DB - Kiler / spadek mocy ?
DB - Kiler / spadek mocy ?
Dziś zamontowałem DB - kilery do moich Laserów i odniosłem wrażenie spadku mocy, czy to możliwe ???
Dysze mam zwykłe, filtr powietrza zwykły, mam tylko tłumiki przelotowe, odczułem spokojniejszą reakcję na gaz i jakby spadek mocy.
Czy ktoś doświadczył czegoś takiego ???
Dysze mam zwykłe, filtr powietrza zwykły, mam tylko tłumiki przelotowe, odczułem spokojniejszą reakcję na gaz i jakby spadek mocy.
Czy ktoś doświadczył czegoś takiego ???
- mryc
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '03 RP06 Extreme Yello
- Województwo: E-łódzkie
Re: DB - Kiler / spadek mocy ?
Założenie dB to nie tylko "cisza" w okolicy, to również zmiana warunków pracy układu wylotowego. Mocno się zdziwisz jakbyś teraz podłączył wakuometry, właśnie synchro gaźników poszło w PISdu
Yello "Fly" Submarine
665664515
665664515
Mam wakuometry rtęciowe, muszę to sprawdzić.
Niby teoria mówi że sama wymiana wydechów na przeloty nic nie daje, a ja mam wrażenie, a raczej stwierdzenie że wymiana na normalne, ew. db-kilery
zmniejszają moc i moment obrotowy. Dla jasności to nie jest mój pierwszy motor ...
Niby teoria mówi że sama wymiana wydechów na przeloty nic nie daje, a ja mam wrażenie, a raczej stwierdzenie że wymiana na normalne, ew. db-kilery
zmniejszają moc i moment obrotowy. Dla jasności to nie jest mój pierwszy motor ...
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Piotr 1 pisze:Mam wakuometry rtęciowe, muszę to sprawdzić.
Też miałem te gówniane wakuometry, ale one nie są rtęciowe tylko słupkowe. Dwa dni się pier#$$łem z synchro. Po podłączeniu normalnych zegarów wskazówkowych wszystko rozjechane było. Gdzieś na forum wstawiłem foty z tej operacji. Gówno do kwadratu, no chyba, ze mi się trafił felerny egzemplarz.
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 marca 2017, 17:46 przez Zdzislaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje na 100 % są słupkowe - rtęciowe.
W szklanych rurkach jest srebrzysta rtęć, ten waku jest ciężki, a gdy nim energicznie poruszasz w poziomie, to słychać jak te słupki rtęciowe uderzają w zakończenia rurek, wskazują idealnie.
W szklanych rurkach jest srebrzysta rtęć, ten waku jest ciężki, a gdy nim energicznie poruszasz w poziomie, to słychać jak te słupki rtęciowe uderzają w zakończenia rurek, wskazują idealnie.
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
Carbtune nie są rtęciowe i potwierdzam słowa Ździcha - kupa na resorach 

To co jest w środku, do złudzenia przypomina rtęć ..., wagą, i zachowaniem. Kiedyś miałem rtęć " luzem " ok. 1 kg i mógłbym się założyć o dobrą kasę, że to co jest w środku tych rurek to jest rtęć, a jeżeli nie rtęć, to co tam jest takiego ciężkiego ???....
Po regulacji przy pomocy tego jak piszecie " gówna " , motor chodzi równiutko jak nigdy wcześniej, ciekawe jak to możliwe ???
Po regulacji przy pomocy tego jak piszecie " gówna " , motor chodzi równiutko jak nigdy wcześniej, ciekawe jak to możliwe ???

- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Rtęć jest już chyba zakazana.
Fotka z Carbtunami, na wskazówkach wszystko cacy, jak widać mój egzemplarz słupkowych oszalał.
Obecnie mam wskazówkowe Sealeye i jest ok.
Fotka z Carbtunami, na wskazówkach wszystko cacy, jak widać mój egzemplarz słupkowych oszalał.
Obecnie mam wskazówkowe Sealeye i jest ok.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bo słupkowy jest dokładniejszy, ten na zamieszczonym zdjęciu jest rtęciowy i widać na nim że motor jest rozstrojony, na zegarowym będzie ok. nawet masz informację o zawartości w słupkach w lewym dolnym rogu - HG RTĘĆ 

- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Zabrakło mi słów, nie pozostaje mi nic innego, jak iść do zbombionych.
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Post pod postem, przepraszam.
Coby się nie męczyć o rtęci: http://forum.motocyklistow.pl/index.php ... ie-dziala/
Moje chyba były zrobione z wkładkami z wałków jakiegoś metalu, ale nie rtęci, gdyż się nie rozlewały, metal w stanie stałym.
Ale ja się nie znam i idę się nabombić w ramach mini parapetówy
.
Coby się nie męczyć o rtęci: http://forum.motocyklistow.pl/index.php ... ie-dziala/
Moje chyba były zrobione z wkładkami z wałków jakiegoś metalu, ale nie rtęci, gdyż się nie rozlewały, metal w stanie stałym.
Ale ja się nie znam i idę się nabombić w ramach mini parapetówy

Możemy się założyć że w środku jest rtęć. Umówimy się na jakiś zlot, ja przywiozę swój i rozbijemy go razem z rtęciowym termometrem, ale Ty płacisz za sprzęt plus kratę browara, ok ???
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Tak mogło być, ale w starszej wersji, w nowszej są słupki metalu w stanie stałym, nie ciekłym. Taką wersję zaprezentowałem na zdjęciu. Po za tym musiałbym przywieźć moje, wypilibyśmy dwie kraty browca, pomijając zakup waku, ale niestety sprzedałem je już dawno temu.
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Znowu post pod postem, Piotr 1 przeczytaj opis ze strony producenta:
http://www.carbtune.com/carbdtls.html
http://www.carbtune.com/carbdtls.html
Stosowanie rtęci jest już zabronione, nie kupisz już nawet termometrów rtęciowych, ale ten na zdjęciu i mój to są rtęciowe, nadal podtrzymuję zakład, ok ???
A ten płynny metal w nowych wakuometrach, to niby co jest ?
A ten płynny metal w nowych wakuometrach, to niby co jest ?

- UkaszS2
- Model i rocznik moto.: czerwone SP 2001
- Województwo: D-dolnośląskie
- Kontaktowanie:
"cm Hg" to jednostka ciśnienia - centymetrów słupa rtęci. Dobrze że wpadł ten temat bo chciałem niebawem zakupić to coś. Zegary glicerynowe lepsze?
nr tel. 516 75432 osiem
Według mnie zegary są mniej dokładne, ale to jest tylko moja opinia, jednemu pasuje blondynka a drugiemu czarnulka, ale obie i tak to kobiety i na jedno wychodzi 

- PiotrekBe
- Model i rocznik moto.: XJR1300 2008 RP19
- Województwo: S-śląskie
Odpowie ktoś na pytanie z tematu, czy przy założonym db-kilerze spada moc?
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
Tak spada .
Piotr 1 pisze:Bo słupkowy jest dokładniejszy, ten na zamieszczonym zdjęciu jest rtęciowy i widać na nim że motor jest rozstrojony, na zegarowym będzie ok. nawet masz informację o zawartości w słupkach w lewym dolnym rogu - HG RTĘĆ
Te słupki nie są rtęciowe, to stalowa rurka podnoszona przy pomocy podciśnienia, Używałem go swojego czasu u mnie ładnie działał może sie wam trafił wadliwy lub ja miałem farta.
Może ten temat jeszcze kogoś interesuje, więc z moich testów wyszło :
że średnicą db kilera możemy nieco regulować moc motocykla w dolnym zakresie obrotów, dobierając optymalną średnicę metodą prób i powtórzeń, nie zapominając o każdorazowej regulacji składu mieszanki oraz synchronizacji.
Mnie się udało uzyskać bardzo fajny rezultat, średnie spalanie wyszło ok 6,6 litra, a i mocy mam w całym zakresie obrotów bardzo dużo.
Ostatnio zrobiłem test : moja czarnulka vs GSF 1250, więc na pierwszym i drugim biegu szły równiutko jak z jednej fabryki, ale po wrzuceniu trójeczki, bandziorek został w tyle.
że średnicą db kilera możemy nieco regulować moc motocykla w dolnym zakresie obrotów, dobierając optymalną średnicę metodą prób i powtórzeń, nie zapominając o każdorazowej regulacji składu mieszanki oraz synchronizacji.
Mnie się udało uzyskać bardzo fajny rezultat, średnie spalanie wyszło ok 6,6 litra, a i mocy mam w całym zakresie obrotów bardzo dużo.
Ostatnio zrobiłem test : moja czarnulka vs GSF 1250, więc na pierwszym i drugim biegu szły równiutko jak z jednej fabryki, ale po wrzuceniu trójeczki, bandziorek został w tyle.