Maciejka pisze:Sezon zimowy więc dobry czas na serwis. Jaki polecacie olej do xjry bo nie widzę żadnej konkretnej odpowiedzi
Do XJRy?
Nie BeeMWu?
Maciejka pisze:Sezon zimowy więc dobry czas na serwis. Jaki polecacie olej do xjry bo nie widzę żadnej konkretnej odpowiedzi
Na czucie to ja złamana szpilkę wykrętakiem wykręcałem i później takie czułem wk...nie, że wszyscy dookoła też je czuli.Wadi pisze:Jaro ja wszystko na czucie dokręcam i nic na szczycie nigdy nie odjebałem
W tym rzecz, że śruba ma dobry gwint i jest twardsza od miski. Ten zwój na śrubie był z miski. Zanim podejmę się wymiany miski spróbuję jeszcze jakoś uszczelnić gwint.korbek pisze:Sporo dedykowanych śrub ma mało gwintu (szczególnie te z magnesem). Do poprzedniej XJR dobrałem dłuższą śrubę, chyba z zawieszenia jakiegoś Mercedesa, dzięki czemu skończył się problem delikatnego wycieku.
JAREK pisze:Jak już będę musiał to zrobić to spróbuje bez odkręcania rur od silnika, może się uda.
A propos siły dokręcania, no jak byk stoi w manualu: 43 Nm.
GhostDog pisze:Nigdy nie używam klucza dynamometrycznego a wszystko robię sam (no chyba, że robi Zdzichu)
A śrubę podczas dokręcania powierzam opiece jakiemuś Bogu, każdą śrubę lub nakrętkę innemu.
Działa już tyle lat.
JAREK pisze:...uszczelniłem kilkoma kłaczkami konopii..
Tomson pisze:GhostDog pisze:Nigdy nie używam klucza dynamometrycznego a wszystko robię sam (no chyba, że robi Zdzichu)
A śrubę podczas dokręcania powierzam opiece jakiemuś Bogu, każdą śrubę lub nakrętkę innemu.
Działa już tyle lat.
Myślę, że jak Zdzichu dokręca to trzeba pomnożyć razy 3 a może i 4.
Wróć do „Układ napędowy szeroko pojęty - silnik, sprzęgło, skrzynia.”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości