Panowie no bo cos mnie pokusilo i zadzwonilem do salonu,serwisu z zapytaniem co bylo robione przy ostatnim przegladzie przed sprzedaza! no to kloes powiedzial ze olej i filtr! no to ja pytam jaki olej a on mi ze castrol "gps"-chyba no i ze to pol-syntetyk! moto praktycznie roczne-pierwsza rej 2.2008 i to drugi serwis przy 3400km a oni dali pol-syntetyk
rozwiejcie moje watpliwosci. czy nie powinien to bysc pelen syntetyk. juz nawet nie wnikam w marke ale moze cos sie im rypnelo?
ale o co chodzi?
- mariuszdg
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '07, SPEED TRIPLE R94
- Województwo: S-śląskie
- Kontaktowanie:
Ja gadałem z serwisantem w Częstochowie (wywarł na mnie dobre wrażenie), mówił że półsyntetyk do XJR spoko się nadaje. Osobiście na pierwszym przeglądzie zalałem fulsyntetykiem Motul 300V - ale olej ten musiałem sobie sam kupić, bo w Katowicach na serwisie Yamahy go nie mieli. W serwisie gdybym nic nie mówił tylko moto zostawił to też miałbym półsyntetyka.Wybrałem ten olej po naradzie z Ptysiornią
dzieki! wczoraj jeszcze sie zaglebilem w temat sprawdzilem manuala i parametry tego oleju i przewyzsza on o 2ie klasy zalecany olej przez producenta! wedlug klasy api moja xjr powina miec olej klasy sg lub wyzszy a ten castrol ma sj notabene ta sama klasa co castrol rs-pelen syntetyk-ten z najwyzszej polki owego producenta! w opisie castrol rs polecany jest do typowych sportow z wyzylowanymi silniorami! tak wiec wsiadam i jezdze! pozdro
Wróć do „Układ napędowy szeroko pojęty - silnik, sprzęgło, skrzynia.”