Witam,
Potrzebuję pomocy. Przyjechałem do chaty, po kilkudziesięciu minutach postoju chce odpalić moto i wszystkie kontrolki gasną. Okazało się, że żarówka w reflektorze przednim miała zwarcie (złapałem paskudne dziursko w asfalcie). Wymieniłem, naładowałem akumulator i teraz światła świecą, kierunkowskazy też, sygnał dźwiękowy jak burza, ale kiedy nacisnę przycisk rozrusznika, wszystko gaśnie (słyszę kliknięcie przekaźnika) i po kilkunastu sekundach zasilanie powraca, tak że kontroli znów siewcą normalnie. Czyżby rozrusznik miał zwarcie?
Pozdrawiam,
Wilku
Pomoc elektryka
- Piotr_MC_85
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2009
- Województwo: D-dolnośląskie
Wilku pisze:ale kiedy nacisnę przycisk rozrusznika, wszystko gaśnie (słyszę kliknięcie przekaźnika) i po kilkunastu sekundach zasilanie powraca, tak że kontroli znów siewcą normalnie.
Pierwsze co powinieneś uczynić to wyczyść styki klemy i przyłącza akumulatora. Miałem identycznie w poprzednim moto, była taka dziwna śniedź na minusowym, że nie było jej widać - po odkręceniu zacisku tak, ale było tego bardzo malutko.
Po tej operacji kręciła jak burza, która się właśnie nomen-omen do mnie zbliża.
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Wilku pisze:Dzięki za podpowiedź. To chyba jednak bateryjka padła, po kilku próbach znowu wszystko gaśnie. Na podłączonym prostowniku nie ma siły zakręcić, ale nic nie gaśnie. A propos aku jaki polecacie, żelowy czy kwas?
Pozdrawiam
Wilku
A po chu..olere żelowy?(nie masz chyba zamairu jeździć do góry nogami ;] ?), bierz kwas. Tylko zadaj sobie pytanie:
- Szajs za 100 zł na rok?
- Mniejszy szajs za 170zł na dwa lata?
- Yuasa.... na lata za 450/250? Tu ci podpowiem, że YUasa ta tańsza, jak ta najdroższa powinna wliźć bez problimu pod siedzenie