wymiana płynu hamulcowego
wymiana płynu hamulcowego
Ile potrzebuje kupić płynu ,żeby wymienić komplet tj. przód lewy,prawy, tył oraz sprzęgło. Przy okazji gdzie spuszczam i odpowietrzam płyn ze sprzęgła, zakładam że z wysprzęglika, ale - czy wykręcić przewód z niego, czy jest inne rozwiązanie?
- Koniu
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: N-warmińsko-mazurskie
- Kontaktowanie:
Jak zrobisz tak, że założysz przewodzik na odpowietrznik i wpuścisz go do słoiczka ze starym płynem hamulcowym tak aby nie zaciągał powietrza po wyluzowaniu odpowietrznika to możesz dolewać płyn z góry powoli pompując i nie będziesz musiał odpowietrzać
Będziesz widział kiedy się wymieni 

A Kunia znasz ? 
Mój tel. 692 486 517

Mój tel. 692 486 517
- Holender
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
- Województwo: K-małopolskie
Płyn hamulcowy silnie absorbuje wodę z otoczenia. Gdy podczas jazdy dużo i mocno hamujesz, możesz doprowadzić do jego zagotowania tym szybciej, im więcej wody zawiera. A wtedy skuteczność hebelków leci w dół
. Układ hamulcowy nie jest szczelny, dlatego płyn należy wymieniać co dwa lata. Gromadzi się w nim również ścier z pompy, który niszczy uszczelniacze. Nie demonizowałbym jeśli chodzi o przechowywanie płynu w szczelnie zamkniętym pojemniku, przypuszczam że ilość wody jaką zaabsorbuje w trakcie uzupełniania zbiorników pomp, w bardzo małym stopniu wpłynie na jego właściwości. Przy normalnej jeździe na pewno nikt takiego płynu nie zagotuje. Kup najmniejsze opakowanie, wymienisz całość i jeszcze Ci zostanie.

And any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Holender pisze:Płyn hamulcowy silnie absorbuje wodę z otoczenia. Gdy podczas jazdy dużo i mocno hamujesz, możesz doprowadzić do jego zagotowania tym szybciej, im więcej wody zawiera. A wtedy skuteczność hebelków leci w dół. Układ hamulcowy nie jest szczelny, dlatego płyn należy wymieniać co dwa lata. Gromadzi się w nim również ścier z pompy, który niszczy uszczelniacze. Nie demonizowałbym jeśli chodzi o przechowywanie płynu w szczelnie zamkniętym pojemniku, przypuszczam że ilość wody jaką zaabsorbuje w trakcie uzupełniania zbiorników pomp, w bardzo małym stopniu wpłynie na jego właściwości. Przy normalnej jeździe na pewno nikt takiego płynu nie zagotuje. Kup najmniejsze opakowanie, wymienisz całość i jeszcze Ci zostanie.
Drogi Holendrze, Ja przy normalnej jeździe, 3 lata temu w Sudetach wręcz ugotowałem płyn

Opakowania płynu H., to przeważnie fifki 0,25L, 0,5L, 1L i bańki 5L, czy nawet większejsze dla warsztatów.
Lecz Ulcer chce sobie wymienić płyn w 3 przewodach o przekroju, tu sCZelam wewnętrznym 3-4mm, więc ile tam tego wlezie? Fiolka ćwiartka styka na 2 lata, więc nie ma co panikować.
- Holender
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
- Województwo: K-małopolskie
Zdzisław pisze:Drogi Holendrze, Ja przy normalnej jeździe, 3 lata temu w Sudetach wręcz ugotowałem płyn
Noooo, normalna jazda normalnej jeździe nierówna

And any fool knows a dog needs a home,
gdyby ktoś chciał przewody ori to mam. Mikroskopu nie posiadam, ale na moje oko nówka ponieważ jeżdżę jak idiota to po zakupie kochanki zaraz wymieniłem przewody na stalowe. Bo to rewelacja z odpowiednio dobranymi klockami hamulcowymi oraz oponą Q2 nie wspomnę zatrzymuje lokomotywę w miejscu pozdrawiam forumowiczów którzy maja jakieś części swoich motocykli u mnie
........

- marecki
- Model i rocznik moto.: RP02 2000
- Województwo: G-pomorskie
- Kontaktowanie:
ALIGATOR pisze:rewelacja z odpowiednio dobranymi klockami hamulcowymi
rozwiń proszę temat http://www.yamahaxjrclub.pl/viewtopic.p ... ght=klocki
"na motorze też można nie jeździć ... i nikt się nie dowie czego mu brakuje c'nie ?"