Whisky i motor
Whisky i motor
Jako żem żółtodziób na forum, więc przeglądając jakże ważny dział "Alko", jestem nad wyraz zaskoczony, iż nie mamy gdzie pisać o alkoholu, który swoim wysublimowaniem bardzo przypomina mi XJR. Czyli whisky, ale w szkockim czystym wydaniu single malt. Podobieństwa do XJRy są uderzające: mocna ale wyjątkowo przyjemna. I nie szarpie jak zwykły ścigacz czyli wóda.
Jak pisałem w wątku powitalnym motor kupiłem do dalekiej turystyki. Moje plany to wycieczka do Szwecji do destylarni whisky Box (obecnie bodajże High Coast) oraz Szkocji (tam jest co zwiedzać). Szwecja to wyprawa na tydzień czasu, więc spokojnie do realizacji. Ze Szkocją jest gorzej, gdyż jeden tydzień zejdzie na samą podróż tam i z powrotem. No i co najmniej tydzień na samo zwiedzanie destylarni na Islay czy Speyside.
Ale wracając do szkockiego single malta, to mamy obecnie około 110 destylarni. Przy czym ilość ta systematycznie rośnie o nawet kilka sztuk rocznie ze względu na renesans whisky. Pomijam tu całą masę destylarni z Irlandii, USA, Kanady, Australii, Nowej Zelandii, Tajwanu czy Indii.
Mój plan na życie jest taki, aby raz na miesiąc (obecnie ze względu na motor ciut rzadziej) spróbować jakiegoś nowego malta. Obecnie doszedłem do 17 różnych destylarni, które mogą się różnić zdecydowanie smakiem czy zapachem. Na pewno niesamowite wrażenie robi Taliskier - zapach palonej gumy w czystej postaci. Lub Laphroig - tu mamy czysty szpitalny lizol. Ale też mamy całą masę butelek z zapachem wiśniówki babuni czyli Aberlour lub Glenfarclass.
Hmmm... temat rzeka. Jak tam u was z tymi popitkami?
Jak pisałem w wątku powitalnym motor kupiłem do dalekiej turystyki. Moje plany to wycieczka do Szwecji do destylarni whisky Box (obecnie bodajże High Coast) oraz Szkocji (tam jest co zwiedzać). Szwecja to wyprawa na tydzień czasu, więc spokojnie do realizacji. Ze Szkocją jest gorzej, gdyż jeden tydzień zejdzie na samą podróż tam i z powrotem. No i co najmniej tydzień na samo zwiedzanie destylarni na Islay czy Speyside.
Ale wracając do szkockiego single malta, to mamy obecnie około 110 destylarni. Przy czym ilość ta systematycznie rośnie o nawet kilka sztuk rocznie ze względu na renesans whisky. Pomijam tu całą masę destylarni z Irlandii, USA, Kanady, Australii, Nowej Zelandii, Tajwanu czy Indii.
Mój plan na życie jest taki, aby raz na miesiąc (obecnie ze względu na motor ciut rzadziej) spróbować jakiegoś nowego malta. Obecnie doszedłem do 17 różnych destylarni, które mogą się różnić zdecydowanie smakiem czy zapachem. Na pewno niesamowite wrażenie robi Taliskier - zapach palonej gumy w czystej postaci. Lub Laphroig - tu mamy czysty szpitalny lizol. Ale też mamy całą masę butelek z zapachem wiśniówki babuni czyli Aberlour lub Glenfarclass.
Hmmm... temat rzeka. Jak tam u was z tymi popitkami?
- JAREK
- Administrator
- Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
- Województwo: E-łódzkie
- Kontaktowanie:
Re: Whisky i motor
Ooo, widzę, że gdybyś kiedyś, może w ramach Eurofestu, spotkał się z Holendrem Robem, to mielibyście o czym pogadać. Z tego co wiem jest smakoszem i kolekcjonerem wszelakich whisky.
Ja ostatnio zasmakowałem w bimberku własnej robótki, do którego dodaję goździki (jedna flaszeczka) i cynamon (druga flaszeczka).
Nie znam się i średnio przepadam za whisky choć ostatnio piłem jakąś i była bardzo delikatna i smaczna.
Ja ostatnio zasmakowałem w bimberku własnej robótki, do którego dodaję goździki (jedna flaszeczka) i cynamon (druga flaszeczka).
Nie znam się i średnio przepadam za whisky choć ostatnio piłem jakąś i była bardzo delikatna i smaczna.
- piontek
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: B-podlaskie
- Kontaktowanie:
chom pisze:Hmmm... temat rzeka. Jak tam u was z tymi popitkami?
A ja - jeśli Pan pozwoli - z przyjemnością.
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487
- mariuszdg
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '07, SPEED TRIPLE R94
- Województwo: S-śląskie
- Kontaktowanie:
Ja w sumie popijam to co Zela przywiezie ze sobą. Bukiet bywa zaskakujący ale po kilku latach idzie przywyknąć.
"Kto drogi prostuje ten w lesie nocuje..."
- donCezarre
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2004
- Województwo: W-mazowieckie
- Kontaktowanie:
Re: RE: Re: Whisky i motor
Brzdękpiontek pisze:chom pisze:Hmmm... temat rzeka. Jak tam u was z tymi popitkami?
Wysłane z mojego J9210 przy użyciu Tapatalka
Prawdziwy mistrz wygrywa zawsze.......
- piontek
- Kontaktowanie:
Re: RE: Re: Whisky i motor
donCezarre pisze:Brzdękpiontek pisze:chom pisze:Hmmm... temat rzeka. Jak tam u was z tymi popitkami?
Wysłane z mojego J9210 przy użyciu Tapatalka
Żeś się Pan obudził i smaka mi w poniedziałkowy poranek w robocie robisz.
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
- donCezarre
- Województwo: W-mazowieckie
- Kontaktowanie:
-
- Model i rocznik moto.: XJR1300 2005
- Województwo: E-łódzkie
Irlandzki Bushmills single malt 21 jest niezły
piłam raz ale smak niezapomniany

- Mir
- Województwo: D-dolnośląskie
A ja jak zwykle zwolennik drinków. Mój ulubiony - szklanka z wódką.
Nigdy nie wiesz, jak silny jesteś, dopóki bycie silnym nie stanie się jedynym wyjściem, jakie masz.
- piontek
- Kontaktowanie:
Nie pamiętam
- Unfamiliar
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2007
- Województwo: S-śląskie
Tak.