Jaki kask
Moderator: balth
- balth
- Model i rocznik moto.: K1300R15
- Województwo: W-mazowieckie
oster pisze:[..]
Kiedys jezdziłem w Nolanie N100 a takze w Schubercie C2.Z tych trzech obecny wydaje mi sie najlepszy.Czuje ze mimo woli wychodzę na orginała
niekoniecznie, oster. ja mierzyłem c2, który niby taki super hiper i może tak jest w istocie ale anatomicznie mi nie pasował. wybrałem multiteca, który kaskiem dobrym jest aczkolwiek miałem do niego zastrzeżenia. do c3 zresztą też mam

bye
balth
balth
Balth, również i ja zrezygnowałem z C2 z dwóch przyczyn, leżał na łbie jak kask Jurija Gagarina i to odpinanie szczęki mnie wkurzało. Padło na Multiteca z uwagi na cenę za jaką go ponad rok temu wyrwałem. Kusiłem się na C3, ale cena wtedy powalała z nóg - ponad 2500 zł a za Multiteca dałem 1400
Ale ten kask UVEX to faktycznie cena bardzo niska jest a może się okazać, ze to dobry kask jak za tę cenę. Powiem tak, ja bym brał w ciemno

Ale ten kask UVEX to faktycznie cena bardzo niska jest a może się okazać, ze to dobry kask jak za tę cenę. Powiem tak, ja bym brał w ciemno

- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
Solar pisze:pipowatym rozwiazaniem jest blenda od zewnatrz
no właśnie tak sie nad tym rozwiazaniem zastanawiałem !
Solar pisze:po jej zdjeciu troche gwizdze wiatr
tzn że jak jest opuszczona to jest w miarę cicho ?
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
Tzn ze jak jest zamontowana(bo kiedys ja zdjolem,i wtwdy odkryte bylo jej mocowanie i wiatr o nie gwizdal)to jest w miare cicho,pomimo ze jest na zewnatrz nie ma problemu z jej opadaniem czy podnoszenie w czaie jazdy.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 października 2010, 22:31 przez Solar, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mario12
- Model i rocznik moto.: XJR1200 1998
- Województwo: O-opolskie
Ano z Uvexem mam taki problem że zamówiłem no i jak wszystkich firm zawsze pasuje mi rozmiar M tak tutaj okazał się za mały... no i leży sobie u mnie w pokoju i czeka na chętnego...nawet nie zdążyłem się na forum ogłosić że mam go na sprzedaż...
Dlatego jak coś to dla forumowych za cenę zakupu 400 zł, dla nieznajomych 600 zł.
Dlatego jak coś to dla forumowych za cenę zakupu 400 zł, dla nieznajomych 600 zł.
XJR 1200SP '98r. Christian Sarron edition
GS 500 '98r.
Motocykl jest jak wódka - poniżej pół litra nie opłaca się kupować
GS 500 '98r.
- Mario12
Nie wiem jaki mam obwód ani jaki ma kask podany bo brałem to kompletnie w ciemno...była okazja to zaryzykowałem...jak będę w domu to sprawdzę... a Kask nie wchodzi mi cały na głowę, broda wystaje...jakiś taki wąski jest w górnej części..
GS 500 '98r.
GS 500 '98r.
Mario, nie załapałem wsześniej tematu i widzę, że nikt nie zauważył, że uvex jako jedna z niewielu firm dostosowuje w rozmiarówce nie tylko wypełnienie, ale i skorupę. Stąd zapewne problem z wciśnięciem go na głowę. Jeżeli nie kupiłeś jeszcze nic zamiennie, a widzę, że szukasz w niskiej cenie, to pomyśl faktycznie o cabergu. Warunek, z nowej linii na rok 2010. Ja używam caberga rhino od dwóch lat i poziom szumów w nim jest wysoki. Caberg zmienił obecnie sposób mocowania szyby i powinno być lepiej, bo opływ powietrza jest dużo lepszy. Zresztą Nolan też pozmieniał trochę konstrukcję kasków i nie ma już problemu z blendami na zewnątrz. Moja opcja kaskowa? jeden szczękowy do jazdy lokalnej, drugi integral na trasę /mój wybór nolan n85/. I jedna uwaga do szczeny. Jak masz zamiar gnać szybko, to zapomnij o szczęce. Brak wypełnień policzkowych pozwala na przesunięcie kasku do tyłu. W naszych moto to istotna sprawa.
- balth
- Model i rocznik moto.: K1300R15
XRzysJek pisze:Hejka. Ja się kulam w Multitecu. Is orajt, jeno głośny -na trasie cza stopery wcibiać lub słuchawki dokanałowe. No i sporawy.
Balth - jakie porównanie w głośności i wygodzie co do C3?
hmm, jest inaczej. dla mnie anatomicznie wygodniej. imho jest ciszej ale to dalej nie jest to co ja nazywam cicho

imho c3 jest wygodniejszy, lepiej widać, łatwiej wkładać w niego różne graty. nie żałuję zamiany.
bye
balth
balth
- Mario12
Co do mojego wyboru to rozszerzyłem sobie zakres cenowy i jestem w stanie wydać te 1500 1800 zł, sam już nie wiem czy chce szczękę czy integrala... Kusi mnie Schuberth i może jakiś Shoei... Nie wiem... tak na Maj mam zaplanowany zakup kasku więc jest jeszcze czas, no i muszę sprzedać tego Uvexa 

GS 500 '98r.
GS 500 '98r.
- Piotr_MC_85
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2009
- Województwo: D-dolnośląskie
Ja poszukuje integrala i to jak najcichszego, ponieważ nie uznaję szyby w XJR i z tego co do tej pory wyczytałem najcichszym orzeszkiem jest Schuberth S1 pro, godny uwagi też jest Shuberth R1 i Arai GP-7 oczywiście w cenie przystępniejszej (1500). Moim zdaniem warto zainwestować w cichy kask, jak zacznie padać słuch to już za późno będzie na ratunek, no chyba że aparat słuchowy 

- Piotr_MC_85
- piontek
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: B-podlaskie
- Kontaktowanie:
Jakby co, to mi w kasku nie chodzi o zupełną ciszę (wtedy stopery załatwiają sprawę) ale o to by kask sam w sobie produkował jak najmniej hałasu.balth pisze:może łatwiej zainwestować w stopery
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487
- hubertm
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP19
- Kontaktowanie:
XRzysJek, kurtka Buse Ancona - drugi sezon i bez przemoczeń, kilkanaście razy w porzadnym deszczu i to bez używania "Kondoma".
Spodnie firmy Grid również drugi sezon. Jestem zadowolony. Buty Probiker Traveler II - i to był bardzo udany zakup, bo zapłaciłem za nie coś ok. 290 pln i 3 sezonbez przemoknięć. Faktem jest jednak, że po 3 sezonach są już mocno "styrane"
Spodnie firmy Grid również drugi sezon. Jestem zadowolony. Buty Probiker Traveler II - i to był bardzo udany zakup, bo zapłaciłem za nie coś ok. 290 pln i 3 sezonbez przemoknięć. Faktem jest jednak, że po 3 sezonach są już mocno "styrane"
hubertm

http://www.ize.hu/click.php?id=16995&ur ... nIvhlKT7SY
Na poleczke nad biurkiem zamiast na glowe

- Piotr_MC_85
Słyszałem o obrabiarkach CNC, to co potrafią to mistrzostwo świata i to wszystko z litego kawałka metalu
Co do ciuchów to mam z modeki, kurtkę Challenger, a spodnie Melville, raz jechałem 3-4 godziny w porządnej ulewie i jeszcze parę godzin chodziłem w nich po deszczowym zlocie. Nie było mowy o żadnym przemakaniu i podczas jazdy plecak też miała sucho choć bez typowo motocyklowych ciuchów
I do tego ten komfort, zero jakich kolwiek mini przeciągów pod ubraniem (efekt jazdy puszką) takie jest moje osobiste odczucie.

Co do ciuchów to mam z modeki, kurtkę Challenger, a spodnie Melville, raz jechałem 3-4 godziny w porządnej ulewie i jeszcze parę godzin chodziłem w nich po deszczowym zlocie. Nie było mowy o żadnym przemakaniu i podczas jazdy plecak też miała sucho choć bez typowo motocyklowych ciuchów

- troll
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2004
- Województwo: S-śląskie
Kończyłem technikum na obrabiarkach CNC. Były oczywiście mniejsze i bardziej prymitywne niż taki sprzęt. Ale robota przy takich maszynach to była spora przyjemność.
Pisaliśmy programy do tworzenia różnych rzeczy, a potem klocek metalu i heja.
Piękne figury szachowe wychodziły.
to tak sentymentalnie do filmiku seby
Pisaliśmy programy do tworzenia różnych rzeczy, a potem klocek metalu i heja.
Piękne figury szachowe wychodziły.

to tak sentymentalnie do filmiku seby

Pozdrawiam - Troll
- mariuszdg
- Model i rocznik moto.: XJR1300 '07, SPEED TRIPLE R94
- Województwo: S-śląskie
- Kontaktowanie:
Trollu kiedyś będziesz mógł sobie wydrukować taki kask. Dla zainteresowanych: http://www.e-prototypy.pl/?gclid=CJSPpZ ... 3wodNj9oog
"Kto drogi prostuje ten w lesie nocuje..."
Co do kasków to areodynamika jest najważniejsza. Jeżdżąc wcześniej w Cabregu, Nolanie i w czymś tam jeszcze a teraz w Multitecu różnica jest pierońska. W cabergu łbem mi telepotało już powyżej 130 km/h i musiałem nieźle mięśnie karku spinać aby to pieroństwo utrzymać na łbie. W Multitecu tego nie mam. Powietrze jakoś rozprasza się łagodniej i spokojnie mogę obrócić łeb czy to w prawo czy to w lewo nie bojąc się że mi łba nie urwie / jeżdżę bez szybki /. Testowałem Shuberta C3 kolegi i jest trochę lepiej niż w Multitecu. Na pewno jest ciszej i przyjemniej. Choć moim zdaniem jest trochę gorszy kąt widzenia. Co do nawiewów to C3 ma rozwiązanie lepsze od Multiteca choć i w Multitecu zapomniałem co to pocenie łba jest 

- andzik
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 1997/2001
Czy moze ktoś z kolegow mial przyjemnosc lub nieprzyjemnosc ocenic organoleptycznie takie cuś:
http://www.louis.de/_30015bcd530aed518a ... _gr=204682
lub
http://www.louis.de/_30015bcd530aed518a ... _gr=215222
bo ceny sa kuszace i po swietach jestem umowiony w dresden na przymiarke i zakup?!
http://www.louis.de/_30015bcd530aed518a ... _gr=204682
lub
http://www.louis.de/_30015bcd530aed518a ... _gr=215222
bo ceny sa kuszace i po swietach jestem umowiony w dresden na przymiarke i zakup?!