Chciałbym mieć wskaźnik biegów ale dłubanie mechaniczne, przerabianie, dorabainie styków, przeciąganie kabli mnie zniechęca.
Pomyślałem, że dałoby się wskaźnik biegów zrobić za pomocą mikrokontrolera, który kontrolowałby dane elektroniczne z prędkościomierza i obrotomierza. Mam wtryskową, więc będzie prościej bo dane z prędkości i obrotów są elektronicznie przekazywane.
Macie może gdzies dane z zależności obrotów od prędkości dla poszczególnych biegów dla naszych XJR?
Montaż byłby prosty. Zrobiłbym wtyczkę przejsciówkę do liczników. Odpinałoby się oryginalną, wpinało moją w płytkę a odpietą w gniazdko mojej przedłużki. Żadnych przeróbek mechanicznych, żadnych kabli z silnika.
Mikrokontroler na bierząco mierzyłby dane z prędkości i obrotów i z tego ustalał aktalny bieg.
..ale teraz myślę, że możę być kłopot z miedzygazem albo z półsprzęgłem. Można by to ominąć pewną bezwładnością w reakcji ale to znowu sprawiałoy kłopot w szybkiej zmianie biegów. Chociaż chyba da sie to zaprogramować. Trzeba zapisać w programie schemat maksymanego przyśpeiszenia. Przygazówka/międzygaz szybciej zmienia obroty niż maks przyśpieszenie.. chyba... Mikrokontroler to powinien rozróżnić. W krótkiej jeździe z półsprzęgłem chyba nie za bardzo ma dla nas znaczenie jaki bieg mamy. To krótkie momenty.
LCD od noki 5110, delikatnie pdoświetlony. Byłby widoczny zawsze i wszędzie.
Ha.. można by nawet rozpoznać poślizg sprzęgła i to zakomunikować

Grafika nokii przykładowa ale pomair tempertury też nie byłby żadnym prolemem. To tylko kilka dodatkowych linijek kodu w sofce a czujnik umieszczony w odpowiednim miesjcu, mierzyłby temperaturę oleju. Ciekawe czy temperatura oleju "pchana" do chłodnicy oleju dużo różni sie od tej w silniku. Wówczas można by czujnik umieścić na weżu dolotowym do chłodnicy co byłoby bardzo proste do zamontowania.
Teraz koszty
mikrokontroler maks 5zł
LCD nokii 10zł
płytka PCB trudno rzec, jakbym zamawiał wraz z moimi to pewnie maks z 5-10zł sztuka.
polutowanie to zależy od majstra. Mogę ja ale jak większa ilość to nie dam rady z braku czasu. Może ktoś z forum też to potrafi?
Czujniki temp DS1820 maks 2szt z 7-10zł
oprogramowanie jak napiszę udostępnię za darmo.
a projekt jak już go zrobię podaruję gratis temu forum.
Jakby się udało zebrać grupę wspólną tj. ktoś zająłby się obudową, ktoś polutował itd.
Tylko wtryskowych mało jest.. Muszę pomyśleć jak z linki "zebrać" dane o prędkości to i do zwykłych można by zrobić wersję.