reakcja na gaz
reakcja na gaz
Witam ponownie
Tak coś mnie naszło i nie daje spokoju
Opiszę sytuację: Jak co dzień wstaję rano, idę do ukochanej krówki i odpalam. Gdy nieco się zagrzeje (sprawdzam temperaturę ręką na żeberkach) XJR pięknie reaguje na gaz, bez opóźnień, bez szarpnięć, no cud miód malina, można poszpanować na skrzyżowaniach. Chodzi mi o szybkie dodawanie i odpuszczanie gazu, tak do 3k.
Po kilku przejechanych kilometrach dojeżdżam do pracy i na postoju próbuję tego samego i kupa. Pojawiają się opóźnienia, dziury w gazie, szarpnięcia.
Czy tak ma, czy jechać gdzieś z tym do regulacji?
Tak coś mnie naszło i nie daje spokoju
Opiszę sytuację: Jak co dzień wstaję rano, idę do ukochanej krówki i odpalam. Gdy nieco się zagrzeje (sprawdzam temperaturę ręką na żeberkach) XJR pięknie reaguje na gaz, bez opóźnień, bez szarpnięć, no cud miód malina, można poszpanować na skrzyżowaniach. Chodzi mi o szybkie dodawanie i odpuszczanie gazu, tak do 3k.
Po kilku przejechanych kilometrach dojeżdżam do pracy i na postoju próbuję tego samego i kupa. Pojawiają się opóźnienia, dziury w gazie, szarpnięcia.
Czy tak ma, czy jechać gdzieś z tym do regulacji?
- hubertm
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP19
- Województwo: W-mazowieckie
- Kontaktowanie:
jak widzę masz rocznik na wtrysku '09. Tak nie powinno się dziać. Moja zapala, rozgrzewa sie i nie ma żadnych dziur przed i po jeździe. Przyczyn może być dużo ale podałeś mało informacji. Kiedy robiłeś ostatni przegląd, ile masz przebiegu, kiedy wymeniałeś świece, filtry itp. Może potrzebujesz już jakiś regu;acji. To wszystko ma wpływ na to, ze może Ci się "czkać".
hubertm
rocznik 09, kupiony pod koniec maja 2010 z przebiegiem 0
Teraz ma najechane 1700km, nic nie regulowałem, jedynie przy 1000km był olej zmieniony. Wydaje mi się, że taka kultura pracy była od początku.
Tak jak napisałem - tuż po odpaleniu i zagrzaniu reakcja jest prawidłowa, motocykl też dość dobrze hamuje silnikiem.
Po całkowitym rozgrzaniu i przejechaniu kilku kilometrów przy szybkim odkręceniu manetki na postoju i luzie wygląda to tak jakby nie otrzymywał właściwej ilości paliwa - na obroty wchodzi z delikatnym opóźnieniem i jakby "dziurą" w obrotach. Nie potrafię tego dokładnie opisać, to trzeba usłyszeć.
Być może uda mi się to nagrać i puścić na YT. Ale to w przyszłym tygodniu.
Podjedź do Pawła? hmm, jakoś nie kojarzę, jakieś namiary?
Teraz ma najechane 1700km, nic nie regulowałem, jedynie przy 1000km był olej zmieniony. Wydaje mi się, że taka kultura pracy była od początku.
Tak jak napisałem - tuż po odpaleniu i zagrzaniu reakcja jest prawidłowa, motocykl też dość dobrze hamuje silnikiem.
Po całkowitym rozgrzaniu i przejechaniu kilku kilometrów przy szybkim odkręceniu manetki na postoju i luzie wygląda to tak jakby nie otrzymywał właściwej ilości paliwa - na obroty wchodzi z delikatnym opóźnieniem i jakby "dziurą" w obrotach. Nie potrafię tego dokładnie opisać, to trzeba usłyszeć.
Być może uda mi się to nagrać i puścić na YT. Ale to w przyszłym tygodniu.
Podjedź do Pawła? hmm, jakoś nie kojarzę, jakieś namiary?
- hubertm
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP19
- Województwo: W-mazowieckie
- Kontaktowanie:
i właśnie o to mi chodzi Kolego. W momencie całkowitego rozgrzanaia, tzn., gdy ssanie już odpuści pojawia się tzw. bujanie obrotów przez około kolejne 5 minut używania motocykla a potem wszystko wraca do normy ponieważ moto jest już całkowicie nagrzane
Jeżeli to masz na myśli to zapierd.....laj dalej i się nie bój

Jeżeli to masz na myśli to zapierd.....laj dalej i się nie bój

hubertm
Ale krówka mi zapier**** jak trzeba. Chodzi mi tylko o dziwną i jak dla mnie niejasną reakcję na gaz podczas postoju. To bujanie po wyłączeniu ssania też zauważam. Z tym że mam je na pierwszych światłach na których stoję. Wtedy też falowanie się uspokaja, potem jest OK. No i chyba od tego czasu zaczyna się właśnie ta niechęć do łądnej reakcji na gazowanie podczas postoju.
jutro sprawdzę sobie kiedy dokładnie to się dzieje.
jutro sprawdzę sobie kiedy dokładnie to się dzieje.
- Piotr_MC_85
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2009
- Województwo: D-dolnośląskie