ta nysa mikrobus z Lodzi nit to taka jasno-niebieska czy ciemno niebieska ? w bardzo dobrym stanie zostala sprzedana , bylo pisane o niej na forach

(podsufitki bym niechcial wymieniac w nysie , musiales sie niezle nameczyc nit

)
te auta mialy fatalne zabezpieczenie antykorozyjne , ja wiem jak moja remontowalem to lakier ten orginalny byl w niektórych miejscach bez podkladówki nalozony

i jak tata mój kiedys dostal nowe nadwozie z fabryki to po 2 latach juz babelki rdzy sie pod lakierem pokazywaly , nacisnelo sie na to paznokciem i woda leciala

tak ze jak zrobil ktos konkretny remont sam to wie co ma bo to fabryczne i na dodatek na kraj nie na eksport to byle jak robili. Sanitarki nysy bardzo duzo robili i eksportowali do WRL (Wegry ) mam katalog czesci zamiennych orginalny nysowy i tam jest np. listwy ozdobne co sa pod oknami do okola auta to dla wegier wyszczególnione "dla odbiorców WRL" ze listwy zachodza na tylne narozniki az do tylnych dzwi , tak samo rura wydechowa az do samego tylu auta , kolpaki chrom , no i duzo 2 kolorowych nadwozi do wegier rosji bylo robionych
Tomson zobacz 1 strone tego tematu wstecz tam ta niebieska nysa co jest to energetyczne nadwozie , brygadowe na 5 osób , w polowie nadwozia byla scianka dzialowa, ale energetyczne zaklady mialy zadbane auta