ze robi sie dystans okolo 2-3 mm pomiedzy dystansem kola a laga a powinno byc na zero czyli owy dystans powinien dochodzic do goleni ma ktos jakies pomysly co moze byc tego przyczyna ?
- jacekxjr78
tuleje koła przedniego
halo to ja ,,, moze mi ktos zmierzyc tuleje dystansowe w przednim kole chodzi o dlugosc w modelu rp10
- Holender
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
tuleje koła przedniego
Jutro będziesz miał wymiary, jeno muszę starych tulei poszukać bo nie chce mi się kółka demontować.
And any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.
- jacekxjr78
tuleje koła przedniego
Dziekuje bardzo bo sprawa dosyc pilna 

- Holender
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
tuleje koła przedniego
Lewa 25,5
Prawa 18
Sorki za opóźnienie, ale wczoraj miałem taki zap..., że zupełnie o tym zapomniałem.
Prawa 18
Sorki za opóźnienie, ale wczoraj miałem taki zap..., że zupełnie o tym zapomniałem.
And any fool knows a dog needs a home,
- jacekxjr78
tuleje koła przedniego
czy ktos wie z czego mogla powstac przerwa pomiedzy dystansem a laga widoczna nz zdjeciu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
tuleje koła przedniego
U mnie być podobnie, ale nie aż tak. Przy skrecaniu OŚKi gumowy młotek i demo puknac w nią można, aby się zeszło.
tuleje koła przedniego
u mnie podobno były zmiażdżone łożyska a te zmiażdżyły tuleje w środku co skutkowało zmianą wymiarów jej i konieczność kosmetyki szlifierką
do dziś przód mojego przedniego koła jest dla mnie zagadką,nie mam dokręconego zgodnie z instrukcją,jest skontrowana imbusem
nie mogę uwierzyć jak to możliwe-jest jedna szpila nakrętka jakaś tam inna podkładka i po skręceniu jest zagadka
amiała być prosta sprawa
do dziś przód mojego przedniego koła jest dla mnie zagadką,nie mam dokręconego zgodnie z instrukcją,jest skontrowana imbusem
nie mogę uwierzyć jak to możliwe-jest jedna szpila nakrętka jakaś tam inna podkładka i po skręceniu jest zagadka
amiała być prosta sprawa
- jacekxjr78
tuleje koła przedniego
a Holender dzieki za wymiary ale te okazaly sie ok , Zdzislaw,Nit u mnie nie daje sie to skontrowac bo odbija sie to na zacisku a dokladnie na jego wew, stronie tzn. w obecnym stanie klocek jest doparty do tarczy i roznica pomiedzy zew.i wew klockiem to jest ten dystans widoczny na zdjeciu,,,,
- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
tuleje koła przedniego
jacek - co zrobiłeś z tym bo mam identycznie. No rzesz w mordę. Konstrukcja prosta jak cep. Zdjąłem koło założyłem i klocek dociska tarczę. Po tłoczkach widać że zacisk ( ten od strony gdzie dokręcamy oś) się inaczej ustawił jak to było przed odkręceniem. Różnica ok 3 mm Wszystko skręcone odp. momentami i dupa - cep nie działa. Bez zacisków kreci się ok.
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
- jacekxjr78
tuleje koła przedniego
jacek - co zrobiłeś z tym bo mam identycznie. No rzesz w mordę. Konstrukcja prosta jak cep. Zdjąłem koło założyłem i klocek dociska tarczę. Po tłoczkach widać że zacisk ( ten od strony gdzie dokręcamy oś) się inaczej ustawił jak to było przed odkręceniem. Różnica ok 3 mm Wszystko skręcone odp. momentami i dupa - cep nie działa. Bez zacisków kreci się ok.
wyslalem do pl. na sprawdzenie polek i lag na razie czekam na odpowiedz dam znac jak mechanik zadzwoni...
wyslalem do pl. na sprawdzenie polek i lag na razie czekam na odpowiedz dam znac jak mechanik zadzwoni...