regulacja mieszanki
- ivo
- Model i rocznik moto.: GSX 1400
- Województwo: D-dolnośląskie
regulacja mieszanki
witam mam pytanie ile odkręcić dyszę wolnych obrotów w xjr1300sp 99" Wg serwisówki to 1,5 obrotu chyba że żle odczytałem z góry dzięki
- piontek
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: B-podlaskie
- Kontaktowanie:
Jest takie urządzenie jak wakuometr. Ono służy do synchronizacji gaźników - jeśli chcesz by wszystkie gary chodziły równo. Nastaw pt. 3 i 1/3 w lewo raczej nie mają sensu.
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487
- Jabol
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 1999
- Województwo: T-świętokrzyskie
- Kontaktowanie:
Jak dodrze pamiętam to jest tak jak piszesz, fabrycznie 1,5 obrotu. Nie mam serwisówki przed oczami, mogę Ci potwierdzić dopiero około piątku. Generalnie jeśli nic nie było grzebane to powinieneś mieć wszystko ok. Sprawdź jakie zabarwienie mają świece, powinny mieć kolor jasnej kawy.
A wakuometry służą tak jak golega wyżej napisał do synchronizacji gaźników, czy ustawienia względem siebie przepustnic.
A wakuometry służą tak jak golega wyżej napisał do synchronizacji gaźników, czy ustawienia względem siebie przepustnic.
- Koniu
- Województwo: N-warmińsko-mazurskie
- Kontaktowanie:
Z tego co ja wiem powinieneś mieć takie czarne pokrętło wolnych obrotów dokładnie pomiędzy gaźnikami od spodu, trochę trudno dostępne ale nie korzysta się z niego codziennie więc nieważne. Ile powinna mieć na wolnych obrotach poczytaj w serwisówce która możesz ściągnąć a znajduje się po lewej na głównej stronie. Powodzenia.
A Kunia znasz ? 
Mój tel. 692 486 517

Mój tel. 692 486 517
- piontek
- Województwo: B-podlaskie
- Kontaktowanie:
No to się nie zrozumieliśmy (chyba jeszcze miałem oczy zamknięte jak to czytałemivo pisze:Mi chodzi o skład mieszanki powietrzno-paliwowej biegu jałowego.

Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
Po pierwsze wakuometry służą do synchronizacji podciśnień w gaźnikach, aby wszystkie przepustnice z membranami podnosiły się identycznie w tym samym czasie. Do ustawiania składu mieszanki służy natomiast śrubka (pilot) usytuowana z przodu gaźników i jest ona widoczna od góry. Producent podaje ilość obrotów, o jaką powinny być wykręcone piloty, aby silnik bez problemu odpalał i pracował na wolnych obrotach, ale wcale to nie znaczy, że kiedy precyzyjnie ustawimy skład mieszanki, to wszystkie te śrubki będą wykręcone na każdym gaźniku o identycznie. Gaźniki mają to do siebie (jak zresztą wszystkie części maszyn), że z biegiem lat zużywają się, ich elementy wycierają się itd. Po dłuższym użytkowaniu precyzyjne ustawienie składu mieszanki jest dosyć trudne, ale może nam w tym pomóc urządzonko zwane Colortune. Colortune jest to szklana świeca, którą wkręcamy podczas operacji zamiast normalnej świecy, odpalamy silnik i obserwujemy płomień spalania w komorze silnika. Kręcąc pilotem ustawiamy skład mieszanki tak, aby kolor płomienia był odpowiedniego koloru. Na temat Colortune możecie sobie poczytać w jednym z wpisów na mojej stronce.
Oczywiście wykręcenie śrubek od składu mieszanki o identyczną ilość obrotów podaną przez producenta nie jest absolutnie błędem, jednak należy pamiętać, że wartość ta zmieni się kiedy założymy na przykład filtr K&N, lub sportowe tłumiki.
Oczywiście wykręcenie śrubek od składu mieszanki o identyczną ilość obrotów podaną przez producenta nie jest absolutnie błędem, jednak należy pamiętać, że wartość ta zmieni się kiedy założymy na przykład filtr K&N, lub sportowe tłumiki.
- ivo
- Model i rocznik moto.: GSX 1400
- Województwo: D-dolnośląskie
Po odkręceniu na 1,5 obrotu wszystkich śrub regulacyjnych silnik pracuje dobrze tylko mocno rozgrzany.Gdy jest ciepły [po dłuższym postoju] trzeba zaciągnąć ssanie by normalnie odpalił.Wczoraj odkręciłem śruby o 2 obroty,po odpaleniu śmierdzi trochę paliwem,ale pali bez ssania i spokojniej pracuje.Sprawdzę jeszcze świece,jeśli będą czarne odkręce o 1,75 obrotu.Może się w końcu uda trafić 

J....ć stare baby 

Bardzo mi przykro, ale niestety dopóki na stałe mieszkam w Londynie to urlopy w Polsce wolę raczej spędzać w domu. I tak zawsze mam zaklepane do roboty 2-3 motocykle znajomych. Tym razem podobnie, bo już 26-go w Lublinie będę robić przegląd i regulację FJ-ki kolegi z forum www.fj-fjr.com. Następnego dnia jadę do Białej Podlaskiej reanimować i wyregulować FJ-ę chłopakowi, któremu obiecałem to już ponad rok temu. Natomiast w niedzielę 29-go u mojego forumowego przyjaciela w Nowym Sączu będzie mały zlocik FJ-ciarzy, gdzie kolejne 3-4 motocykle pójdą w moje ręce. Tak wygląda mój urlop za każdym razem i tylko zastanawiam się, kiedy w końcu zrobię coś w mojej FJ-cie, którą mam w Polsce, bo odkąd ją kupiłem to tylko przyjechałem nią do kraju, wyczyściłem, zmieniłem zestaw napędowy, dołozyłem kilka przydatnych rzeczy, zrobiłem gaźniki i śmigam.
Re: regulacja mieszanki
Witam, mam pytanie bo są różne gaźniki i śruby składu mieszanki podają: paliwo, powietrze lub jedo i drugie. Jak wyglada sprawa śruby mieszanki w xjr?
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
Śruby z iglicą regulują zawsze paliwo i tak jest we wszystkich gaźnikach inne jest tylko ich umiejscowienie i natawy
https://youtu.be/wyspAHrMbb8
https://youtu.be/wyspAHrMbb8
no właśnie nie koniecznie, jezeli śruba mieszanki jest umiejscowiona w gazniku od strony airboxa to regulujesz powietrze i kręci się odwrotnie zeby wzbogacic mieszanke niz w gazniku ze srubą paliwową
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
W krowie daje paliwo.
- Wulu
- Model i rocznik moto.: Xjr 1300 2001 rp06
- Województwo: K-małopolskie
Ja bym z Panem Farbą nie polemizował.
- farba
- Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
- Województwo: W-mazowieckie
A no nie , gaźnik rozpyla paliwo podciśnieniowy , (siorbie paliwo przez słomkę )
-
- Model i rocznik moto.: RP02
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Nigdy nie kłócę się z Panem Farbą, nie na sensu