Kask integralny Shark S900
Moderator: balth
Kask integralny Shark S900
Zastanawiam się nad zakupem integrala Shark S 900
Może ktoś z Was używa? Proszę o opinię
http://www.4motos.pl/Shark-S900
Może ktoś z Was używa? Proszę o opinię
http://www.4motos.pl/Shark-S900
- piontek
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
- Województwo: B-podlaskie
- Kontaktowanie:
Przymierzałem się - przegrał z Vision-R. W tym, który badasz blenda zakrzywiała przestrzeń.
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487
- Zdzislaw
- Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
- Województwo: C-kujawsko-pomorskie
- Kontaktowanie:
Rozmaiwałem z kolega, który ma S700- ten nowszy typ z blendą, mówi, że praktycznie to to samo co S900 i...
Zacytuję jego słowa:
Głośne w cholerę, do tego sam osobiście byłem świadkiem, jak przy 200km/h wyrwało mu szybkę z zaczepami ze skorupy. Jadąc za nim myślałem, że przydzwonił w niego jakiś kurok nisko latający
. Otwory mocowania pinlocka popękane dookoła, a nigdy go nie widziały....
Aaa jedyny plus to to, że te Sharki mają małe skorupy.
Obecnie zbiera na Szoja, na Szuberta go nie stać. w tej chwili.
Także sam sobie resztę dopisz
.
Zacytuję jego słowa:
Drugi raz gówna bym nie kupił.
Głośne w cholerę, do tego sam osobiście byłem świadkiem, jak przy 200km/h wyrwało mu szybkę z zaczepami ze skorupy. Jadąc za nim myślałem, że przydzwonił w niego jakiś kurok nisko latający

Aaa jedyny plus to to, że te Sharki mają małe skorupy.
Obecnie zbiera na Szoja, na Szuberta go nie stać. w tej chwili.
Także sam sobie resztę dopisz

- Piotr_MC_85
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2009
- Województwo: D-dolnośląskie
Ja mam S 900. Nieźle "leży", dobrze pasuje, blenda super sprawa - przynajmniej u mnie działa świetnie. Choć może to śmieszne, ale sądziłem że ona też będzie miała antyfoga
Jesienią byłoby to przydatne... Jednak szybka po paru miesiącach przestała szczelnie przylegać, więc głośniejszy się zrobił, wentylacja to istna atrapa, a samo mocowanie szyby, to jakaś kpina... Nie wiem co autor miał na myśli. Więc wierzę, że mogła się oderwać. U mnie przy dwustu otwiera się... Choć mogą to być turbulencje za szybą-owiewką... Ogólnie, za te pieniądze, to chyba rewelacji żadna firma nie serwuje...

- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
Zauważyłem, że znajomi co 2-3 lata wymieniają kaski na wyższe modele, niektórzy kupują wynalazki i zaś są ładnie mówiąc niezadowoleni.
Wszyscy w końcu i tak kończą w wiadomych markach, a można było od razu, odżałować faktyczną średnią krajowa i mieć święty spokój z katarem itp... urwanymi szybkami.
Widocznie każdy musi się przekonać na własnej skórze: Beret/Jajko->Tornado->LS2/Naxy i inne->Shark/Airoh/Nolan->Schubert/Shoei/Bell* itp.-
.
* kolejność przypadkowa
Wszyscy w końcu i tak kończą w wiadomych markach, a można było od razu, odżałować faktyczną średnią krajowa i mieć święty spokój z katarem itp... urwanymi szybkami.
Widocznie każdy musi się przekonać na własnej skórze: Beret/Jajko->Tornado->LS2/Naxy i inne->Shark/Airoh/Nolan->Schubert/Shoei/Bell* itp.-

* kolejność przypadkowa
- Unfamiliar
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2007
- Województwo: S-śląskie
Janek1200 pisze:klamka zapadła , szołeja szukam
Brawo!
Questa mogę Ci nabyć za 1300 - tak jak na Allegro (plus jakiś dodatek za free) - szukaj aukcji z Gliwic, AMR Motors. Oczywiście 5 lat gwarancji. Klucz do pinlocka. Oryginalne wszystkie tajle.
XR1100 za 1600,-
GT Air za 1800,-
Nie wiem jakie ma jeszcze dostępne rozmiary.
- Unfamiliar
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 2007
- Województwo: S-śląskie
W cenie....?
Ciut doradzę i się powymądrzam się.
Po wielu rozmowach z, nie da się ukryć, znawcami (w tym: handlarzami), wychodzi na to,
że kaski Qwest i XR1100 są w zasadzie z tej samej półki. Z tym, że XR dedykowany jest jeździe torowej (lepsza aerodynamika, ale przy silnie pochylonej sylwetce), Qwest natomiast, zdecydowanie lepiej spisuje się w turystyce (świetnie wyciszony, doskonała wentylacja, i jest zdecydowanie tańszy).
GT Air dodaje blendę (ale nie kosztem skorupy kasku) i +6 do lansu.
Zastanów się czy na pewno XR...
Ciut doradzę i się powymądrzam się.
Po wielu rozmowach z, nie da się ukryć, znawcami (w tym: handlarzami), wychodzi na to,
że kaski Qwest i XR1100 są w zasadzie z tej samej półki. Z tym, że XR dedykowany jest jeździe torowej (lepsza aerodynamika, ale przy silnie pochylonej sylwetce), Qwest natomiast, zdecydowanie lepiej spisuje się w turystyce (świetnie wyciszony, doskonała wentylacja, i jest zdecydowanie tańszy).
GT Air dodaje blendę (ale nie kosztem skorupy kasku) i +6 do lansu.
Zastanów się czy na pewno XR...
- piontek
- Kontaktowanie:
To jest to "prawie"nit pisze:kompletna cisza,no prawie
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
- Zdzislaw
- Kontaktowanie:
piontek pisze:To jest to "prawie"nit pisze:kompletna cisza,no prawie
Cisza ciszy nierówna.
Jeden powie, że Tornado względem Tigera jest cichy, drugi, że Caberg ws. AGV, a Ja wam powiem, że słuchawki Peltora, o takie: Klik dają prawie ciszę, bynajmniej u mnie w robocie

- piontek
- Kontaktowanie:
Vision R wydawał mi się cichy bezpośrednio po przekładce z otwartego. Po pierwszym wrażeniu, obiektywnie: nie można powiedzieć, że jest głośny, ale cichy, to też przesada.
porównałem sobie w praktyce - Shark C900 , XR 1100 , Airoth Matise ,HJC CS R1 i mój LS2 .
Szczeki wiadomo tradycyjnie głośniejsze od integrali , ale w miarę cicho było w Shark i XR ,
nadzieja też w tym ,że im człowiek starszy , tym słuch zawodny
,
Ale tak na serio , to myślę ,że ważny jest komfort by w czasie jazdy nie martwić się parującą szybką , ciężarem na głowie , czy właśnie świstem powietrza.
Dla mnie XR jak na razie ma jedną wadę - brak blendy - ale to kwestia przyzwyczajenia i myślę ,że nie będzie mi to przeszkadzać.
Szczeki wiadomo tradycyjnie głośniejsze od integrali , ale w miarę cicho było w Shark i XR ,
nadzieja też w tym ,że im człowiek starszy , tym słuch zawodny

Ale tak na serio , to myślę ,że ważny jest komfort by w czasie jazdy nie martwić się parującą szybką , ciężarem na głowie , czy właśnie świstem powietrza.
Dla mnie XR jak na razie ma jedną wadę - brak blendy - ale to kwestia przyzwyczajenia i myślę ,że nie będzie mi to przeszkadzać.
- Holender
- Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
- Województwo: K-małopolskie
Janek1200 pisze:brak blendy - ale to kwestia przyzwyczajenia i myślę ,że nie będzie mi to przeszkadzać.
Obawiam się Janku, że jak już pojeździłeś z blendą, to będzie Ci jej brakować. A zakładanie i zdejmowanie okularów przeciwsłonecznych w integralu to nic przyjemnego. Od zeszłego roku mam kask z blendą i już nie zamienił bym go na "bezblendowca". Człowiek się jednak przyzwyczaja do dobrego

And any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.
A shelter from pigs on the wing.
- umberto
- Model i rocznik moto.: ArtBikeGarage Limited Edition
- Województwo: P-wielkopolskie
Janek1200,
Hałaśliwość kasku to często-gęsto wypadkowa systemu wentylacji, znaczy im lepsza wentylacja to głośniej w berecie. Oczywiście pomijam kaski-wynalazki z odstającą szybką czy suwakami wielkości pięści. Moja głowa np. lepiej znosi hałas a gorzej słabą wentylację.
Tym bardziej, że z hałasem można sobie poradzić - słuchawki, stopery; wentylacji nie poprawisz.
Myślę, że blendę można sobie odpuścić mając "w rękawie" fotochromatyczny pin-lock.
Mam, używam, świetna sprawa.
Generalnie doradzałbym Ci wybór kasku z pin'em, to chyba jedyne 100% zabezpieczenie przed parowaniem szybki.
Na koniec, mam nadzieję, że nie będziesz mieszał mnie z błotem, grzebał w łajnie czy zwyczajnie przypierdalał się do mnie tylko dlatego, że wypowiedziałem się w temacie
Nie mam z Tobą podobnych doświadczeń, ale jak uczy historia, to jeszcze o niczym nie świadczy.
Hałaśliwość kasku to często-gęsto wypadkowa systemu wentylacji, znaczy im lepsza wentylacja to głośniej w berecie. Oczywiście pomijam kaski-wynalazki z odstającą szybką czy suwakami wielkości pięści. Moja głowa np. lepiej znosi hałas a gorzej słabą wentylację.
Tym bardziej, że z hałasem można sobie poradzić - słuchawki, stopery; wentylacji nie poprawisz.
Myślę, że blendę można sobie odpuścić mając "w rękawie" fotochromatyczny pin-lock.
Mam, używam, świetna sprawa.
Generalnie doradzałbym Ci wybór kasku z pin'em, to chyba jedyne 100% zabezpieczenie przed parowaniem szybki.
Na koniec, mam nadzieję, że nie będziesz mieszał mnie z błotem, grzebał w łajnie czy zwyczajnie przypierdalał się do mnie tylko dlatego, że wypowiedziałem się w temacie

Nie mam z Tobą podobnych doświadczeń, ale jak uczy historia, to jeszcze o niczym nie świadczy.
To ja dodam już tylko jedno,nie zamienię i nie założę kasku bez blendy.Dyskredytuje u mnie każdy kask brak blendy.Może być głośniejszy,może być cięższy ale nie bez tego komfortu.Mam kaski,różne.Do wszystkich zakładałem przyciemniane okulary na cienkich oprawkach,koniec.Albo ma blende albo szukam z...
To ja bym się Janek1200, tak nie podniecał na Twoim miejscu tym garnkiem.Mnie już dziś na pewno by to przeszkadzało
To ja bym się Janek1200, tak nie podniecał na Twoim miejscu tym garnkiem.Mnie już dziś na pewno by to przeszkadzało