Przyrząd do wciskania szklanek
Przyrząd do wciskania szklanek
Mam pytanko do szanownego grona pasjonatów XJR, gdzie można nabyć, kupić, wypożyczyć, czy w jakikolwiek inny sposób wejść w posiadanie klucza/przyrządu do wciskania szklanek zaworowych . Szukam i szukam i nic.....
- Martinez
- Model i rocznik moto.: XJR1300 1999
- Województwo: N-warmińsko-mazurskie
Re: Przyrząd do wciskania szklanek
Taniej i szybciej wyjdzie dorobić - mi zajęło ok. godziny.
Sprawdziłem luzy na zaworach, i okazało się że mam bardzo ciasne zawory. Nie mam jeszcze tego klucza do szklanek, więc będę ściągał wałki. Więc mam pytanie : czy napinacz, wykręcamy i nic nie ruszając, po wszystkim wkręcamy ponownie ? czy coś przestawiamy ?
I jeszcze jedno : wałki są naciskane od dołu sprężynami zaworów, czy podczas ponownego montażu, tymi śrubkami trzymającymi wałki, pokona się napór tych sprężyn ? . Doczytałem że należy ustawić pierwszy tłok w górnym punkcie, ale to tylko zawory pierwszego nie będą napierać na wałek, a co z resztą ?
I jeszcze jedno : wałki są naciskane od dołu sprężynami zaworów, czy podczas ponownego montażu, tymi śrubkami trzymającymi wałki, pokona się napór tych sprężyn ? . Doczytałem że należy ustawić pierwszy tłok w górnym punkcie, ale to tylko zawory pierwszego nie będą napierać na wałek, a co z resztą ?
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Piotr 1 pisze:Sprawdziłem luzy na zaworach, i okazało się że mam bardzo ciasne zawory. Nie mam jeszcze tego klucza do szklanek, więc będę ściągał wałki. Więc mam pytanie : czy napinacz, wykręcamy i nic nie ruszając, po wszystkim wkręcamy ponownie ? czy coś przestawiamy ?
Napinacz jest samodygający, wykręcasz dużą śrubę od tyłu, sprężyna wychodzi, wtedy odkręcasz całość, w ten sposób podczas odkręcania napinacza sprężyna nie będzie wypychać bolca. Montaż- chowasz bolec napinacza, przykręcasz do cylindrów i dopiero montujesz sprężynę napinającą.
Pokonasz opór sprężyn, jakby było to niemożliwe, to by się nie ściągało wałków.
Oki, no to się biorę za zaworki, wszystkie są za ciasne. Jednak sprzedający robił tylko wrażenie uczciwego, niby robił regulację zaworów, gaźników wymieniał olej itd. , niestety nic z tego , zawory za ciasne i to sporo, gaźniki miały złe poziomy, olej brudny ....aż się dziwię że ona tak ładnie trzymała obroty ???
Według manuala śruby trzymające wałki rozrządu, mają być dokręcone z siłą 12 Nm ??? , czy to nie za mało ???
12 Nm to mogę palcami jednej ręki przykręcić, czy też przykręcaliście z siłą 12 Nm ?
12 Nm to mogę palcami jednej ręki przykręcić, czy też przykręcaliście z siłą 12 Nm ?
-
- Model i rocznik moto.: XJR 1200 1997
- Województwo: P-wielkopolskie
Trzymaj się manuala. Ja dokreciłem na 12Nm przed poprzednim sezonem i cały sezon śmigał bez problemu
W takim razie, to nie błąd w druku, tylko tak ma być , oki.
Czy jest jakaś kolejność odkręcania mostków wałków rozrządu ? , bo w manualu nic nie ma ?
witam szukam bezskutecznie tego klucza do wciskania szklanek.
Pytanie dorabial ktos z Was sobie taki klucz?
Jakies pomysly jak to zrobic?
A może podeslalby ktos rysunek z wymiarami.
Chce wyregulowac zawory a boje sie odkrecac walki.
Pytanie dorabial ktos z Was sobie taki klucz?
Jakies pomysly jak to zrobic?
A może podeslalby ktos rysunek z wymiarami.
Chce wyregulowac zawory a boje sie odkrecac walki.
taniej nie znajdziesz
https://www.ebay.co.uk/itm/TAPPET-ADJUS ... Sw711ZedEi
https://www.ebay.co.uk/itm/TAPPET-ADJUS ... Sw711ZedEi
- Pershing
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 Rp10 2004
- Województwo: G-pomorskie
Jak zamówiłem na ebay. Rodzinka szykuje mi paczkę. Jak potrzeba mogę wiecej sztuk zamówić. Puki paczka nie wysłana. Priv.
Kontakt 782267431 

Na marginesie. Mam ponad 20 płytek zaworowych+ te co ode mnie z pieca wyfruną niebawem (chyba 3 szt) , więc jak ktoś chętny to możemy się powymieniać.
Perszing1988 pisze:Jak zamówiłem na ebay. Rodzinka szykuje mi paczkę. Jak potrzeba mogę wiecej sztuk zamówić. Puki paczka nie wysłana. Priv.
Dzieki poszlo na priv
mecia pisze:Na marginesie. Mam ponad 20 płytek zaworowych+ te co ode mnie z pieca wyfruną niebawem (chyba 3 szt) , więc jak ktoś chętny to możemy się powymieniać.
Bardzo chetnie. Ostatnio pomierzylem luzy. Bede mial 5 sztuk do wyregulowania. Ale to jakie rozmiary plytek dowiem sie jak je wyciagbe.
XRzysJek pisze:Niczym historyjkami z gum Turbo ?
Dokładnie tak, z tym, że przez pocztę polską, a nie gołębiem

- Holender
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
- Województwo: K-małopolskie
Przesyłka doszła, dzięki wielkie!
And any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.
A shelter from pigs on the wing.
- Markus
- Model i rocznik moto.: Xjr 1999 była :(
- Województwo: S-śląskie
Przesyłka doszła, dzięki wielkie.
Był Etz-250, VS-800, VL1500 i ciągle się ucze śmigać.
Panowie ma ktoś płytki na wymiane? Mam 7 sztuk 260. 272. 272. 275. 275. 280. 282.
- PiotrekBe
- Model i rocznik moto.: XJR1300 2008 RP19
- Województwo: S-śląskie
Mam pytanie. Czy ktoś może mi pożyczyć ten przyrząd do wyciskania szklanek?
Odwdzięczę się w miarę możliwości.
Odwdzięczę się w miarę możliwości.
Wróć do „Układ napędowy szeroko pojęty - silnik, sprzęgło, skrzynia.”