łożyska i uszczelniacze koła przodniego w XJR 1300 SP RP02
Po zdjęciu koła ujrzałem coś takiego jak na fotkach. Przed zdjęciem koła luz był raczej nie wyczuwalny. Co może być przyczyną takiego wyszczerbienia łożyska? Czy to po prostu starość czy pozostałości po jakiejś kraksie a może ktoś przeholował z dokręceniem śruby mocującej koło?
Ma ktoś rozmiarówki uszczelniaczy oraz łożysk do przedniego koła ewentualnie jakieś namiary na sklep? Na obecnym z tego co się doczytałem jest 60/22DU NSK. Może coś by tutaj z SKF-u zamontować?
Ewentualnie na co zwracać uwagę przy szukaniu łożyska.
Ma ktoś rozmiarówki uszczelniaczy oraz łożysk do przedniego koła ewentualnie jakieś namiary na sklep? Na obecnym z tego co się doczytałem jest 60/22DU NSK. Może coś by tutaj z SKF-u zamontować?
Ewentualnie na co zwracać uwagę przy szukaniu łożyska.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie wiem czy dobrze odczytałem oznaczenia z uszczelniaczy w kole, gdyby mógł mi ktoś potwierdzić czy są poprawne:
Od prawej strony motocyklu:
DD 28 44 7 <--- tutaj nie jestem pewny czy DD czy DO czy DC
Od strony ślimaka do licznika:
MHS2A 45 56 6J <--- tutaj nie jestem pewny czy 6J czy 6T
Jedno mam nieco uszkodzone a drugie znając życie uszkodzi się przy wyjmowaniu więc pasowało by kupić komplet z łożyskami;)
Od prawej strony motocyklu:
DD 28 44 7 <--- tutaj nie jestem pewny czy DD czy DO czy DC
Od strony ślimaka do licznika:
MHS2A 45 56 6J <--- tutaj nie jestem pewny czy 6J czy 6T
Jedno mam nieco uszkodzone a drugie znając życie uszkodzi się przy wyjmowaniu więc pasowało by kupić komplet z łożyskami;)
Łożyska udało mi się zamówić nawet dokładnie takie same jak mam w kole. Natomiast problem mam z simmeringami, w lokalnych sklepach pomimo dużego wyboru różnego rodzaju uszczelniaczy takich jak ja potrzebuje niestety nie mają. Ma ktoś jakiś namiar choćby telefoniczny na sklep, w którym takie uszczelniacze mogą być dostępne?
Dzięki chłopaki za namiary na te sklepy. W Larssonie widzę mają dużo takich typowo eksploatacyjnych części.
A do mojej XJR-y Załadowałem jednak łożyska NTN made in japan i udało mi się także znaleźć simmering na prawą stronę koła(akurat ten miał małe ubytki).
A ten od strony ślimaka był jeszcze w całkiem niezłym stanie więc wyczyściłem go i pozostał na swoim miejscu.
Teraz pozostaje tylko czekać za pogodą bez deszczu
A do mojej XJR-y Załadowałem jednak łożyska NTN made in japan i udało mi się także znaleźć simmering na prawą stronę koła(akurat ten miał małe ubytki).
A ten od strony ślimaka był jeszcze w całkiem niezłym stanie więc wyczyściłem go i pozostał na swoim miejscu.
Teraz pozostaje tylko czekać za pogodą bez deszczu

Jest taka oto oferta http://allegro.pl/lozyska-kola-przod-ya ... 12041.html
i w mojej głowie powstało pytanie.Czy będzie pasowało/pasowały łożyska od 1200 95-98 do mojej 1300 99r
i w mojej głowie powstało pytanie.Czy będzie pasowało/pasowały łożyska od 1200 95-98 do mojej 1300 99r

- artur
- Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
- Województwo: P-wielkopolskie
Re: łożyska i uszczelniacze koła przodniego w XJR 1300 SP RP
Tak
katalog cześci jest na stronie głównej portalu
katalog cześci jest na stronie głównej portalu
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie
Szkoda, że nie wprowadzili opisów z wymiarami w tym katalogu a jedynie PN 
Ale do brzegu, w RP02 w przednim kole są takie:
Łożyska 22x44x12mm, np 60/22-2RS ( Nabyłem KOYO / Japan za 39 zł / sztuka )
Uszczelniacz prawy 28x44x7mm ( Nabyłem za 15 zł )
Uszczelniacz lewy 45x56x6mm ( Nabyłem za 16 zł )
Zatem na komplet poszło 109zł i są w nim jedne z najlepszych łożysk. Myślę, że to dobra alternatywa dla Tourmax za 110 ( Larsson ), All Ball za 144 ( Larsson ) albo w Yamaha za 190.
Co lepsze, w/w zestawy były dostępne w 2-4 dni a na sztuki kupiłem w wyspecjalizowanym w łożyskach, uszczelniaczach i paskach napędowych sklepie "od ręki" ( niecały km od domu )

Ale do brzegu, w RP02 w przednim kole są takie:
Łożyska 22x44x12mm, np 60/22-2RS ( Nabyłem KOYO / Japan za 39 zł / sztuka )
Uszczelniacz prawy 28x44x7mm ( Nabyłem za 15 zł )
Uszczelniacz lewy 45x56x6mm ( Nabyłem za 16 zł )
Zatem na komplet poszło 109zł i są w nim jedne z najlepszych łożysk. Myślę, że to dobra alternatywa dla Tourmax za 110 ( Larsson ), All Ball za 144 ( Larsson ) albo w Yamaha za 190.
Co lepsze, w/w zestawy były dostępne w 2-4 dni a na sztuki kupiłem w wyspecjalizowanym w łożyskach, uszczelniaczach i paskach napędowych sklepie "od ręki" ( niecały km od domu )

Ostatnio zmieniony czwartek, 21 kwietnia 2016, 11:31 przez Kaznodzieja, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Brawo! Co do Tourmaxa, to jest bardz mo możliwe, że w zestawie są właśnie łożyska Koyo.
Re: łożyska i uszczelniacze koła przodniego w XJR 1300 SP RP
XRzysJek pisze:45 56 6mm to lewy uszczelniacz pod napęd ślimaka.
Racja, pomyliłem się - poprawiłem już

- Piotr_MC_85
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2009
- Województwo: D-dolnośląskie
Kaznodzieja pisze:Nabyłem KOYO / Japan za 39 zł
Dobry wybór, nawet bardzo, co prawda w XJR'ce nie wymieniałem, ale w małej elektrowni wiatrowej i dają radę parę ładnych lat przy 3-metrowym śmigle, które idealnie wyważone nie jest a jego graniczne obroty osiągają nawet 600 rpm, więc lekko nie mają.
Re: łożyska i uszczelniacze koła przodniego w XJR 1300 SP RP02
Bardzo mało jest lepszych łożysk niż koyo. Idą na pierwszy montaż do silników w japońcach lub m.in. do rolek napinających paski rozrządu w samochodach (nie tylko japońskich).