Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem jak i posiadaczem Yamaszki.
Niestety mam problem z moim egzemplarzem a mianowicie jak silnik osiągnie temperaturę roboczą wszystko ładnie śmiga no może troszkę nie trzyma wolnych obrotów wyłączamy maszynę i po mniej więcej 15 minutach jest problem z odpalenie. Ciężko go załączyć a jak już załapie to nie trzyma w ogóle obrotów i gaśnie. Trzeba z nim parę minut powalczyć i znowu jest wszystko ok do czasu kiedy znowu zrobimy przerwę 10-15 minutowa. Dodam, że zlokalizowałem nieszczelność w okolicach króćców ssących ale czy to może być powodem tej usterki to nie wiem. Może ktoś doradzić od czego zacząć ? Podobno poprzedni właściciel kasował luz na zaworach jak i synchronizował gaźniki. Moto to XJR 1300 SP z 1999r.
Gaśnie jak jest ciepły
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
Re: Gaśnie jak jest ciepły
Jak skasował luz to masz odpowiedż.
Dekiel od klawiatury zdjąć i pomierzyć luzy zaworowe
Dekiel od klawiatury zdjąć i pomierzyć luzy zaworowe
-
Quink
- Model i rocznik moto.: XJR1300SP 1999
- Województwo: S-śląskie
Źle się wyraziłem, chodziło mi o to, że zawory ustawione.
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
Poprzedni właściciel coś zrobił , ja bym sprawdził .
Przy nagrzanym silniku luzy się zmniejszają lub kasują ,podparty zawór rozszczelniła komorę spalania,silnik pracuje nierówno lub gaśnie.
Mechanik pomyli ssanie z wydechem lub prawą płytkę z lewą i na zimno opierdoli a jak się nagrzeje jest kibel .
Piszę tu z całą odpowiedzialnością o pewnym serwisie autoryzowanym co tak spierdolił robotę a co poniektórzy ich bronili na forum..
Więc jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz.
Najpierw luzy zaworowe potem czyszczenie i synchro gaźników a na koniec nowy filtr powietrza i świece.
Przy nagrzanym silniku luzy się zmniejszają lub kasują ,podparty zawór rozszczelniła komorę spalania,silnik pracuje nierówno lub gaśnie.
Mechanik pomyli ssanie z wydechem lub prawą płytkę z lewą i na zimno opierdoli a jak się nagrzeje jest kibel .
Piszę tu z całą odpowiedzialnością o pewnym serwisie autoryzowanym co tak spierdolił robotę a co poniektórzy ich bronili na forum..
Więc jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz.
Najpierw luzy zaworowe potem czyszczenie i synchro gaźników a na koniec nowy filtr powietrza i świece.
-
Quink
Dzięki za odpowiedź, jak cenowo to powinno wyglądać ? Oczywiście uśredniając. Jestem ze sląska.
-
Quink
Jeszcze tylko przypomnę, że silniczek chodzi dobrze , ma problem po krótkiej przerwie.
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
A akumulator jak wygląda? Nowy/10 letni? TPS dobrze ustawiony? Wolne obroty na ile ustawione? Ssanie nie zacina się, listwa odbija do końca?
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 kwietnia 2024, 16:25 przez Zdzislaw, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Quink
Aku nowy, TPS ustawiony na 5k obrotów. Z tymi obrotami to tak, że hmm tak jakby sam sobie je po czasie zwieksza do około 1400. Ja reguluje w dół a za chwile ida znowu do gory. Ssanie wygląda jakby było sprawne. Odpala zimny na ssaniu bez problemu.
- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
Plus sprawdz świece. Czy są dedykowane. Chodzi o ciepłotę
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
-
dziadek
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2012r
- Województwo: E-łódzkie
@ QUINK, jak u Ciebie skończyło się gaśnięcie rozgrzanego silnika?
Ja mam to samo, ale nie zauważyłem żadnych nieszczelności na króćcach....
Niby jak pytałem mechanika przy regulacji zaworów, to powiedział że dobre, ale to było 10kkm temu.
Ja mam to samo, ale nie zauważyłem żadnych nieszczelności na króćcach....
Niby jak pytałem mechanika przy regulacji zaworów, to powiedział że dobre, ale to było 10kkm temu.