Akumulator.
- jacekxjr78
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2005
- Województwo: K-małopolskie
- donCezarre
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2004
- Województwo: W-mazowieckie
- Kontaktowanie:
- donCezarre
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2004
- Kontaktowanie:
- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
Nie wiem ile ma mój aku. Mam go z motocyklem 7 lat. O ile do moto można się przyczepić o wszystko to akumulatora - nigdy nie ładowałem. Wszystkie zimy spędził w nieogrzewanym garażu. Na wiosnę odpalał zawsze. Żadnych problemów i zero obsługi przez tez czas. Jest japoński i nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
- Unfamiliar
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2007
- Województwo: S-śląskie
Holender pisze:To ja mam pytanie: ile żyje aku? Pytam bo mój najprawdopodobniej jest oryginalny od nowości motocykla (10 lat), dzisiaj, po dwóch miesiącach od ostatniej jazdy, podłączyłem go do ładowarki a ładowarka pokazuje full... Cuda jakieś? Czy może udało im się dobry aku wyprodukować?
8 lat. Nigdy mi się nawet nie zająknął. Czyli też mam udział w tym szczęściu. To cudowne!
- pioro
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2013
- Województwo: Z-zachodniopomorskie
Akumulator.
Wczoraj próbowałem odpalić moto ... i duPa. Podpiąłem ładowarkę, a ta po prostu zaczęła sobie mrygać wszystkimi światełkami ... i duPa.
Podłączyłem zwykły prostownik, uzyskałem życie na konsoli ale to jedyne co uzyskałem. Po dwóch godzinach ładowania ... duPa, po odłączeniu prostownika "życie zanika".
Jak spróbowałem odpalić na podłączonym prostowniku, to usłyszałem tylko głośny terkot z modułu ... przestraszyłem się i ... nie wiem co dalej.
Pomóżcie moi drodzy, czy możliwe jest że nowy 1,5 aku się zesrał, czy też może być inna przyczyna ??
Podłączyłem zwykły prostownik, uzyskałem życie na konsoli ale to jedyne co uzyskałem. Po dwóch godzinach ładowania ... duPa, po odłączeniu prostownika "życie zanika".
Jak spróbowałem odpalić na podłączonym prostowniku, to usłyszałem tylko głośny terkot z modułu ... przestraszyłem się i ... nie wiem co dalej.
Pomóżcie moi drodzy, czy możliwe jest że nowy 1,5 aku się zesrał, czy też może być inna przyczyna ??
Kiedyś się ogarnę, ale jeszcze nie czas na takie wybryki.
Re: Akumulator.
ostatnio zesral mi się 2 miesięczny akumulator dobrej firmy w samochodzie więc mnie już nic nie zdziwi...
W moto to nawet częste jak akumulator za długo bedzie stał totalnie rozładowany...
W moto to nawet częste jak akumulator za długo bedzie stał totalnie rozładowany...
- Piotrek
- Model i rocznik moto.: RP02 Blue Black
Wszystko jest teraz mozliwe. Wyjmij aku i na noc pod ładowarkę. Chociaz jak podałeś prąd zwykłym prostownikiem to IMO nic z niego już nie będzie. Niestety, pewnie wymiana Cię czeka - może reklamacja. Kiedyś na pierwszy montaż dawali baterie, które wytrzymywali po 8-10 lat a teraz 2-3 lata (przynajmniej do niektórych aut). Dla pewności podjeź do jakiegos sklepu z bateriami to sprawdzą w jakim jest stanie (jaki jest prąd rozuchowy).
Pozdrawiam, Piotrek
Polecam profilaktyczne doładowywanie akumulatora co jakiś czas, gdy silnik jest często uruchamiany i jazda odbywa się krótkie odcinkach to aku nie ma szans się naładowac. Polecam kupić dobry mikroprocesorowy prostownik, mam bosch c3, i jest godny zakupu
- pioro
Akumulator.
I to właśnie to, utwierdziliście mnie że mój akku to padlina.
To teraz inne pytanie, co kupić ??
To teraz inne pytanie, co kupić ??
- andrexjr
- Model i rocznik moto.: XJR 1300sp-1999
- Województwo: G-pomorskie
- Kontaktowanie:
Akumulator YUASA YTX14-BS 12Ah/200A 12V L+.Pióro mam taki 9 lat i ciagle daje radę.
- andzik
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 1997/2001
- Województwo: D-dolnośląskie
Akumulator.
Powiem tak, napewno nie polecam Varty , a nie słyszałem jeszcze od nikogo złych słów o Yuasie.
-
- Model i rocznik moto.: RP02
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
mam jakiś JMT, nawet nie jest żelowy, kosztował chyba 150 zł i cały czas daje radę i pewnie pociągnie jeszcze ze 2-3 lata.
masz dwie opcje:
1.kupić tani chiński zamiennik i mieć w dupie
2.kupić japoński wypasiony aku i mieć nadzieję na jego bezawaryjność
generalnie trzymaj w ciepłym i ładuj ładowarką z Lidla, naprawdę daje radę ta ładowarka
masz dwie opcje:
1.kupić tani chiński zamiennik i mieć w dupie
2.kupić japoński wypasiony aku i mieć nadzieję na jego bezawaryjność
generalnie trzymaj w ciepłym i ładuj ładowarką z Lidla, naprawdę daje radę ta ładowarka
- andrexjr
- Model i rocznik moto.: XJR 1300sp-1999
- Województwo: G-pomorskie
- Kontaktowanie:
Potwierdzam.
- Piotrek
- Model i rocznik moto.: RP02 Blue Black
Czwarty czy piaty sezon jeżdzę na takim wynalazku i po zimie pali od strzała http://quand.pl/akumulatory-motocyklowe.php Nigdy nie doładowywałem bo nie było potrzeby. Jak kiedyś zmienię to też na taki sam. Oczywiście jakość z przed 5 lat nie koniecznie musi być taka sama jak dziś ale na razie złego słowa nie moge powiedzieć.
Pozdrawiam, Piotrek
- pioro
Akumulator.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi ... zdecydowałem się na rozwiązanie podsunięte przez Ghosta ... mamt to w dupie i kupiłem tanie akku JMT.
W sumie to takie rzeczy będą mi się przytrafiać, gdyż do moto mam ładnych "kilka" kilometrów, i jest to mało prawdopodobne, że w zimę będę co chwila przyjeżdżał i podładowywał.
A to co mnie ostatecznie skłoniło to czysta żywa ekonomia ... mój jeden przyjazd to 200 zl ... jak raz nie przyjadę to se mogę jakieś akku nabyć co roku na wiosnę ...
W sumie to takie rzeczy będą mi się przytrafiać, gdyż do moto mam ładnych "kilka" kilometrów, i jest to mało prawdopodobne, że w zimę będę co chwila przyjeżdżał i podładowywał.
A to co mnie ostatecznie skłoniło to czysta żywa ekonomia ... mój jeden przyjazd to 200 zl ... jak raz nie przyjadę to se mogę jakieś akku nabyć co roku na wiosnę ...
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
Akumulator.
Słyszałem pozytywnych opini o litówkach z larssona, tylko cena 

- Holender
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
- Województwo: K-małopolskie
Akumulator.
Niestety Li-ion nadal trzyma się w górnych przedziałach cenowych, ale porównywalny jest z Yuasą. Daje za to największy prąd rozruchowy ze wszystkich aku i jeśli miałbym się bawić w nabywanie nowego, poważnie bym się nad nim zastanowił. Myślę jednak że przy odrobinie szczęścia i JMT który zakupił Pióro, powinien jakiś czas posłużyć.
And any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.
A shelter from pigs on the wing.
Akumulator.
nowy to nowy..ja już pchałem w upale francuskim żeby odpaliła..dobrze że ludzie przechodzili i pomogli
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
Akumulator.
1 kg zamiast 4
Czy rozruch na popych szkodzi silnikowi? Komarowi wsk czy etzcie nie przeszkadzało, a jak to wygląda z yamaha?
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Akumulator.
Nie tylko Yamahą, każdy 4suw nie powinien być brany z "pchania".
Awaryjne uruchomienie nie powinno zaszkodzić, w końcu rozrząd jest na łańcuch.
Osobiście często stosowałem w enduro.
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
Osobiście często stosowałem w enduro.
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk