Kłopoty po wymianie oleju
Kłopoty po wymianie oleju
Witam. Po wymianie oleju z Castrol 20w50 na motul 10w40 zauważyłem dziwne zachowanie XJR-y mianowicie tak jakby zaczęło się ślizgać sprzęgło, zwłaszcza, na nie do końca rozgrzanym silniku. Wcześniej, przed wymianą po odkręceniu manetki prostowało ręce i ściągało z siedzenia, teraz przyspiesza ale to nie jest to samo co przed wymianą. Jeszcze jedna rzecz która zauważyłem to to że przy rozpędzaniu, sprzęgło ślizga się do około 6-7 tyś obrotów a od tej wartości jakby puszcza i aż czuć nagle przyspieszenie. Moje pytanie brzmi, czy to wina oleju jaki wlałem, czy sprzęgło się kończy czy jeszcze coś innego, dodam że wymieniłem płyn w układzie na nowy. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
- Pershing
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 Rp10 2004
- Województwo: G-pomorskie
Re: Kłopoty po wymianie oleju
Gdzie kupiłeś olej? W dobrym sklepie motoryzacyjnym czy w internecie? W rynku jest duzo podróbek oleju. Tymbardziej motula. Sprzeglo slizga sie do 6 tys bo xjr ma w tym zakresie największy moment obrotowy. Jesli przed wymiana bylo ok. Zlej te siki i kup sprawdzony olej w sprawdzonym sklepie.
Kontakt 782267431 

Kupiłam w internecie cały komplet ojej filtry i świece
Wrócić do starego oleju 20w50 Castrol czy ten który jest?
- Flanker
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 SP 1999
- Województwo: O-opolskie
Sprzęgło się kończy, miałem takie same objawy i przy tej samej prędkości obrotowej.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
- ołr
- Model i rocznik moto.: XJR1300 2007
- Województwo: G-pomorskie
No właśnie, może się kończyć sprzęgło ale Pershing dobrze pisze. Motul jest chyba najczęściej podrabianym olejem motocyklowym. Jeśli kupowałeś tanio przez internet, to ja też Ci doradzam wymiane.
Mam tak samo. Sprzęgło się kończy powoli. To znaczy już od roku biorę się za naprawę, ale nie mogę się zebrać. W sumie nie przeszkadza to, aby tylko nie pałować na zimnym. Fakt faktem, że jest coraz gorzej, coraz więcej uślizgu. Olej ten sam cały czas MOTUL 5100.
- Tomson
- Model i rocznik moto.: Yamaha xjr 1300 turbo
- Województwo: W-mazowieckie
Przypuszczam, że i jedno i drugie, tylko jak zalałeś nowy olej to sprzęgło się ujawniło. Na starym gęstym oleju sprzęgło jeszcze trzymało.
- Martinez
- Model i rocznik moto.: XJR1300 1999
- Województwo: N-warmińsko-mazurskie
Flanker pisze:Sprzęgło się kończy, miałem takie same objawy i przy tej samej prędkości obrotowej.
Flanker - zmieniałeś tylko tarcze, czy coś jeszcze ?
- Flanker
Tarcze cierne, przekładki, sprężyna dociskowa, łożysko docisku,uszczelka dekla.
- Martinez
- Model i rocznik moto.: XJR1300 1999
- Województwo: N-warmińsko-mazurskie
ale kosza nie ?
- docent
- Model i rocznik moto.: cb1300 k1300 xjr1300 gts1000
- Województwo: E-łódzkie
- Kontaktowanie:
A to zależy jak wyglądają zabieraki kosza. Jeśli walorów dźwiękowych nie miałeś wcześniej to raczej nie. Chyba że miały duży luz podczas jazdy i na zabierakach kosza są wyżłobienia. W ostateczności można je odrobinę podrównać ale to ostrożnie z tym. Kosz drogi a i zabieg nie łatwy. Jak już Cię napadnie na naprawę po demontażu zrób fote i wrzuć.
- Flanker
Kosz został stary, tłumiki kosza już słychać, ale wolałem kasę przeznaczyć na coś innego
Kiedyś pewnie go zmienię.
Kiedyś pewnie go zmienię.
Witam. Sprzęgło faktycznie się kończyło. Powrót do gęstszego oleju nic by nie pomógł a jeżeli tak to chwilowo. Do wymiany same tarczki bo metalowe przekładki są ok. Sam kosz na szczęście jest ok i łożysko też. Co najgorsze to okazało się że ktoś już grzebał przy tym i to bardzo nieumiejętnie bo nie dosyć że sprzęgło było źle złożone (poprzekładane elementy) to jeszcze brakuje dwóch części, jednej dużej podkładki od przodu sprzęgła i drugiej z kołnierzem która stabilizuje pozycję sprężyny dociskowej. Części zamówione w serwisie idą kurierem.
Wróć do „Układ napędowy szeroko pojęty - silnik, sprzęgło, skrzynia.”