Witam już się uporałem z problemem. Malowanie pistoletem koszt zakupu około 100 zł pistolet daje rade.
Środki użyte do malowania
- Podkład epoxydowy Brunox ( nakładany pędzelkiem ), ładnie pokrył elementy metalowe i wszedł w reakcje ze stalą.
- Podkład akrylowy czarny nakładany pistoletem na tył ramy spokojnie starczy 100 ml + utwardzacz ( proporcje podają w mieszalni )
- Baza kolor czarny starczy 150 ml + rozpuszczalnik do bazy ( proporcje podają w mieszalni )
- Lakier bezbarwny 100 ml + utwardzacz ( proporcje podają w mieszalni )
środki ścierne papier 180 i 320 + 800 wodna.
Obowiązkowo Nitro do czyszczenia narzędzi i benzyna ekstrakcyjna do odtłuszczenia.
Koszt materiałów około 100 zł + pistolet.
- Nakładanie najpierw Brunox czas schniecie zależnie od temperatury u mnie stało około 72 godzin ( średnia pogoda była ) szlifowanie,
- Nakładania podkładu łatwa sprawa. Żeby z nim przesadzić i zrobić zacieki trzeba naprawdę pistolet blisko trzymać, czas schnięcie bardzo szybki u mnie około 24 godzina ( zmów wpływ pogody ). Po wyschnięciu szlifowanie wodnym 800.
- Nakładanie bazy tu już trzeba bardziej się przyłożyć sprawdzić rękę i strumień na jakimś elemencie lub podłodze, z ramą jest trochę trudniej bo są małe powierzchnie i jest pełna zakamarków dlatego farby idzie więcej na ten sam element. Przy delikatnym nałożeniu robi się nam matowe pokrycie przy mocniejszym (uwaga na zacieki) kolor robi się intensywniejszym ze względu na większą ilość farby ( proste ). Nałożenie bazy w niektórych miejscach było mocniejsze w niektórych słabsze dlatego jako laik obawiałem się że po nałożenie bez barwnego kolor będzie nie równomierny.
- Nakładanie bezbarwnego z jego ilością można najbardziej przesadzić mi w jednym miejscu zrobił się zaciek. Po położeniu i wyschnięciu obawy o nierównomierny kolor ( jeśli można coś takiego określić przy kolorze czarnym

) zostały całkowicie rozwiane, ram świeci się jak psu jajko. Jedyna wtopa to przesuszenie bazy jak się okazuje baza musi być wilgotna <- uwielbiam to słowo

aby zacząć nakładać bezbarwny. Ja odczekałem około godzinki bo tak się zaćpałem nakładaniem bazy że potrzebna była drzemka. Czas schnięcia 24 godziny przez 3 godzinki chodził nadmuch ciepłego powietrza na element.
Foty produktu finalnego zamieszczę wieczorkiem.