obrotomierz szaleje
obrotomierz szaleje
Hej...
Mam dziwne zjawisko....moto pracuje na luzie i ma jakies 1100 obr... po chwili wskazówka spada do 0 i jedzie 3400-3500 obr. po 2-3 sekundach znów wpada do własciwego poziomu obrotów...do tych 1100 ... żeby było zypełnie jasne...podczas tej wariacji nie dodaję gazu..moto pracuje na 1100...
Czy to jakas zwykła wariacja/awaria obrotomierza...czy sygnalizacja jakiegoś błędu silnikapoprzez takie zachowanie?..tak twierdzi mój znajomy.
Słyszeliscie o cyzmś takim ?
Pozdrawiam
Mam dziwne zjawisko....moto pracuje na luzie i ma jakies 1100 obr... po chwili wskazówka spada do 0 i jedzie 3400-3500 obr. po 2-3 sekundach znów wpada do własciwego poziomu obrotów...do tych 1100 ... żeby było zypełnie jasne...podczas tej wariacji nie dodaję gazu..moto pracuje na 1100...
Czy to jakas zwykła wariacja/awaria obrotomierza...czy sygnalizacja jakiegoś błędu silnikapoprzez takie zachowanie?..tak twierdzi mój znajomy.
Słyszeliscie o cyzmś takim ?
Pozdrawiam
- PawelR
- Kontaktowanie:
masacre pisze:czy sygnalizacja jakiegoś błędu silnikapoprzez takie zachowanie?..tak twierdzi mój znajomy.
Znajomy ma racje!
Zgodnie z instrukcja uzytkownika 3000rpm, to uszkodzony czujnik stopnia otwarcia przepustnicy (taki czarny przy gaznikach), kolega mial to samo w Bandycie i moto czasami bylo nieprzewidywalne...., jezeli 4000rpm, to uszkodzony czujnik predkosci.
Bo trzeba mieć w życiu pasje!
- PawelR
- Kontaktowanie:
PawelR pisze:czy sygnalizacja jakiegoś błędu silnikapoprzez takie zachowanie?..tak twierdzi mój znajomy.
Znajomy ma racje!
Zgodnie z instrukcja uzytkownika 3000rpm, to uszkodzony czujnik stopnia otwarcia przepustnicy (taki czarny przy gaznikach), kolega mial to samo w Bandycie i moto czasami bylo nieprzewidywalne...., jezeli 4000rpm, to uszkodzony czujnik predkosci.
Tak wlasnie napisalem kilka postow wyzej.
Ciesze sie, ze potwierdziles, choc rowniez mogles zaczac od tego czujnika, bo jest bardzo latwo dostepny...
Bo trzeba mieć w życiu pasje!
- ivo
- Model i rocznik moto.: GSX 1400
- Województwo: D-dolnośląskie
Musisz przekręcić kluczyk w stacyjce na ON, włączyć zapłon czerwonym przyciskiem na kierownicy , odłączyć i przyłączyć powtórnie wtyczkę TPS . Obrotomierz wskaże aktualne ustawienie przepustnicy.Za pomocą wkrętaka TORX popuść śruby regulacyjne i ustaw tak aby wskazówka obrotomierza wskazała równo 5000 obr.Zrobione 

No i tak zrobiłem, wskazówka wskazuje lekko ponad 5000 ale jak tylko dotknę czujnik to skacze góra dół raz mniej a raz więcej. Czujnik jest przymocowany prawidłowo tj. dokręcony a pomimo tego jak go lekko puknę lub dotknę to skacze. I co wy na to ?
Dlatego jak odpalę rano to jest ok a jak pojeżdżę lub w trakcie jazdy tropchę się potelepie to skacze wkazówka na obrotomierzu a potem jak jest na jałowym lub wyłączony silnik ale włączony zapłon to pokazuje błąd jak opisany powyżej
Dlatego jak odpalę rano to jest ok a jak pojeżdżę lub w trakcie jazdy tropchę się potelepie to skacze wkazówka na obrotomierzu a potem jak jest na jałowym lub wyłączony silnik ale włączony zapłon to pokazuje błąd jak opisany powyżej
- ivo
- Model i rocznik moto.: GSX 1400
- Województwo: D-dolnośląskie
Gażniki i silnik się rozgrzewają a w wyższej temperaturze opór się zmienia.Jeżeli podczas ustawiania wskazówka obrotomierza lekko ponad 5000 obr. to jest dobrze u mnie też tak jest.Musisz TPS tak ustawić aby wskazówka nie latała i była zbliżona do 5000 obr. a jak nie będzie poprawy trzeba sprawdzić czujnik czy się nie zjebał.POWODZENIA 

J....ć stare baby 

-
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2012r
- Województwo: E-łódzkie
Re: obrotomierz szaleje
TPS to zwykły potencjometr....
Tak jak w starych radiach, jak był brudny potencjometr, radio samo się pogłaszało.
TPS zmienić na nowy (Turmax za 300 zł)
Tak jak w starych radiach, jak był brudny potencjometr, radio samo się pogłaszało.
TPS zmienić na nowy (Turmax za 300 zł)
- Unfamiliar
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2007
- Województwo: S-śląskie
Re: obrotomierz szaleje
No toś dziadek odświerzył kotleta:)