"tłoczek sprzegła"
- Holender
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
- Województwo: K-małopolskie
No to zaistniała ciekawa sytuacja, bo ja też zmieniałem uszczelniacze siłownika sprzęgła i wątpię czy poprzedni użytkownik cokolwiek przy nim działał. Okazało się że uszczelniacz Tour Maxa ma identyczne oznaczenia producenta jak oryginał wyciągnięty z wysprzęglika. Wcale bym się nie zdziwił gdyby Yamaha brała uszczelniacze z tego samego źródła co Tour Max
Pozostaje jeszcze stan samego tłoczka. W moim przypadku, na powierzchni tłoczka w miejscu w którym pracuje główny uszczelniacz, porobiły się dość głębokie wżery i założenie kompletu naprawczego pewnie niewiele by pomogło. Dorobiłem więc tłoczek ze stali A2, założyłem komplet naprawczy i teraz korozja może mnie pocałować... 

And any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.
A shelter from pigs on the wing.
- JAREK
- Administrator
- Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
- Województwo: E-łódzkie
- Kontaktowanie:
Cieknięcie może być też spowodowane rysami na korpusie wysprzęglika od wewnątrz. Ja tak mam.
Nowy korpus to ponad 500 zł. Ja kupiłem używany na allegro, wygląda chyba lepiej od wewnątrz, dokupię jeszcze zestaw naprawczy i wybiorę się na wycieczkę do serwisu czyli goście w Stolicy będę któregoś dnia.
Nowy korpus to ponad 500 zł. Ja kupiłem używany na allegro, wygląda chyba lepiej od wewnątrz, dokupię jeszcze zestaw naprawczy i wybiorę się na wycieczkę do serwisu czyli goście w Stolicy będę któregoś dnia.
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
Bardzo często ta usterka ma początek w pompie sprzęgla,tłoczek pompy trze o korpus (cylinder) po czym opiłki aluminium spływają przewodem do wysprzęglika i tak robią spustoszenie.
Wymana płynu poprzez przelanie układu nie załatwia sprawy,trzeba rozebrać cały układ hydrauliczny i wszystko wyczyścić.
To samo dotyczy hamulców .
Wymana płynu poprzez przelanie układu nie załatwia sprawy,trzeba rozebrać cały układ hydrauliczny i wszystko wyczyścić.
To samo dotyczy hamulców .
- cleaner
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2007
- Województwo: D-dolnośląskie
korbek.golf pisze:Przymierzam się do naprawy cieknącego tłoczka za pomocą zestawu naprawczego, a przy okazji wymiany płynów w całym motocyklu. Ile potrzeba DOT4 do wymiany w sprzęgle, hamulcach przednich oraz tylnym?
Zrób foty

Bo sam od jakiegoś czasu próbuje się za to zabrać... Gdzie i za ile kupiłeś zestaw naprawczy? Jak mozna wiedziec

- korbek
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2008
- Województwo: S-śląskie
Zamówiłem zestaw naprawczy na alledrogo (wcześniej w temacie było wspomniane, że zestaw firmy TourMax ma oznaczenia identyczne z fabrycznymi). Zdjęcia oczywiście mogę zrobić, ale w garażu zawitam dopiero w następnym tygodniu, dlatego na tą chwilę odsyłam do 2 innych poradników: http://www.yamaha-xjr.cz/clanek-9 oraz http://www.bikers1.com/clutchcyl.htm
- zela-r1
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: G-pomorskie
- Kontaktowanie:
To jest lepsze od papieru
http://allegro.pl/honownica-do-szlifowa ... 15769.html
http://allegro.pl/honownica-do-szlifowa ... 15769.html
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
"tłoczek sprzegła"
No i po 3 latach nadeszła wiekopomna chwila. W dniu dzisiejszym, koło 45zł zestaw naprawczy
.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Piotrek
- Model i rocznik moto.: RP02 Blue Black
"tłoczek sprzegła"
Zdzislaw pisze:No i po 3 latach nadeszła wiekopomna chwila. W dniu dzisiejszym, koło 45zł zestaw naprawczy.
U mnie też nadeszła. Zamówiłem już zestawa naprawczy. Dziwne, płyn ucieka jak moto jest na bocznej stopce (pochylone) - na centralnej jest ok.
Pozdrawiam, Piotrek
- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
Re: "tłoczek sprzegła"
Tak nie może być. Wracaj do garażu.
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
- WaldekT
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2007
- Województwo: G-pomorskie
"tłoczek sprzegła"
Pietrek pisze:Zdzislaw pisze:No i po 3 latach nadeszła wiekopomna chwila. W dniu dzisiejszym, koło 45zł zestaw naprawczy.
U mnie też nadeszła. Zamówiłem już zestawa naprawczy. Dziwne, płyn ucieka jak moto jest na bocznej stopce (pochylone) - na centralnej jest ok.
Też to miałem
W końcu coraz trudniej biegi wchodziły
Wymiana uszczelniacza pomogła
- Piotrek
- Model i rocznik moto.: RP02 Blue Black
Zgadza się, zaczęło się od ciężej wchodzących biegów. Z traski wracałem już bez sprzęgła. Po dolaniu płynu (bez odpowietrzania) po 2 godzinach sprzęgło już było. No nic, trza to zrobić czym prędzej jak tylko zestaw dotrze.
Pozdrawiam, Piotrek
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
"tłoczek sprzegła"
A nie zapomnij sprawdzić powierzchni cylindra wysprzęglika, bo nowy zestaw może mieć skrócony żywot
- nib
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2000
- Województwo: K-małopolskie
Pietrek pisze:Zgadza się, zaczęło się od ciężej wchodzących biegów. Z traski wracałem już bez sprzęgła. Po dolaniu płynu (bez odpowietrzania) po 2 godzinach sprzęgło już było. No nic, trza to zrobić czym prędzej jak tylko zestaw dotrze.
Witam, dokładnie dzisiaj spotkało mnie to samo, po przepompowaniu płynu było trochę lepiej, ale po rozkręceniu okazało się że uszczelka poszła. Na piątek ma być gotowa, byłoby na jutro ale nie mam jak odebrać z warsztatu - pozdrawiam
Black Sabbath
"tłoczek sprzegła"
U mnie też zaczęło ubywać płynu ze sprzęgła i właśnie dzisiaj zauważyłem gdzie mi ucieka.

- gajny
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 1999
- Województwo: O-opolskie
jak moją zakupiłem to nie było płynu. nalałem odpowietrzyłem i przez rok było ok, po zimie brak sprzęgła nalałem odpowietrzyłem i juz 3 roczek jest ok ... ja mam chyba ten tłoczek SAMOODNAWIALNY, albo jak to mówią "mój dziadek miał tak dwa dni przed śmiercią"
bo jestem ja artystą, na niczym grać nie umiem ale jestem pijanistą
"tłoczek sprzegła"
Hyh, u mnie jakiś czas po zakupie moto też coś podciekło.
Niestety nie ja operację przeprowadzałem i wymiana gumek niewiele dała. Czeka mnie kolejne podejście do tematu.
Niestety nie ja operację przeprowadzałem i wymiana gumek niewiele dała. Czeka mnie kolejne podejście do tematu.
"tłoczek sprzegła"
Przebieg 33 000.
Zastosowanie zestawu naprawczego siłownika sprzęgła, przeczyszczenie tłoczka i cylindra ograniczyło wyciek, ale nie rozwiązało problemu. Następny krok to przeszlifowanie cylindra.
W Poland Position chcą 821,- za nowy wysprzęglik. W tym wątku widzę informację o cenie ~500zł, gdzie za tyle mogę to znaleźć?
Zastosowanie zestawu naprawczego siłownika sprzęgła, przeczyszczenie tłoczka i cylindra ograniczyło wyciek, ale nie rozwiązało problemu. Następny krok to przeszlifowanie cylindra.
W Poland Position chcą 821,- za nowy wysprzęglik. W tym wątku widzę informację o cenie ~500zł, gdzie za tyle mogę to znaleźć?
Wróć do „Układ napędowy szeroko pojęty - silnik, sprzęgło, skrzynia.”