Po przegazówce gaśnie
Po przegazówce gaśnie
Dobry,
Podczas odpalania zimnego silnika, gdy ten już osiągnie swoje wolne obroty po wyłączeniu ssania, robię mała przegazówkę puszczam gaz i motor spada na jakieś 500 rpm a później gaśnie. Jak już się dość rozgrzeje to spada do tych 500-700 rpm i po chwili wraca do 1000-1100 rpm. Po dłuższym rozgrzewaniu/przejechaniu się wszystko się normuje tzn. przegazówka i wraca na te 1000-1100. Nie miałem tak nigdy, jakoś mi to nie przeszkadza ale zastanawia. Być może to przez paliwo, wlałem ostatnio dwa razy vervę 98.
Synchro, rozrząd, zawory były robione w grudniu.
Podczas odpalania zimnego silnika, gdy ten już osiągnie swoje wolne obroty po wyłączeniu ssania, robię mała przegazówkę puszczam gaz i motor spada na jakieś 500 rpm a później gaśnie. Jak już się dość rozgrzeje to spada do tych 500-700 rpm i po chwili wraca do 1000-1100 rpm. Po dłuższym rozgrzewaniu/przejechaniu się wszystko się normuje tzn. przegazówka i wraca na te 1000-1100. Nie miałem tak nigdy, jakoś mi to nie przeszkadza ale zastanawia. Być może to przez paliwo, wlałem ostatnio dwa razy vervę 98.
Po przegazówce gaśnie
mati7302 pisze:Synchro, rozrząd, zawory były robione w grudniu.
Pewnie kolega nie jeździł od grudnia po regulacjach...

Rozumiem, że przed regulacjami takich zachowań nie było?
Paliwa raczej bym nie podejrzewał...
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
Po przegazówce gaśnie
Kowadło się długo nagrzewa.
- piontek
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: B-podlaskie
- Kontaktowanie:
Re: Po przegazówce gaśnie
A po co robisz te przygazówki? Może jednak nie do końca piecyk był rozgrzany?
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487
- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
Po przegazówce gaśnie
mati7302 pisze: Być może to przez paliwo, wlałem ostatnio dwa razy vervę 98.
Dlaczego wlałeś jakąś vervę 98? Przecież to bez sensu. Nie twierdzę że ona zaszkodziła. Chociaż? Znaczy na pewno nie poprawiła. Wyjeździj to paliwo, zalej normalnie 95 jak mówi producent i wtedy zobaczysz.
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
Po przegazówce gaśnie
Lenku pisze:mati7302 napisał(a):
Pewnie kolega nie jeździł od grudnia po regulacjach... więc może jednak to synchro nie do konca dobrze zrobione?... z myciem gaźników było? w jakimś pewnym warsztacie?
Rozumiem, że przed regulacjami takich zachowań nie było?
Paliwa raczej bym nie podejrzewał...
Warsztat pewny, robiłem tam już regulacje i było OK, czy z myciem to nie wiem

artur pisze:mati7302 pisze: Być może to przez paliwo, wlałem ostatnio dwa razy vervę 98.
Dlaczego wlałeś jakąś vervę 98? Przecież to bez sensu. Nie twierdzę że ona zaszkodziła. Chociaż? Znaczy na pewno nie poprawiła. Wyjeździj to paliwo, zalej normalnie 95 jak mówi producent i wtedy zobaczysz.
Dlatego:
Faktem jednak jest, że paliwa typu „Premium” (Verva, Ultimate, V-Power, itp.) mają sporo domieszek czyszczących. Stosowanie ich rzeczywiście może stworzyć większą moc, jednak w innych okolicznościach. Jeżdżąc zawsze na paliwie wysokiej jakości, wnętrze silnika utrzymane jest w czystości i nie powinny tworzyć się w nim tak zwane nagary. Co więcej paliwa o najwyższej liczbie oktanowej oznaczają spokojniejszy i mniej detonacyjny proces spalania. To z kolei w długodystansowym teście wykazałoby, że silnik jest mniej zniszczony, a co za tym idzie, może dysponować większą mocą i posłużyć przez więcej kilometrów.
http://www.scigacz.pl/Benzyna,a,osiagi, ... 16094.html
@piontek, farba
Też mi się tak wydaje, tym bardziej, że jest marzec

- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
Po przegazówce gaśnie
Twoje uzasadnienie poprawiło mi dzień
nie bierz na poważnie wszystkiego co przeczytasz w internecie.
Jeśli producent zaleca stosowanie normalnego paliwa to właśne stosowanie wynalazków profesjonalnie ubranych w marketing może mu zaszkodzić ( temu akurat nie zaszkodzi)
I pomyśl torochę o fizyce, zagrzanie trzech litrów oleju i masy termicznej 10 kg aluminium i 20 kg stali zajmuje trochę więcej czasu niż czas od odpalenia do podniesiena obrotów na ssaniu (jeżeli możesz ręką dotknąć żeberek na cylindrach to silnik jest zimny) a nic bardziej nie niszczy olejaka jak męczenie go na zimno.

Jeśli producent zaleca stosowanie normalnego paliwa to właśne stosowanie wynalazków profesjonalnie ubranych w marketing może mu zaszkodzić ( temu akurat nie zaszkodzi)
I pomyśl torochę o fizyce, zagrzanie trzech litrów oleju i masy termicznej 10 kg aluminium i 20 kg stali zajmuje trochę więcej czasu niż czas od odpalenia do podniesiena obrotów na ssaniu (jeżeli możesz ręką dotknąć żeberek na cylindrach to silnik jest zimny) a nic bardziej nie niszczy olejaka jak męczenie go na zimno.
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Po przegazówce gaśnie
farba pisze:..a nic bardziej nie niszczy olejaka jak męczenie go na zimno.
I tu mati7302 wiszisz piwo, albo dwa Panu farbie

Po przegazówce gaśnie
farba pisze:Twoje uzasadnienie poprawiło mi dzień![]()
No racja, ale dużo razy słyszałem że benzyna 95 wcale nie ma tych 95 oktanów i też stąd to 98. Kurcze ale ja nie robię tak że odpale na ssaniu poczekam minutę wyłączę ssanie i gaz do dechy. Odpale, chodzi na ssaniu 5 min, później na wolnych z 5 min i wtedy daje trochę więcej gazu i puszczam i spada, nie miałem tak nigdy żeby obroty przysiadły, ale wtedy był lipiec i nie było tych wszystkich regulacji

Po przegazówce gaśnie
Zdzislaw pisze:farba pisze:..a nic bardziej nie niszczy olejaka jak męczenie go na zimno.
I tu mati7302 wiszisz piwo, albo dwa Panu farbie.
O tam piwo od razu, myślałem że jaką flachę wypijemy i dowiem się jeszcze więcej o mechanice

- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Kontaktowanie:
Po przegazówce gaśnie
Z ta flachą to cza uważać bo i 2L będą mało...
Co do gaźników, skoro rozgrzewasz dobrze, tak jak trzeba i ci obroty falują, to znaczy to tyle, że synchro było zrobione źle- na niedogrzanym silniku. Do poprawki.
Co do gaźników, skoro rozgrzewasz dobrze, tak jak trzeba i ci obroty falują, to znaczy to tyle, że synchro było zrobione źle- na niedogrzanym silniku. Do poprawki.
- artur
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
- czez
- Model i rocznik moto.: XR
- Kontaktowanie:
mati7302 pisze:Zdzislaw pisze:farba pisze:..a nic bardziej nie niszczy olejaka jak męczenie go na zimno.
I tu mati7302 wiszisz piwo, albo dwa Panu farbie.
O tam piwo od razu, myślałem że jaką flachę wypijemy i dowiem się jeszcze więcej o mechanice
Po flaszce dowiesz sie z mechaniki, ze bezwladnosc ciala rosnie wprost proporcjonalnie do ilosci wypitego alkoholu
ftw
Po przegazówce gaśnie
Ten sam problem wraca po roku. Jak się okazało była to wina mechanika - sam do mnie zadzwonił i przyznał się, że zepsuł mi się wakuometr i źle gaźniki ustawił. Wtedy nie chciało mi się jechać do niego jeszcze raz i zostawiać motoru. Pojechałem tydzień temu i... dzwonił dzisiaj, że drugi dzień już walczy z tymi gaźnikami i nie wie co się dzieje tzn. znów lekkie dodanie gazu powoduje mały przysiad i dopiero wraca do normy. Gaźniki wyczyszczone z założonym nowym zestawem naprawczym. Co może jeszcze być źle? Dwa sezony temu ustawił i wszystko grało a teraz już sam nie wie 

- artur
Niech mechanik zmierzy ciśnienie w cylindrach.
- alum
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 1999
- Województwo: S-śląskie
popros mechanika zeby sprawdzil szczelnosc krócców ssacych
najelepij to sprawdzic na pracujacym silniku sikajac wd- 40 na polaczenie krocca i glowicy
jak zmieni sie praca silnika to bankowo sa rozszczelnione
a wtedy zadna regulacja nei bedzie dawac rezulatatu
najelepij to sprawdzic na pracujacym silniku sikajac wd- 40 na polaczenie krocca i glowicy
jak zmieni sie praca silnika to bankowo sa rozszczelnione
a wtedy zadna regulacja nei bedzie dawac rezulatatu
życie nie jest złe,,,,ma poprostu słodko gorzki smak....
- alum
tak samo moze sprawdzic przepustnice, czasem os przepustnicy wyrabia sie i w gazniku puszcza lewe powietrze, spryskujac oski tez wd- 40 albo innym penetrantem mozna to wykluczyc,
- jacekxjr78
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2005
- Województwo: K-małopolskie
Po przegazówce gaśnie
zmien mechanika....
Polecicie kogoś dobrego z okolic Czestochowy, Opola?
Może dzisiaj mu się uda w końcu dojść do przyczyny...
Może dzisiaj mu się uda w końcu dojść do przyczyny...
- Flanker
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 SP 1999
- Województwo: O-opolskie
Sam szukam kogoś w tych okolicach na wszelki wypadek.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
Czy jest taka możliwość; luzy zaworowe były sprawdzane przed sezonem 2015 i były OK. Po sezonie czyli po 8500 km okazuje się że 9 płytek jest do wymiany... możliwe?
- jacekxjr78
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2005
Po przegazówce gaśnie
chyba ze na minimum byly poustawiane ...
- Holender
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
mati7302 pisze:Czy jest taka możliwość; luzy zaworowe były sprawdzane przed sezonem 2015 i były OK. Po sezonie czyli po 8500 km okazuje się że 9 płytek jest do wymiany... możliwe?
Możliwe.
And any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.
A shelter from pigs on the wing.
- alum
Czy problem zostal rozwiazany ? Z gasnieciem ??