Brak iskry na świecach
Brak iskry na świecach
Witam.
Miałem mały niegroźny wypadek. Babka wjechała mi w tył. Motocykl położył się na lewą stronę, chwilę popracował i sam zgasł.
Teraz próbuję go odpalić i wszystko jest OK, poza jednym, brak iskry na świecach!
Sprawdziłem wszystko. Wszystko (tak mi się zdaje) i nic!
Posiadam XJR1300SP, rocznik 2003, wersja gaźnikowa.
Jakieś pomysły, może coś co by mnie nakierowało w odpowiednim kierunku. Może ktoś z was miał podobną sytuację.
Dziękuję
Miałem mały niegroźny wypadek. Babka wjechała mi w tył. Motocykl położył się na lewą stronę, chwilę popracował i sam zgasł.
Teraz próbuję go odpalić i wszystko jest OK, poza jednym, brak iskry na świecach!
Sprawdziłem wszystko. Wszystko (tak mi się zdaje) i nic!
Posiadam XJR1300SP, rocznik 2003, wersja gaźnikowa.
Jakieś pomysły, może coś co by mnie nakierowało w odpowiednim kierunku. Może ktoś z was miał podobną sytuację.
Dziękuję
- mryc
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '03 RP06 Extreme Yello
- Województwo: E-łódzkie
Re: Brak iskry na świecach
plamersky pisze:Witam.
Dziękuję
Sorry ale się czepne to jest OK czy nie brak iskry, a jesteś pewien że jej nie ma, czy po prostu nie pali (jakby nie miała iskry ?)
1. posiadasz alarm ?
2. kręci a nie pali ?
3. kręci i faktycznie nie ma iskry ?
4. - tak czy siak myślę że to sprawa wypiętej kostki, walniętego kabelka (zwarcie), to co się wydaje zazwyczaj nie jest OK
Yello "Fly" Submarine
665664515
665664515
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
Ojtam ojtam - ciągniecie kolegę za język , dajcie mu się wygadać , może weźmie manual w łapki i sam poszuka ?
Są tam takie procedurki co po kolei sprawdzać
plamersky napisz co sprawdziłeś będzie prościej , opcja "wszystko" jest mało precyzyjna zwłaszcza wyjaśnienie "wszystko i nic !"
Napięcie na wejściu cewki jest ?
Są tam takie procedurki co po kolei sprawdzać

plamersky napisz co sprawdziłeś będzie prościej , opcja "wszystko" jest mało precyzyjna zwłaszcza wyjaśnienie "wszystko i nic !"
Napięcie na wejściu cewki jest ?
Ostatnio zmieniony piątek, 28 czerwca 2013, 15:38 przez farba, łącznie zmieniany 1 raz.
- mariuszdg
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '07, SPEED TRIPLE R94
- Województwo: S-śląskie
- Kontaktowanie:
przywitaj się ładnie w założonym przez siebie wątku w powitalni.
XJRa ma zabezpieczenie, które powoduje, że gdy motocykl się przewróci, powinien zgasnąć (odcięcie zapłonu). Ja bym tutaj szukał.
obczaj jeszcze bezpieczniki.
Ostrego Niuńkę odpaliliśmy z Pawełkiem na popych po kraksie w Holandii, bo też nie chciała zagadać.
XJRa ma zabezpieczenie, które powoduje, że gdy motocykl się przewróci, powinien zgasnąć (odcięcie zapłonu). Ja bym tutaj szukał.
obczaj jeszcze bezpieczniki.
Ostrego Niuńkę odpaliliśmy z Pawełkiem na popych po kraksie w Holandii, bo też nie chciała zagadać.
"Kto drogi prostuje ten w lesie nocuje..."
A więc tak:
zabezpieczenie które odcina zapłon kiedy motocykl sie przewróci nazywa sie TILT SENSOR! W mojej wersji nie ma tego. W XJR-kach zaczeto to montowac dopiero w wersjach od 2004 roku.
Alarmu motocykl nie posiada
Bezpieczniki wszsytkie sprawdzone
Silnik kręci, podaje paliwo (jak zbyt dlugo pokrece to zalewa swiece paliwem), wylaczniki od stopki i awaryjny dzialaja.
lewy dekiel nie tkniety (crash pad'y) zrobily dobra robote
przekazniki sprawdzone wg instukcji. wszystkie maja parametry zgodne z instrukcja serwisowa (sciagnieta ze strony producenta yamahy) co prawada w jezyku ang ale mnie to akurat nie przeszkadza.
wszsytkie styki, kabelki, zlacza itp sprawdzone - dzialaja.
qrwa - nie mam pojecia co jest!
zabezpieczenie które odcina zapłon kiedy motocykl sie przewróci nazywa sie TILT SENSOR! W mojej wersji nie ma tego. W XJR-kach zaczeto to montowac dopiero w wersjach od 2004 roku.
Alarmu motocykl nie posiada
Bezpieczniki wszsytkie sprawdzone
Silnik kręci, podaje paliwo (jak zbyt dlugo pokrece to zalewa swiece paliwem), wylaczniki od stopki i awaryjny dzialaja.
lewy dekiel nie tkniety (crash pad'y) zrobily dobra robote
przekazniki sprawdzone wg instukcji. wszystkie maja parametry zgodne z instrukcja serwisowa (sciagnieta ze strony producenta yamahy) co prawada w jezyku ang ale mnie to akurat nie przeszkadza.
wszsytkie styki, kabelki, zlacza itp sprawdzone - dzialaja.
qrwa - nie mam pojecia co jest!
Swiece sa nowe. maja moze ze 3 (trzy) km (tyle ujechałem z domu do miejsca gdzie mialem wypadek)
Swiece wykrecone. Na zadnej nie ma iskry. cewki sprawdzalem. do cewek dochodzi po 2 kable, na jednym ( w obu przypadkach jest po 13,1 V) na drugim nie ma nic, ale to normalne bo tym drugim idzie impuls a tego nie mam jak sprawdzic
Swiece wykrecone. Na zadnej nie ma iskry. cewki sprawdzalem. do cewek dochodzi po 2 kable, na jednym ( w obu przypadkach jest po 13,1 V) na drugim nie ma nic, ale to normalne bo tym drugim idzie impuls a tego nie mam jak sprawdzic

- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
plamersky pisze:zabezpieczenie które odcina zapłon kiedy motocykl sie przewróci nazywa sie TILT SENSOR! W mojej wersji nie ma tego. W XJR-kach zaczeto to montowac dopiero w wersjach od 2004 roku.
Sądzę że wątpię. To nie jest aż tak nowy wynalazek. Może nazywa się inaczej?
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
- Holender
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
- Województwo: K-małopolskie
Potwierdzam przedpiszcę. Moja lokomotywka (RP10) po obaleniu płota i zaliczeniu gleby na prawo, dalej wykazywała chęci do kręcenia tylnym kółkiem. Nie wiem jakim sposobem, ale udało mi się podnieść, przejść parę kroków i wyłączyć zapłon zanim znieruchomiałem na dobre. Znaczy się albo dingsa ni ma, albo nie zadziałał.
And any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.
A shelter from pigs on the wing.
- Piotr_MC_85
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2009
- Województwo: D-dolnośląskie
Sie popsuła,kilka dni stała i dupa.
Kręci znaczy kręciła zanim aku nie padło,na pych,z kabli nie odpaliła,jakby raz już coś brała ale to 1 na 100 prób sie zdarzyło,bezpieczniki,wyłączniki sprawdzone,niema iskry to pewne kilka razy sprawdzaliśmy.
Aku sie ładuje co teraz sprawdzać i w jakiej kolejności??
pomocy
Kręci znaczy kręciła zanim aku nie padło,na pych,z kabli nie odpaliła,jakby raz już coś brała ale to 1 na 100 prób sie zdarzyło,bezpieczniki,wyłączniki sprawdzone,niema iskry to pewne kilka razy sprawdzaliśmy.
Aku sie ładuje co teraz sprawdzać i w jakiej kolejności??

no nie było
,czyli tak po sprawdzeniu prawie wszystkiego i odpalaniu z drugiego moto bez skutku,aku poszło do ładowania i na drugi dzień bruuum pali,pojechałem i wieczorkiem po zgaszeniu przed garażem kręce jeszcze raz i wszystko zgasło
,dobrze że pod domem,zrobiłem jeszcze jedną rzecz którą pominołem czyli pomiary aku
...na żarówce 21W spadek napięcia 3V,wymiana na Exide zakończyła sprawe oby skutecznie.

Cześć.
Jako że niedawno miałem podobny problem i jako że szukałem rozwiązania na forum, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem, opiszę dla potomnych co było przyczyną zaniku iskry u mnie, być może komuś się przyda ta wiedza.
A więc latając pewnej soboty po kaszubskich winklach wpadłem przednim kołem w dziurę na co ciuchcia zareagowała odcieciem prądu i przymusowym postojem na poboczu zakrętu. Po zorientowanie się że brak jej iskry pozostało mi zadzwonić po szwagra z przyczepką;) i resztę drogi pokonać w puszce.
No i zaczęło się szukanie igły w stogu siana. Po 4 dniach grzebania, prób zamiany modułu, przekaźników, połączeń na krótko, rozpruciu wiązki i spr przejść wszystkich kabli odpowiedzialnych za zapłon został mi ostatni masowy kabelek do sprawdzenia który prowadził z modułu zapłonowego w okolice tylnej lampy. Okazuje się że w xjr z 2003 r schodzą się tam wszystkie kable masowe z motunga i w przypadku braku alarmu są one zmostkowane złączkami. W jednej z tych złączek nie było przejścia-syf naleciał- i stąd brak iskry. Po wypsikaniu kostek wd 40 iskra wróciła. Poskladalem wszystko do kupy i zajarany chcąc przetestować konia odkryłem że dalej gaśnie ale tym razem po skreceniu kiery w prawą stronę. Co się okazało-podczas ruchu kierownicy rozłączała się wtyczka stacyjki mimo że była zatrzaśnięta klipsem. Jak na ironię tam tez nie łączyła masa.Dogiecie pinów i dodatkowe pospinanie rapsami kostek definitywnie rozwiazalo problem. Wiec jesli trafi sie komus nagla utrata iskry w rp 06 i zanim wydacie kupe kasy na naprawy typu "kupie i wymienie" lub mistrza elektryka, koniecznie sprawdźcie kostki w lampie oraz zadupku szczególnie masowe-czarne kable. Mnie kosztowało to kolejny modul zapłonowy kupę siwych wlosow i bluzgów łącznie z chęcia spalenia krowy na końcu;)
Jako że niedawno miałem podobny problem i jako że szukałem rozwiązania na forum, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem, opiszę dla potomnych co było przyczyną zaniku iskry u mnie, być może komuś się przyda ta wiedza.
A więc latając pewnej soboty po kaszubskich winklach wpadłem przednim kołem w dziurę na co ciuchcia zareagowała odcieciem prądu i przymusowym postojem na poboczu zakrętu. Po zorientowanie się że brak jej iskry pozostało mi zadzwonić po szwagra z przyczepką;) i resztę drogi pokonać w puszce.
No i zaczęło się szukanie igły w stogu siana. Po 4 dniach grzebania, prób zamiany modułu, przekaźników, połączeń na krótko, rozpruciu wiązki i spr przejść wszystkich kabli odpowiedzialnych za zapłon został mi ostatni masowy kabelek do sprawdzenia który prowadził z modułu zapłonowego w okolice tylnej lampy. Okazuje się że w xjr z 2003 r schodzą się tam wszystkie kable masowe z motunga i w przypadku braku alarmu są one zmostkowane złączkami. W jednej z tych złączek nie było przejścia-syf naleciał- i stąd brak iskry. Po wypsikaniu kostek wd 40 iskra wróciła. Poskladalem wszystko do kupy i zajarany chcąc przetestować konia odkryłem że dalej gaśnie ale tym razem po skreceniu kiery w prawą stronę. Co się okazało-podczas ruchu kierownicy rozłączała się wtyczka stacyjki mimo że była zatrzaśnięta klipsem. Jak na ironię tam tez nie łączyła masa.Dogiecie pinów i dodatkowe pospinanie rapsami kostek definitywnie rozwiazalo problem. Wiec jesli trafi sie komus nagla utrata iskry w rp 06 i zanim wydacie kupe kasy na naprawy typu "kupie i wymienie" lub mistrza elektryka, koniecznie sprawdźcie kostki w lampie oraz zadupku szczególnie masowe-czarne kable. Mnie kosztowało to kolejny modul zapłonowy kupę siwych wlosow i bluzgów łącznie z chęcia spalenia krowy na końcu;)
- Markus
- Model i rocznik moto.: Xjr 1999 była :(
- Województwo: S-śląskie
OK zapamiętam. Generalnie preferuję lutowanie kabli lub porządne fabryczne wtyki.
W moim już 2 razy poprawiałem elektryke.
Był Etz-250, VS-800, VL1500 i ciągle się ucze śmigać.
Markus pisze:OK zapamiętam. Generalnie preferuję lutowanie kabli lub porządne fabryczne wtyki.
Ja też chcę to poza sezonem jeszcze raz przejrzeć i ew przemieniać kostki na nowe.
- Martinez
- Model i rocznik moto.: XJR1300 1999
- Województwo: N-warmińsko-mazurskie
Misiu - jesteś WIELKI !
Takie porady są bezcenne.
Takie porady są bezcenne.
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Znajdzcie i poczytajcie mój temat, jak to Mi ginęła iskra. Działo się to głównie jak było wilgotno na dworze. Co Ja się nawkur...łem to moje.